Індекси в Європі впали в понеділок більш ніж на 5% на даних про падіння виробничої активності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекси в Європі впали в понеділок більш ніж на 5% на даних про падіння виробничої активності

Фондовий ринок
106
Європейські фондові індекси впали в понеділок на 5,1-5,9% на даних про різке зниження виробничої активності по усьому світі, повідомило агентство Bloomberg.
Індекс Dow Jones Stoxx 600 звалився на 6% - до 193,91 пункту, що стало максимальним падінням з жовтня.
Темпи зниження промислового виробництва в єврозоні в листопаді були рекордними. Індекс менеджерів з постачання впав до 35,6 пункту з 41,1 пункту в жовтні, залишившись нижче оцінки, що означає активізацію у виробничому секторі, шостий місяць поспіль. Листопадове значення цього індикатора є найнижчим з 1998 року, аналітики прогнозували, що індекс складе 36,2 пункти.
У Китаї ділова активність у листопаді впала на рекордну величину, індекс менеджерів з постачання знизився минулого місяця до 38,8 пункту з 44,6 пункту в жовтні. У промисловому секторі Росії активність знижувалася в листопаді четвертий місяць поспіль, значення індексу менеджерів з постачання (ІМП), що розраховує банк "ВТБ Європа" на основі опитування експертів, упало до 39,8 пункту - найнижчого рівня за весь період досліджень з вересня 1997 року - у порівнянні з 46,4 пункти в жовтні.
"Ситуація в глобальній економіці дуже погана, і вона стає ще гірше, - відзначає стратег лондонської Pointon York Ltd. Роджер Найтингейл. - Гарні новини - це те, що регулювальні органи, здається, помітили це".
Вартість акцій ArcelorMittal, найбільшого у світі сталевиробника, звалилася на 12%, німецької ThyssenKrupp - на 8,6%.
"Інвестори як і раніше вважають, що прогнози прибутків стануть гірше, перш ніж почнеться поліпшення, - говорить управляючий Canada Life Ltd. у Лондоні Марко Бон. - У короткостроковій перспективі ймовірність поліпшення ситуації в економіці дуже мала".
Котирування паперів гірничодобувних компаній знизилися слідом за падінням цін на мідь.
Вартість ф'ючерсів на мідь з поставкою в березні впала на Comex на 1,3% - до $1,6285 за фунт.
Акції BHP Billiton опустилася на 9,4%, Rio Tinto - на 11%.
Ціни паперів нафтових компаній впали слідом за вартістю нафти, що опустилася нижче рівня $50 за барель після того, як Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) на позачерговій зустрічі в Каїрі 29 листопада відклала ухвалення рішення про скорочення виробництва до наступного засідання 17 грудня в алжирському Орані.
Акції Shell подешевіли на 6%, BP - на 5,9%, Eni - на 7,2%.
Вартість паперів Barclays опустилася на 9,9%, Lloyds TSB - на 8,1% на даних про падіння цін на житло у Великобританії до мінімального рівня із січня 2006 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас