Польща відмовляється збільшувати видатки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща відмовляється збільшувати видатки

Казна та Політика
563
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що країна не планує збільшувати витрати в спробі запобігти економічному спаду, що загрожує їй, повідомляє Financial Times.
"Коли я спілкуюся з європейськими політиками, які відважно розповідають мені, скільки грошей вони захитають в економіку, я ставлю запитання - де у вас гроші для цього?" - сказав Туск в інтерв'ю Financial Times.
"Ми говоримо це не тому, що в нас немає гігантських сум, - додав він. - Я не вважаю позики величезних масштабів гарним способом урегулювання кризи".
30 листопада Польща представила програму розміром 91 млрд. злотих (24,1 млрд. євро) зі стабілізації економіки, однак вона практично не містить у собі додаткових витрат. Її центральними пунктами є виділення 60 млрд. злотих на відновлення міжбанківського ринку та низку більш дрібних заходів, що полегшують Польщі доступ до фондів Європейського союзу.
"Результати кризи не дуже помітні в Польщі, - заявив Туск. - Якщо є негативні моменти, то вони пов'язані в основному з тим, що справи в наших сусідів не завжди йдуть добре".
Уряд знизив свій прогноз зростання польської економіки в 2009 році з 4,8% до 3,7%. Однак деяким урядовим чиновникам і цей прогноз здається оптимістичним. За оцінками керуючого Центробанку Польщі Славомира Скржипека темпи економічного зростання наступного року знизяться до 2,8%.
Уповільнення темпів зростання буде означати зменшення надходжень у бюджет на 1,7 млрд. злотих, однак міністр фінансів Яцек Ростовські дав зрозуміти, що має намір утримати дефіцит бюджету на нинішньому рівні 18,2 млрд. злотих.
"Я не бачу сенсу в збільшенні дефіциту, тому що потім виявиться, що ці гроші з'їдають зростаючі платежі з обслуговування боргів", - заявив він.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас