"Ъ": Газу - мир — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Газу - мир

Енергетика
1039
"Нафтогазу" вдалося збити напруга у взаєминах з "Газпромом". До вчорашнього дня українська сторона перерахувала тільки $300 млн із обіцяних до погашення до 1 грудня $550 млн боргу за газ, закачаний у вересні.
Втім, це не призвело до різких заяв з боку "Газпрому", монополія лише оголосила, що очікує погашення боргу в повному обсязі - $2,4 млрд - до 1 січня 2009 року. Експерти вважають, що готовність "Газпрому" до мирних переговорів пояснюється його бажанням будь-яким шляхом забезпечити стабільність постачання газу в Європу.
НАК "Нафтогаз України" погасила частину боргу за вересень і, як очікується, перерахує решту суми сьогодні. Про це повідомив учора прес-секретар RosUkrEnergo (RUE) Андрій Кнутов. Джерело в компанії розповіло, що в суботу було перераховано $100 млн, а вчора - ще $200 млн. Сьогодні RUE повинні бути перераховані решта $250 млн, додав співрозмовник.
Тим часом сьогодні в Москві почнеться черговий раунд переговорів, під час якого планується погодити графік погашення Україною боргу за газ. Напередодні зустрічі офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив, що компанія розраховує одержати всю суму - $2,4 млрд - до 1 січня 2009 року: "Це умова переходу на прямі довгочасні контракти з 'Нафтогазом'".
У протилежному випадку, за словами Купріянова, вартість газу для України в 2009 році складе більше $400 за тисячу кубометрів (зараз - $179,5). Сергій Купріянов ще раз нагадав про пропозицію "Газпрому" здійснити передоплату за транзит газу через територію України за 2009 рік для того, щоб "Нафтогаз" повернув ці гроші як оплату за природний газ. Натомість "Газпром" вимагає зберегти нинішні ставки транзиту.
У прес-службі "Нафтогазу" учора заявили, що компанія розраховує погасити весь борг за газ до кінця грудня. Впевненості їй надає той факт, що із учорашнього дня були підвищені ціни на газ для населення. Це дозволить компанії тільки в січні виручити додатково близько $70 млн.
Заяви сторін, по суті, означають перемир'я в газовій війні, що розгорілася. Так, "Газпром" у різкій формі зажадав сплатити борг за газ, пригрозивши звернутися в Стокгольмський арбітражний суд і підвищити ціну газу для України до $400 за тисячу кубометрів. А президент Віктор Ющенко у відповідь на погрози Москви пообіцяв перейти на ринкові відносини з Росією в питаннях оренди об'єктів Чорноморського флоту в Криму, тарифів на транзит газу і його зберігання. Під час останньої зустрічі в Москві представники компаній все-таки домовилися про погашення Україною до 1 грудня заборгованості за постачання газу у вересні і частково в жовтні.
Начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн вважає, що "Газпром" відмовився від продовження газової війни, оскільки це може ускладнити взаємини зі споживачами газу в країнах Євросоюзу. Він нагадує, що головною темою недавньої зустрічі прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна і голови німецького концерну E.On Вульфа Бернотата були гарантії прокачування газу в Європу через територію України в січні у випадку загострення конфлікту Москви і Києва навколо газового боргу. Путін запевнив голову E.On, що транзит газу в Європу буде забезпечений при будь-якому розвитку подій, однак, як видно, вирішив спробувати розв'язати конфлікт мирним шляхом.
Головною метою демаршу "Газпрому" було збереження ставки на транзит російського газу через територію України, впевнений член комітету Верховної ради з ПЕК Олег Зарубінський. "'Газпром' наполегливо домагається від України, щоб вона взяла передоплату за транзит газу і повернула компанії ці гроші у вигляді боргу. Таким чином, транзитна ставка на наступний рік буде, по суті, заморожена, що дуже вигідно російській монополії", - погоджується голова спеціальної парламентської комісії з питання розслідування ситуації на ринку газу Василь Кисельов.
Тим часом у прес-службі "Нафтогазц" учора заявили, що не виключають імовірності того, що приймуть пропозицію "Газпрому" про передоплату транзиту за 2009 рік.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас