Бернанке: ФРС може почати купувати держпапери США для підтримки економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бернанке: ФРС може почати купувати держпапери США для підтримки економіки

Казна та Політика
435
Голова Федерального резерву Бернанке заявив, що, з огляду на обмеженість можливостей для подальшого зниження процентних ставок, американський ЦБ може використати нетрадиційні інструменти підтримки економіки, зокрема, почати купувати держпапери, повідомляє Інтерфакс. "Федеральний резерв має можливість купувати довгострокові Treasury або облігації агентств на відкритому ринку в значних обсягах", - сказав він під час свого виступу, що був присвячений стану економіки США.
Купівля держпаперів може сприяти зниженню процентних ставок на ринку і тим самим повинна сприяти пожвавленню економічної активності. Американський ЦБ уже знизив свою базову ставку до 1% і готовий у грудні продовжити пом'якшення політики, однак після цього його подальші можливості використовувати цей інструмент підтримки зростання виявляться практично вичерпаними. На думку Бернанке, американська економіка буде залишатися слабкою ще протягом деякого часу, незважаючи на деяке ослаблення кредитної кризи.
Після слів Бернанке прибутковість облігацій Мінфіну США впала до нових історичних мінімумів. 10-річні US Treasury досягали прибутковості 2.66%, що є рекордом з 1955 р.
Прибутковість місячних і тримісячних облігацій близька до нульової. Дотепер вважалося, що Федеральний резерв обмежиться поки покупкою іпотечних облігацій, а не держпаперів. На ринку акцій США індекс S&P 500 упав на 8.9%. Бернанке заявив, що необхідно використати "ефективну комбінацію" різних засобів для підтримки економіки і фінансової системи. Він докладно зупинився на роботі реалізованої Мінфіном "програми порятунку" (Troubled Asset Relief Program - TARP) - зокрема, на нових механізмах підтримки роздрібного кредитного ринку.
Наступне засідання керівництва Федерального резерву пройде 15-16 грудня, екcперти, опитані агентством Bloomberg, очікують, що на ньому буде ухвалено рішення про зниження базової процентної ставки на 0.25 процентного пункту - до 0.75%.
За матеріалами:
Файненшл Брідж
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас