Рахункова палата: Державна підтримка українського АПК є неефективною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рахункова палата: Державна підтримка українського АПК є неефективною

Аграрний ринок
290
Використання коштів державної бюджетної дотації для тваринництва і державної підтримки виробництва продукції рослинництва в Україні здійснюється неефективно. До такого висновку прийшла Колегія Рахункової палати України, розглянувши звіт про результати аудита ефективності використання зазначених коштів Державного бюджету України в Рівненській і Тернопільській областях.
Як повідомила прес-служба Рахункової палати, результати аудита свідчать, що Головні управління агропромислового розвитку Рівненської і Тернопільської облдержадміністрацій не забезпечили в 2006-2008 р. ефективного використання коштів державної бюджетної дотації для тваринництва й державної підтримки виробництва продукції рослинництва.
Результати аудита свідчать, що загальна сума коштів, використаних у порушення чинного законодавства України, склала в Рівненській області - 6,3 млн. грн., у Тернопільській - 1,5 млн. грн. На думку аудиторів, це стало можливим у зв'язку з тим, що впроваджена Мінагрополітики України система фінансування з держбюджету підтримки виробництва продукції рослинництва і тваринництва є неефективною.
Як відзначалося на Колегії, неефективність механізмів виділення державної підтримки і її недостатність привели до зменшення виробництва сільгосппродукції (насамперед, продукції тваринництва) і спаду поголів'я худоби у всіх категоріях господарств (насамперед, у населення, частка якого становить більше 80% у загальному обсязі).
Як наслідок, знизилася можливість задоволення потреб населення в продуктах харчування вітчизняного виробництва, зменшилася кількість підприємств в аграрному секторі економіки (що зменшує конкуренцію на ринку та ефективність виробництва продукції), знизилася рентабельність виробництва і збільшилася кількість збиткових підприємств.
Зокрема, за 2 роки число збиткових сільгосппідприємств у Тернопільській області зросло майже на 37%, у Рівненській - більш ніж на 15%.
Аудитом також було встановлено, що законодавчо визначена ціль введення бюджетної тваринницької дотації й державної підтримки виробництва продукції рослинництва - забезпечення платоспроможного попиту українських споживачів сільгосппродукції і запобігання виникнення середньостатистичної збитковості українських виробників такої продукції - не досягається через недостатність і неефективність здійснення даної підтримки.
Разом з тим, зміна механізмів надання держпідтримки в 2007 р. привело до втрати економічного утримання її як дотації, що, у свою чергу, фактично скоротило розмір фінансової допомоги в порівнянні з її законодавчо визначеним рівнем, вважають у Рахунковій палаті України.
За матеріалами:
АПК-Інформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас