Тиждень Подяки: Огляд фондових ринків (24 - 28 листопада) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тиждень Подяки: Огляд фондових ринків (24 - 28 листопада)

Фондовий ринок
245
Світові ринки
Незважаючи на те, що минулий торговельний тиждень у США був коротше звичайного через День Подяки, фондові індекси все так само продовжували рухатися вгору. Dow Jones 65, Nasdaq й Sn 500 злетіли на 9,3%, 10,9% й 12,0% відповідно. Слідом за американськими майданчиками на підвищення пішли і європейські, і азіатські індекси. Так, британський FTSE-100 підвищився на 13,5%, німецький DAX 30 - 13,1%, австрійський ATX PRIME - на 17,4%, бельгійський BEL 20 - на 7,0%, японський Nikkei-225 - на 7,6%, російський РТС - на 13,5%.
Особливу подяку інвесторів викликало відразу кілька подій. Головним каталізатором тижневого зростання стали дії уряду, а саме порятунок Citigroup, знайомство з економічною командою новообраним президентом США і $800-мільярдний план стимулювання економіки.
Так, Федеральна резервна система (ФРС) США повідомила про викуп прямих зобов'язань і цінних паперів іпотечних брокерів на $600 млрд., а також про виділення Федеральним резервним банком (ФРБ) Нью-Йорка $200 млрд. на підтримку цінних паперів, забезпечених пулом споживчих кредитів і кредитами для малого бізнесу.
Фінансовий сектор зіграв найважливішу роль у загальному приросту індексів. Інвестори зацікавилися фінансовими активами після того, як уряд оголосив про надання гарантії на проблемні активи одного з найбільших у країні банків Citigroup Inc. в обсязі $306 млрд., а також про виділення компанії кредиту на $20 млрд. Таким чином, Citigroup був врятований від краху, чим дав надію на те, що й інші фінансові інститути одержать допомогу на випадок чого.
Однак не бажаючи доводити ситуацію до критичної, ФРС разом з Казначейством, заявила про те, що створює нові $200-мільярдні резерви для уливання ліквідності в основні цінні папери підкріплені активами, що допоможе полегшити навантаження на позичальників-фізосіб і малий бізнес.
На додаток ще $600 млрд. будуть спрямовані на викуп прямих зобов'язань підприємств фінансованих урядом та іпотечними зобов'язаннями Fannie Mae, Freddie Mac і Ginnie Mae для того щоб знизити ставки по іпотечних кредитах і поліпшити умови на ринку нерухомості, що лежить у центрі фінансової кризи. І дійсно, це вселило деяку впевненість у те, що нарешті прийняті урядом зусилля спрямовані в потрібне русло. Хоча були й ті, хто поставився до плану скептично, вказуючи на те, що попередні ралі на ринку, викликані спробами уряду зупинити кризу, були короткочасними й тим, що більшість з цих спроб ні до чого не привели. Більше того, на ринку часто звучало питання, наскільки виправдане зростання фондових індексів, зважаючи на те, що прибутковість 10-річних державних бондів опустилася до рекордного рівня (2,91%), а ставки LIBOR злетіли до рівнів вже невідомо якого періоду. Тобто, якщо на ринку було б тверде переконання, що ситуація поліпшується, то ці ставки повинні були піти вниз. Проте, котирування американський компаній злетіли таки до небес - Citigroup на 111%, General Motors - на 71%, Pulte Homes й Goldman Sachs - на 50% й 48% відповідно.
В економічній сфері гарних новин було небагато. ВВП США за 3 квартал був переглянутий убік зниження з -0,3% до -0,5%. Замовлення на товари тривалого користування в жовтні звалилися відразу на 6,2%, продажі існуючих будинків - на 3,1%, продажі нових будинків - на 5,3%, особисті витрати - на 1,0%, а тижневі звернення за допомогою з безробіття ще небагато знизилися, хоча й залишилися на рівні більше 500 тис. Звіт про споживчу впевненість так само показав поліпшення настроїв завдяки зниженню цін на бензин, хоча індекс залишився на рекордно низьких рівнях.
Незважаючи на добре організований теракт в індійському Мумбаї та інші тривожні новини, минулий тиждень показав, що ведмежі настрої ринків виявилися виснажені. У той же час, незважаючи на вдалий тиждень 24-28 листопада, за підсумками місяця американський ринок все-таки залишився в мінусі на 7,5%.
У Європі експерти ворожать, на скільки пунктів понизить ставку ЄЦБ у найближчий четвер - на 50 або відразу на 100. У виробничих секторах економік Франції та Італії настрої в листопаді впали до 15-річного мінімуму, так само як і діловий клімат Німеччини за оцінкою інституту IFO. ВВП Єврозони в третьому кварталі підтверджений на рівні -0,5%. Баланс поточних операцій Єврозони у вересні відчував різкий стрибок дефіциту - причому викликали його торговельний баланс (обвал експорту з лишком перекрив стиск імпорту від здешевлення нафти) і відтік інвестицій (причому в основний капітал, а не спекулятивних потоків грошей). Замовлення промислових підприємств єврозони у вересні впали на 3,0% до серпня, у тому числі в секторі металургії - на 5,1%. Листопадові індикатори економічних настроїв продовжили вертикальний обвал, показавши 15-річні мінімуми. Все це змусило влади ЄС запропонувати пакет заходів стимулювання економіки на суму 200 млрд. євро.
Японських даних, як звичайно наприкінці місяця, було дуже багато. Подібно іншим країнам світу, Японія відчула різке ослаблення інфляції - але якщо споживчі ціни поки лише сповільнили своє зростання до 1,9% на рік, то сектор корпоративних послуг різко впав у дефляцію, так що в жовтні середні ціни цієї групи секторів показали річне зниження відразу на 1,4%. Зрозуміло, причиною такого розвитку подій стало падіння сукупного попиту - у жовтні витрати домогосподарств продовжили знижуватися, так що за останній рік вони скоротилися на 3,8% у реальному вираженні. Промислове виробництво впало за місяць на 3,1%, а листопадовий індекс ділової активності (PMI) у виробничому секторі показав історичний мінімум, причому гірше за всіх почувають себе компоненти виробництва і нових замовлень. Panasonic намагався купити Sanyo Electric, але зустрів опір одного з акціонерів, а саме Goldman Sachs. Останній заявив, що в нього хочуть відібрати акції «по дешевці» і вимагав збільшити ціну вдвічі, однак Panasonic не зніяковів і дав зрозуміти, що просто обійде жадібний банк, домовившись з іншими мажоритаріями - Daiwa Securities й Sumitomo Mitsui.
Український ринок
Першу частину тижня український фондовий ринок демонстрував бурхливе зростання, другу - віддав перевагу руху в бічному тренді. У результаті індекс ПФТС виріс на 8,3%, 40 найбільш ліквідних паперів ринку - на 3,4%, перший ешелон - на 6,6%, другий навпроти впав - на 6,5%. Серед галузей найбільше піднялася металургія - відразу на 25,6% та електроенергетика - на 11,1%. Машинобудування навпаки показало зниження - у середньому на 2,1%.
Внутрішнє тло новин було неоднозначним. Так, рейтингове агентство Fitch повідомило про те, що згідно його прогнозів в 2009 році реальний валовий внутрішній продукт України знизиться на 3,5%. Крім того, агентство так само повідомило, що в 2009 році попит на продукцію українських метпідприємств залишиться низьким, що дає підставу для зниження їхніх рейтингів. З позитивних новин відзначимо повідомлення Міноборони про наміри збільшити закупівлі автомобілів в "АвтоКрАЗа" з 50 штук в 2008 році до 1 тис. в 2009. Як і передбачалося, у важкі часи компаніям, які мають доступ до держзамовлень, буде легше, ніж іншим.
Якщо ж підвести підсумки листопада, то можна сказати, що цей місяць був дуже вдалим для українського фондового ринку. Індекс ПФТС виріс на 14,8% - місячний рекорд за весь 2008 рік, у той час як РТС впав на 1,5%, а MSCI Em. Markets - на 0,4%. У той же час, таке бурхливе зростання не було викликане якими-небудь поліпшеннями в економічній ситуації, а лише відображало загальні настрої на фондових майданчиках.
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас