Власники житла стримали апетити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Власники житла стримали апетити

6981
Ера панування власників нерухомості на столичному ринку оренди житла, схоже, добігає кінця. Масові звільнення персоналу і падіння реальних доходів киян і приїжджих, спровоковані наростаючою фінансовою кризою в країні, змушують квартиронаймачів або залишати столицю, або переїжджати в більше дешеві квартири в області.
На цьому тлі пропозиція житла, навпаки, постійно росте. Якщо в січні в базах даних київських агентств нерухомості налічувалося близько 6 тис. здаваних у довгочасне наймання апартаментів, то наприкінці листопада - більше 17 тис. І це не межа. Адже спекулянти, які раніше притримували квартири для перепродажу, зараз не можуть їх реалізувати навіть зі знижками, тому масово кинулися в сегмент оренди. У підсумку озвучені деякими аналітиками в середині року прогнози відносно прийдешнього обвалу вартості оренди житла в Києві стали реальністю - власники нерухомості готові йти на поступки.
Якщо ще на початку року найняти однокімнатну квартиру в столиці дешевше $600 на місяць було практично нереально, то зараз з'явилася маса пропозицій по $500, 450 і навіть 400. Експерти сходяться в думці, що орендні ставки будуть падати й протягом всього наступного року. Адже прийдешні зимові місяці, особливо січень і лютий, традиційно вважаються мертвим для цього ринку сезоном, під час якого знайти орендаря – велика удача.
Море пропозицій
Як розповів провідний фахівець департаменту маркетингу консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький, протягом всього року в столиці падає попит на довгострокову оренду квартир. "Якщо в січні було укладено 3 тис. угод, у серпні - 1,5 тис., то в листопаді - всього порядку 1 тис.", - підкреслює він. Про зменшення активності в цьому сегменті ринку говорить і генеральний директор АН "С.I.Т." Едуард Бразас, додавши, що в жовтні кількість людей, які звернулися до їхнього агентства з бажанням найняти житло на тривалий строк, скоротилася в порівнянні з попередніми місяцями як мінімум на третину. "І це притому, що восени традиційно активність зростає в порівнянні з літом на 50%", - підкреслює він.
Однією з причин скорочення числа угод аналітики вважають відтік регіоналів з Києва. "Близько 5% вакансій у столиці заповнювалися тимчасовими (сезонними) робітниками, послуги яких у зв'язку з фінансовою кризою виявилися незатребуваними. Тому, приміром, будівельники повертаються на свою батьківщину", - говорить генеральний директор АН "Альянс-Брок" Андрій Сокур. В інших компаніях додають, що з Києва стали їхати фінансові аналітики, банківські службовці, працівники девелоперських компаній, які раніше приїхали з регіонів, а зараз потрапили під скорочення. На думку пана Костецького, наймати квартиру в столиці стало не по кишені і багатьом киянам, які тепер шукають більше дешеві пропозиції в області. "Орендувати житло там можна на 50-80% дешевше", - підкреслює він.
Побічно це підтверджує і пан Сокур, який відзначив, що багато жителів міста, які працюють на правому березі і орендували відносно дешеві квартири на Лівобережжі, відмовляються від них на користь Вишневого, Ірпеня або Вишгорода.
На цьому тлі пропозиція навпаки продовжує рости. За інформацією SV Development, якщо в січні в базах даних агентств було 6,3 тис. апартаментів, то наприкінці листопада - 17,5 тис. "Пропозиція збільшується практично щодня", - констатує Сергій Костецький. Як вже писала "ДС", однією з головних причин цього став вихід на ринок спекулянтів, які раніше скупили велику кількість квартир для перепродажу. Зараз же в агентствах додають, що здавати житло в оренду стали і ті жителі столиці, які з різних причин колись вирішили його продати, але не готові істотно поступитися в ціні та очікують на зростання вартості в майбутньому.
Ціни тануть
Зростання пропозиції змусило власників житлової нерухомості заманювати наймачів зниженням вартості. За словами пана Бразаса, якщо ще минулого місяця однокімнатну квартиру можна було орендувати за $600-700 на місяць, то зараз з'явилися пропозиції й за $500. "За цю ціну можна розраховувати на "одиничку" у спальному районі Києва із середнім ремонтом, мінімумом необхідних меблів і базовим набором техніки - телевізором, холодильником", - підкреслює він.
За словами ріелторів, невисокі ціни декларують в основному ті хазяї квартир, які виставили свої апартаменти в оренду лише в листопаді. Андрій Сокур додає, що на аналогічний крок зважилися й власники житла, які намагаються здати його протягом місяця: якщо у вересні мінімальна вартість місячного проживання в однокімнатній квартирі була $550, то зараз з'явилися пропозиції по $450 на місяць. Солідарний з ним і Сергій Костецький, який навів приклад, коли "одиничка" на вулиці М. Лаврухіна (Троєщина) з гарним ремонтом спочатку пропонувалася за $750, а знайшла орендарів за $500 на міс.
"Стали з'являтися одиничні пропозиції й по $350-400, однак це поки рідкість", - підкреслює пан Сокур. Знайти орендаря на габаритні апартаменти у віддалених від центра районах вважається, за словами представників агентств, великою удачею. "Був випадок, коли власники трикімнатної квартири закрили дві кімнати і здали її як однокімнатну за $500 на місяць", - відзначив пан Костецький.
У наближених же до центра районах житло також стало на 10% дешевше: "одиничку" можна орендувати за $750 на місяць, "двошку" - за $1,3-1,5 тис., а "трьошку" - за $1,7-1,8 тис. Ще більше - у середньому на 15% - подешевіли елітні апартаменти. За словами Андрія Сокура, якщо два місяці тому на вулиці Саксаганського, 12, двокімнатна квартира пропонувалася за $2 тис. на місяць, то зараз - за $1,6 тис.
Журналісти редакції "ДС" вирішили самостійно перевірити правдивість відомостей столичних ріелторів і зателефонували до різних агентств нерухомості під виглядом потенційних наймачів. У всіх АН їм дійсно запропонували декілька придатних для проживання (з ремонтом і меблями) дешевих квартир: за $400 на місяць на Отрадному та Бортничах, за $450 - на проспекті Маяковського (Троєщина) і вулиці Донця (Борщагівка), за $500 - на вулиці Дніпроводськой (ДВРЗ), на Борщагівці і т.д., причому список їх був досить широкий.
Учасники ринку думають, що до кінця цього року вартість оренди може подешевіти ще на 5-10%. Це пов'язано як з подальшим зростанням пропозиції, так і з тим, що січень і лютий традиційно вважаються на ринку оренди мертвим сезоном, напередодні якого багато власників житлової нерухомості спробують затягти квартирантів низькими цінами. "Припливу квартиронаймачів не передбачається. Тому краще здати житло дешевше, ніж залишитися ні з чим", - резюмують в АН "Альянс-Брок".
Справедливості заради варто відзначити, що сформована ситуація виявиться на руку тим жителям столиці, які наймали квартири у складчину. "Зниження вартості оренди дозволить їм роз'їхатися й диктувати свої умови власникам житлової нерухомості", - говорять у столичних агентствах. У той же час деякі ріелтори не згодні з такою думкою, відзначаючи, що одночасно зі зниженням орендних ставок скорочуються й реальні доходи киян, тому навіть квадратні метри, які подешевшали, можуть виявитися їм не по кишені.
Олександра Некращук
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас