Наступ рецесії у США став науковим фактом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наступ рецесії у США став науковим фактом

Казна та Політика
1713
Національне бюро економічних досліджень (NBER), що традиційно констатує зміну економічних циклів у США, офіційно повідомило, що американська економіка вступила в рецесію - причому ще в грудні 2007 р, повідомляє Інтерфакс.
Попередня рецесія, відповідно до висновку цього органа, куди входить кілька авторитетних економістів, була відзначена в США з березня по листопад 2001 р. Рік - великий термін для рецесії і, якщо нинішній спад протриває ще 5 місяців, він стане найтривалішим із часів Великої депресії, повідомляє агентство Bloomberg.
На початку 80-х років рецесія тривала 16 місяців, середня тривалість післявоєнних рецесій у США - 10 місяців.
Поки рецесія в США тільки поглиблюється. Виробнича активність у США, як стало відомо вчора, зараз мінімальна за 26 років. Індекс виробничої активності США (ISM Manufacturing) у листопаді впав до 36.2 пункту - мінімального рівня з 1982 р - у порівнянні з 38.9 пункту місяцем раніше.
Фінансова криза в США переросла в економічний спад, він супроводжується скороченням попиту на продукцію американських компаній як усередині країни, так і за кордоном. Американські компанії скорочують робочі місця (втрати склали 1.2 млн із початку року), обсяги інвестицій. Споживчий попит у США в 3 кв цього року впав на 3.7% - максимальну за 28 років величину.
Рецесія, відповідно до традиційного визначення, це зниження ВВП протягом двох кварталів підряд. Поки формально спад ВВП був відзначений у США тільки в 3-му кв (0.5%), до цього ж фіксувалося зростання. В 4-ому кв зниження, за прогнозами, може досягти 5%. Однак члени NBER дивляться на більш широкий набір факторів й, у першу чергу, на помісячну зміну тенденцій в економіці.
На їхню думку, рецесія - це «значне» скорочення активності протягом досить тривалого періоду, що виражається в зниженні таких показників, як ВВП, зайнятість, оборот торгівлі, доходи населення, промвиробництво.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас