Трикурсовість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Трикурсовість

Кредит&Депозит
4630
На міжбанківському валютному ринку гривня танцює "сім-сорок". В обмінних пунктах продовжують нав'язувати покупку за 6,7-6,9 грн./$. Продаж, як і прогнозували "Версії", не спостерігається.
Причина в тому, що постанова НБУ, відповідно до якої офіційний курс гривні повинен відповідати ринковому, почне діяти в найкращому разі 5 грудня. Тому на сьогодні в країні є чотири курси гривні: готівковий, безготівковий, офіційний та тіньовий...
Саме ця імпозантна дама, а не Стельмах, Ющенко або Пинзеник, визначать нині курс національної валюти України. Відповідно до Меморандуму, Нацбанк має право девальвувати (або ревальвувати, якщо вийде) гривню за день не більше ніж на 2%. До якої позначки буде знижуватися курс національної валюти - ніхто не знає, тому що НБУ говорить одне, а робить - зовсім інше.
У Меморандумі лише сказано про скасування коридору обмінного курсу гривні і визначення офіційного курсу винятково на основі міжбанківського за попередній день торгів з утриманням його в межах плюс-мінус 2% до ринкового.
Коли Меморандум підписувався, Володимир Стельмах заявив: "Якщо нам дадуть $16,5 млрд., то офіційний курс буде мінімум 6 грн., і я його якось утримаю". Ця заява була зроблена при великому напливі банківського народу і породила в ньому примарну надію на краще. Однак не виконано.
Вже через тиждень стало очевидним, що курс, немов віз без коня, котиться з гори вниз, а Нацбанк, подібно візникові-невдасі, біжить за ним слідом і... не встигає. Схема, виписана МВФ у Меморандумі, на практиці призвела до трьох різних курсів.
Що відбулося: на міжбанку гривня стала знецінюватися швидше, ніж на 2% на день, а Нацбанк, не в змозі погнатися за цим процесом, був змушений знижувати офіційний курс тільки на горезвісні 2%. Таким чином, комерційний, ринковий, безготівковий (як хочете, так і назвіть) курс вже досяг позначки 7,4 грн./$, а Національний банк на 1 грудня зміг спустити офіційний лише до 6,87 грн./$.
При цьому він не дотримався ще однієї своєї обіцянки: скасувати вимогу до банків продавати готівкову валюту не вище 1,5% від офіційного курсу. Теж разюча штука - ще в п'ятницю заступник голови НБУ Олександр Савченко заявив, що все скасовано. Інформаційними агентствами розійшлося повідомлення, що долар повинен повернутися в обмінники. Але спілкування з банкірами станом на ранок вчорашнього дня показало - ніяких документів вони не отримували. Тому долар у громадян продовжують скуповувати за заниженим (у порівнянні з міжбанківським) курсом.
У той же час у минулу п'ятницю набула чинності постанова Нацбанку №351, якою регулятор з 28 листопада (!) прив'язав офіційний курс гривні до середнього міжбанківського. Інакше кажучи, взяв на себе зобов'язання виставляти, скажімо, на вівторок курс за підсумками торгів на міжбанку в понеділок, а в середу - за підсумками вівторка і т.д.
Так, як ми відзначили вище, це визначено Меморандумом, але абсолютно нереально. Для чого НБУ сам собі наказав і сам же не виконав - загадка природи. Банкіри за рогом пересміюються, мовляв, Володимир Семенович забуває, що підписує. Але Володимир Семенович виявився не промах і на 34 банки "наслав" перевірку аудиторів. Теж, до речі, відповідно до Меморандуму МВФ. Насміхання припинилися.
До того ж далеко не всі банкіри шоковані тим, що відбувається. Деяким ситуація дуже навіть подобається. Поки існує офіційно скасована, але фактично діюча заборона відхилятися від офіційного курсу на 1,5%, можна скуповувати готівкові долари в населення за ЗАНИЖЕНИМ курсом. А потім їх конвертувати в безготівкову валюту і вигідно продати на міжбанку.
Це роблять ті, хто, на думку колег, має інсайдерську інформацію про кінцеву точку девальвації гривні. "Є декілька банкірів, які точно знають, на якій позначці зупиниться падіння: чи буде це 7,6 грн., 8 грн. чи 10 грн. за долар", - говорить представник ринку, який побажав залишитися неназваним. Іншим доводиться ворожити і вираховувати.
Найнеприємніше, що показники падіння реального ВВП, інфляції, дефіциту бюджету і т.і., закладені в Меморандум, на підставі яких грамотні фахівці можуть зробити приблизні розрахунки, - це не постійні величини, а змінні. Ми можемо легко не виконати кожну з умов Меморандуму. Що, власне, вже і робить Національний банк, граючи в "трикурсовість".
Для простих громадян це приводить до жалюгідних результатів. По-перше, долари купити не можна навіть у банках. Моя подруга прийшла до банку, щоб заплатити кредит за машину, і принесла пачку гривень. На банківській касі висів обмінний курс продажу 6.97 грн./$, але навіть для виплати кредиту доларів не знайшлося. Не тільки готівкових, але й безготівкових. Цікаво, куди могли дітися з банку безготівкові долари? Коли дівчина підняла гомін, до неї прискакав менеджер і запропонував прийти "після 3-го числа".
Подруга зателефонувала мені, і ми разом обчислили, що до 3 грудня Національний банк вже гарантовано доповзе зі своєї 2%-ою щоденною девальвацією до позначки 7,1 грн./$. Тобто підлі банкіри хочуть одержати не тільки кредит з відсотками (недитячими, я вам скажу), а ще й навар на курсовій різниці.
В Інтернет-магазинах давно рахують 7,4 грн./$. Готівковий обмінний курс їх не хвилює. Тому, якщо хочете купити мобільний телефон за гривні, готуйтеся до того, що міняти доведеться велику суму.
У деяких магазинах побутової техніки при оплаті гривнею за безготівку не приймають дисконтні картки, цими ж мережами емітовані. А пропозицію оплатити доларами, від якої раніше шарахалися, сприймають "на ура", так ще й скидають 10%.
На тіньовому ринку курс тримається в межах 7,1-7,3 грн./$. Тобто менше, ніж на міжбанку, що вкотре доводить: валютних мінял породили банки, а весь цей безлад - нацбанківська "трикурсовість" під прикриттям МВФ.
Галина Акімова
За матеріалами:
Версії.сом
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас