Унікальний листопад — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Унікальний листопад

Фондовий ринок
1202
У листопаді знаковою подією для світової економіки став саміт двадцяти найбільше економічно розвинених держав (G20), присвячений боротьбі із загальносвітовою фінансово-економічною кризою, адміністрація США модифікувала раніше затверджений "План порятунку". Євросоюз, Росія і Китай вирішили підтримати свою економіку, а українська влада остаточно усвідомила, що довгостроковий економічний спад у країні неминучий. Про це FINANCE.UA повідомляє Генеральний директор КУА "ІНЕКО-ІНВЕСТ" Олег Морква, підводячи підсумки листопада.
15 листопада у Вашингтоні відбувся саміт лідерів країн "великої двадцятки" (G20), на якому обговорювалася світова фінансова криза і пропонувалися кроки з оздоровлення міжнародної фінансової системи та оздоровлення економік.
За підсумками роботи саміту, країни-учасниці домовилися про необхідність забезпечити відкритість і доступність світових фінансових ресурсів для підтримки національних економік, взявши на себе зобов'язання відмовитися від політики протекціонізму і не вводити в найближчому майбутньому торговельних бар'єрів.
В останніх числах листопада ФРС, щоб підтримати фінансові ринки, оголосила про масштабну програму з викупу прямих зобов'язань і цінних паперів іпотечних брокерів на 600 млрд. дол.
При цьому основні ресурси планується спрямувати на викуп проблемних активів іпотечних компаній з державною участю, таких як Fannie Mae й Freddie Mac, а також федеральних іпотечних банків.
Крім того, Федеральний резервний банк (ФРБ) Нью-Йорка виділить додатково ще 200 млрд. дол. на підтримку кредитних позик, забезпечених пулом споживчих кредитів і кредитами для малого бізнесу.
26 листопада Єврокомісія, незважаючи на гарячу дискусію між Францією та Німеччиною про необхідність і корисність таких кроків, також оголосила про підтримку реального сектора 15 найбільших економік ЄС на суму до 200 млрд. євро (близько 1,5% від розміру ВВП Євросоюзу).
Пакет економічних стимулів припускає виділення 170 млрд. євро на рівні урядів країн Європейського Союзу, інші 30 млрд. євро будуть надані Європейським інвестиційним банком.
План стимулювання європейської економіки припускає колективні і погоджені дії країн ЄС відразу за декількома напрямками.
У першу чергу це державні гарантії з міжбанківських кредитів, які будуть надаватися на комерційних умовах, а також рекапітализація проблемних банків, з можливістю їхньої часткової націоналізації.
Крім цього уряди країн ЄС повинні будуть знизити ставки податку на додану вартість (ПДВ) і надати держгарантії з боргових зобов'язань своїх фінансових організацій. Європейська комісія пропонує скоротити ПДВ на екологічно чисті продукти і закликає лідерів ЄС погодитися на зниження ПДВ для трудомістких послуг, а також прийняти інші податкові пільги.
При цьому значні кошти спрямують на підтримку і найбільш постраждалих від кризи галузей промисловості, зокрема, як мінімум 5 млрд. євро передбачається виділити на фінансування європейської автомобільної промисловості.
Також у числі фінансових стимулів Єврокомісія розраховує на можливість подальшого скорочення Європейським Центробанком (ЄЦБ) процентної ставки в зоні євро на 0,5-0,75% - до 2,5-2,75% річних вже 4 грудня.
З прийняттям даної програми ЄС стала однією з останніх великих економік світу, що прийняли рішення реалізувати антикризовий промисловий пакет.
У США план порятунку вартістю більше $700 млрд. до 2010 року, з пріоритетом на фінансовий сектор, почали обговорювати ще у вересні 2008 року, у жовтні він був прийнятий і зараз піддається корекції і подальшому додатковому фінансуванню.
Держрада КНР на початку листопада затвердила план з інвестування в китайську економіку протягом двох років на суму $586 млрд.
Росія протягом майже 3 місяців формулювала свої антикризові заходи, зокрема останній пакет зі стабілізації в економіці, оголошений прем'єр-міністром Володимиром Путіним у середині листопада, обійдеться уряду в $200 млрд., з майже $400 млрд. передбачених на боротьбу з кризою.
Разом з тим, у ЄС також як і в США, основна маса підтримки спрямована на фінансовий сектор (заходи щодо підтримки банківської ліквідності і порятунку фінансових інститутів) і в набагато меншому ступені - на зниження податків і стимулювання виробництв.
Великою економікою, що дотепер не повідомляла про пакет державної підтримки національних товаровиробників, є Японія. Втім, там ситуація, не настільки складна як в інших країнах.
За підсумками саміту G20 у Вашингтоні 15 листопада влада Японії підтвердила Міжнародному валютному фонду свою можливість надати додаткові $100 млрд. МВФ на підтримку країн-учасниць, не здатних самостійно зберегти економічну стабільність. Японія має найзначніші міжнародні валютні резерви і є другим (після Китаю) найбільшим інвестором в американські держ. облігації.
Завдяки істотній фінансовій підтримці урядами і Центробанками найбільших економік світу, світові фондові ринки до кінця листопада небагато піднеслися духом і показали зростання в останній тиждень листопада на рівні 5-12%, проте, у цілому зниження загальносвітової капіталізації за місяць становить близько 5%.
Україна в листопаді в черговий раз виявила свою унікальність, і на тлі серйозних проблем у національній економіці, при відсутності системної і збалансованої державної політики з виведення країни з фінансово-економічної кризи і гострому дефіциті фінансування, показала один з кращих світових результатів зі зростання фондових індексів.
За місяць більшість ліквідних українських паперів за ціною покупки виросли в середньому на 5-35%, а фондовий індикатор ПФТС підріс майже на 15%, що стало кращим результатом за всі 11 місяців поточного року.
Раніше максимальне зростання в 2008 році український біржовий ринок демонстрував ще в травні, коли індексний кошик ПФТС виріс на 6,67%.
Правда, певний внесок у настільки істотне зростання цін на акції вніс валютно-курсовий дисбаланс у країні.
За листопад українська валюта помітно девальвувала, і тільки офіційний курс долара відносно гривні виріс на 17% або на одну гривню, що до певної міри і знайшло своє відображення в біржовій вартості українських паперів (з жовтня ж гривня офіційно подешевіла до долара більше ніж на 38% або 1,88 грн.).
Підсумки листопада
У цілому за листопад індикатор українського організованого фондового ринку - індекс ПФТС, виріс на 37,32 індексних пункту (+14,79%), піднявшись з оцінки в 252,31 індексних пункту на 31 жовтня, до значення в 289,63 індексних пункту на 28 листопада. У листопаді минулого року індекс ПФТС понизився на 68,47 індексних пункту (-5,82%), а в жовтні поточного року фондовий індикатор обвалився на 117,16 індексних пункту (-31,71%).
Загальний попит по всіх цінних паперах у ПФТС за місяць знизився на 7,04% до 72,07 млн. грн., а загальна пропозиція на продаж склала 220,31 млн. грн. (+6,55%).
За місяць інтенсивність торгів у ПФТС, завдяки технічним операціям з ОВДП та однієї корпоративної угоди з акціями "Харцизський трубний завод", істотно зросла і склала 7,72 млрд. грн., виявившись на 245,1% (5,49 млрд. грн.) більше результатів жовтня, коли загальний торговельний оборот у ПФТС досяг тільки 2,38 млрд. грн.
За листопад тільки ринок корпоративних облігацій скоротив свою торговельну активність у ПФТС, інші ринки свій торговельний оборот у ПФТС значно підвищили.
Найбільше за минулий місяць виріс ринок державних облігацій, яких наторгували в 9 разів більше, ніж було в жовтні.
Ринок муніципальних бондів збільшив свою присутність у ПФТС на 654,16%, ринок акцій за місяць виріс на 264,88%, а торговельний оборот на ринку цінних паперів ІСІ виявився на 213,06%, більше, ніж був ще місяць тому.
У свою чергу в листопаді на 45,89% скоротився обсяг торгів на ринку корпоративних бондів, а їх місячний торговельний оборот на біржі не дотяг навіть до 1 млрд. гривень, що виявилося найгіршим результатом торгівлі облігаціями підприємств цього року.
Лідером місяця з торговельного обороту в ПФТС став ринок державних облігацій.
Місяць тому ринкова частка ОВДП у ПФТС досягла 29,15% від загального торговельного обороту в системі (обсяг торгів за місяць склав 652,61 млн. грн.), у листопаді вона збільшилася до 79,09% (обсяг торгів склав 6,11 млрд. грн.).
До закінчення листопада загальна пропозиція на продаж державних цінних паперів у торговельній системі зменшилася до 3,02 млн. грн. (-11,18%), а загальний попит на їхню покупку склав 4,17 млн. грн. (-29,92%).
Лідерами торгів серед держпаперів стали ОВДП з терміном погашення 22.02.2012 (обсяг торгів - 3,0 млрд. грн.), ОВДП з терміном погашення 28.09.2011 (обсяг торгів - 3,0 млрд. грн.) і ОВДП з терміном погашення 01.04.2009 (обсяг торгів - 63,52 млн. грн.).
Друге місце посів ринок акцій.
Якщо за підсумками жовтня торгівля на ринку ризикових інструментів досягла 230,09 млн. грн. (10,28% від обороту за місяць), то в листопаді обсяг торгів акціями склав 839,57 млн. грн. (10,87% від місячного обороту).
У листопаді сукупний попит на покупку акцій у ПФТС підвищився на 3,39% до 41,16 млн. грн., а загальна пропозиція на їхній продаж склала 76,73 млн. грн. (+22,28%). Лідерами місяця на ринку ризикових інструментів стали цінні папери ВАТ "Харцизський трубний завод" (обсяг торгів - 577,93 млн. грн. - 7 угод за місяць), ВАТ "Укрнафта" (обсяг торгів - 28,47 млн. грн. - 144 угоди за місяць) і ВАТ "Запорізький абразивний комбінат" (обсяг торгів - 23,75 млн. грн. - 44 угоди за місяць).
Ринок корпоративних облігацій опустився на третій рядок місячного рейтингу торгів.
Якщо в жовтні торги корпоративними бондами пройшли на суму в 1,34 млрд. грн. (60,04%, від загального обсягу торгів у ПФТС), то за листопад обсяг торгів склав всього 727,27 млн. грн., а їхня частка в ПФТС скоротилася до 9,41%.
При цьому сукупний попит на покупку корпоративних облігацій у ПФТС за місяць понизився на 17,11% до 25,49 млн. грн., а загальна пропозиція на продаж склала 135,86 млн. грн. (+2,08%).
Найбільший обсяг торгів корпоративними бондами в листопаді пройшов з облігаціями компаній "Укргазбанк" (серія З) (обсяг торгів - 118,28 млн. грн.), "Державна іпотечна установа" (серія Е) (обсяг торгів - 67,57 млн. грн.) і "Союз-Віктан Трейд" (серія А) (обсяг торгів - 63,36 млн. грн.).
Четвертим за місяць став ринок цінних паперів інститутів спільного інвестування.
Протягом місяця інвестиційних сертифікатів наторгували на суму в 28,44 млн. грн. (0,37% від листопадового обсягу торгів у ПФТС), у жовтні обсяг торгів пайовими бумами інвестиційних фондів склав 9,08 млн. грн. (0,41% від обсягу торгів біржі).
Аутсайдером місяця став ринок муніципальних бондів.
У листопаді обсяг торгів облігаціями муніципалітетів досяг 19,82 млн. грн., а їхня частка ринку в ПФТС склала 0,26%.
У жовтні обсяг торгів цінними паперами муніципалітетів пройшов на суму в 2,63 млн. грн., а його частка ринку була 0,12% від місячного обсягу торгів біржі.
За місяць сукупний попит на покупку муніципальних цінних паперів виріс до 1,25 млн. грн. (+22,55%), а загальна пропозиція на їхній продаж склала 4,7 млн. грн. (-37,58%).
Лідерами торгів серед муніципальних бондів стали облігації Донецької міської ради (серія З) (обсяг торгів - 4,13 млн. грн.), Луганської міської ради (серія З) (обсяг торгів - 3,09 млн. грн.) і Запорізької міської ради (серія F) (обсяг торгів - 3,08 млн. грн.).
Таблиця 1. Структура торгів цінними паперами в ПФТС у жовтні - листопаді 2008 р.
Таблиця 2. Зміна котирувань по "блакитних фішках" за листопад (31.10.08 - 28.11.08)
У листопаді лідерами зі зростання ринкової ціни на покупку акцій, серед емітентів індексного кошика ПФТС, стали цінні папери ВАТ "Мотор Січ", ВАТ "Єнакіївський металургійний завод" і ВАТ "Алчевський металургійний комбінат".
Лідерство зі зростання біржової капіталізації дісталося акціям ВАТ "Мотор Січ".
При цьому до закінчення місяця кращі котирування цінних паперів емітента в ПФТС мали вигляд: на покупку - 253,0 грн. (+40,17%) за акцію, на продаж - 261,8 грн. (+31,56%) за акцію, остання угода пройшла за ціною 258,0 грн. (+35,79%) за одну акцію. Спред по котируваннях досяг 3,48%. У листопаді в ПФТС з акціями заводу відбулося 55 угод на суму в 4,23 млн. грн.
Друге місце посіли цінні папери ВАТ "Єнакіївський металургійний завод".
За листопад ціна на покупку акцій емітента виросла на 35,48% і склала 42,0 грн. за акцію, на продаж збільшилася до 42,5 грн. (+8,97%) за акцію, остання угода відбулася за ціною 42,0 грн. (+12,0%) за одну акцію. Спред між кращими котируваннями акцій підприємства становить 1,19%. Протягом місяця з акціями емітента було укладено 144 угоди на суму в 5,33 млн. грн.
Замикають ТОП-3 листопада серед представників індексного кошика ПФТС, цінні папери ВАТ "Алчевський металургійний комбінат".
На кінець місяця кращі котирування акцій емітента в ПФТС мали вигляд: на покупку - 0,069 грн. (+30,0%) за акцію, на продаж - 0,07 грн. (+27,99%) за акцію, ціна останньої угоди склала 0,069 грн. (+29,48%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій досяг 0,87%. Протягом листопада з акціями мет. комбінату відбулися 162 угоди на суму в 6,82 млн. грн.
Аутсайдером місяця стали цінні папери ВАТ "Авдієвський коксохімічний завод".
Котирування акцій емітента на 28 листопада мали вигляд: на покупку - 4,8 грн. (-7,69%) за акцію, на продаж - 5,0 грн. (-14,46%) за акцію, остання угода пройшла за ціною 5,5 грн. (-1,79%) за одну акцію. Спред по кращих котируваннях акцій становить 4,17%. Протягом місяця з акціями підприємства на біржі проведені 70 угод на 2,97 млн. грн.
Прогноз на грудень
До початку грудня країни-лідери в більшому або меншому ступені вже концептуально визначилися з основними внутрішніми і загальносвітовими фінансово-економічними погрозами і навіть сформували найважливіші пріоритети в боротьбі з міжнародною кризою.
У свою чергу, Україна на даному етапі тільки починає перейматися глибиною і складністю поточних національних проблем, у найкращому разі прогнозуючи можливі збитки, але так до кінця й не вирішивши, які саме дії потрібно терміново реалізувати, щоб мінімізувати майбутні втрати.
До початку грудня український уряд поки так і не зміг затвердити навіть основні макроекономічні параметри розвитку на наступний рік, не кажучи вже про підготовку необхідних змін до держбюджету.
У нинішніх дуже непростих фінансово-економічних умовах українське керівництво буде вживати, насамперед, кроки, спрямовані на стабілізацію валютно-курсової ситуації в країні, а також зниження розриву між експортом та імпортом у зовнішньоторговельній діяльності українських компаній.
Даний напрямок стане найбільш пріоритетним для української влади на найближчі місяці, що потенційно може привести до значних адміністративних перекосів у державному регулюванні і підвищить ступінь невизначеності при прийнятті інвестиційних рішень.
Разом з тим український біржовий ринок у листопаді на тлі глобального спаду в реальному секторі економіки і значного погіршення базових макроекономічних показників у країні, по суті, у черговий раз показав своєрідність і нелогічність своєї поведінки, продемонструвавши поки своє найвище зростання цього року.
Імовірно, і в грудні, незважаючи на істотне погіршення економічної ситуації в Україні та значні інвестиційні і валютні ризики, український фондовий ринок цілком може продовжувати демонструвати всю свою унікальність, закривши і підсумковий місяць року в позитивній зоні.
Особливо даний сценарій буде можливий, якщо в грудні на міжнародних біржах акції почнуть дорожчати, а світові фондові індекси під кінець року покажуть більш стабільне зростання.
Близькість закінчення року і необхідність підведення підсумків перед клієнтами буде стимулювати фондові компанії намагатися закрити драматичний для України 2008 рік на відносно мажорній ноті, чому деякою мірою буде сприяти як слабка ліквідність, так і недостатня біржова ємність вітчизняного фондового ринку.
Виходячи з даних припущень, у грудні українські цінні папери мають майже рівнозначні шанси як подешевіти на 5-20%, так і підвищити свою ринкову капіталізацію ще на 3-17%, спробувавши показати при цьому й один з кращих результатів по року, що йде.
Додатковим фактором для зростання може стати й та обставина, що в Україні, незважаючи на явну недоречність і низьку ймовірність успішної приватизації в умовах кризи, як і раніше зберігаються шанси провести в 2009 році продаж інвестиційно-привабливих державних об'єктів, зокрема реалізувати контрольні пакети акцій генеруючих і блокуючі пакети розподільних компаній.
До теперішнього часу зношування основних фондів у тепловій генерації становить близько 80% і вимагає термінової модернізації, на яку в держави за нинішніх умов просто немає грошей.
Якщо український уряд відмовиться від приватизації в стратегічній для економічної безпеки країни галузі і буде як і раніше за залишковим принципом фінансувати інвестиційні програми в електроенергетиці, тоді ще одним найближчим проявом економічної кризи може стати енергетичний.
У результаті фізичного зношування і нерівномірного споживання електроенергії в один дуже нещасливий для України день, вся об'єднана українська енергосистема може звалитися, що приведе до великих економічних і соціальних потрясінь і вимагатиме від держави термінових і суттєвих організаційних і фінансових ресурсів, що б відновити нормальне функціонування енергосистеми в масштабі всієї країни.
Можливо, в умовах недостачі бюджетних коштів і дефіциту позикових та інвестиційних ресурсів приватизація в наступному році може знову виявитися пріоритетною статтею для формування прибуткової частини для українського уряду.
У такому випадку ще в грудні на очікуваннях майбутніх державних розпродажів акції українських "генераторів" та "обленерго" можуть зацікавити не тільки вітчизняних і закордонних спекулянтів, але й потенційних стратегів, які можуть почати здійснювати дешеві покупки з ринку, максимально консолідуючи свій "до приватизаційний" пакет.
Більше висока купівельна активність фондових компаній у грудні може не тільки підштовхнути ціни на папери вгору, але й трохи пожвавити торгівлю акціями в ПФТС, що під кінець року може виявитися в 1,5-2 рази вище, ніж була у вересні або жовтні (415 млн. і 230 млн., відповідно).
Листопад у цьому випадку є не дуже показовим періодом, оскільки з 840 млн. місячного обороту на ринку акцій майже 70% довелося всього на одну корпоративну угоду з акціями ВАТ "Харцизський трубний завод" (на суму 577,85 млн. грн.), що зовсім не відображала динаміку торгів ризиковими інструментами в підсумковий місяць осені.
При цьому фондовий індикатор (індекс ПФТС), імовірно, буде весь місяць рухатися в бічному тренді, більшою мірою орієнтуючись на позитивний напрямок, а можливі зміни індексного кошика можуть скласти від 230 до 340 індексних пункту.
Торгівля в ПФТС в останній місяць року буде менше, ніж у листопаді, склавши залежно від рейтингової активності та обсягів репо-угод 2,4-3,5 млрд. грн.
За минулий місяць тільки на ринку ОВДП технічні торги для фінансування Нацбанком дефіциту держбюджету пройшли на суму в 6 млрд. грн., а корпоративна угода з акціями "Харцизський трубний завод" була проведена на 578 млн. грн., що в сукупності й склало майже 85% від загального місячного торговельного обороту в ПФТС.
Якщо подібних операцій протягом грудня в ПФТС не буде, тоді лідерство за місяць знову собі поверне неформальний лідер року - ринок корпоративних облігацій з місячним біржовим обігом в 0,8-1,3 млрд. грн.
На ринку держпаперів торги ОВДП за місяць можуть скласти 0,5-0,9 млрд. грн.
Ринок акцій у грудні, імовірно, трохи пожвавиться в порівнянні з першими осінніми місяцями, а торговельний оборот ризиковими інструментами, залежно від обсягу рейтингових операцій та активності місцевих гравців, досягне 0,4-0,7 млрд. грн.
Торгівля муніципальними облігаціями через їх слабку ринкову ліквідність і недостатньо високу прибутковість продовжить залишатися незначною, з оборотом менш ніж на 50 млн. грн. і буде продовжувати конкурувати з ринком інвестиційних сертифікатів за четверте-п'яте місце в місячному рейтингу торгів ПФТС.
Валютний ринок в Україні в грудні, як видно, буде продовжувати залишатися дефіцитним.
Якщо за листопад золотовалютні резерви країни знизилися майже на $3 млрд. до $32,5 млрд., причому тільки на валютні інтервенції Нацбанк витратив біля $2 млрд., то в грудні у зв'язку з необхідними зовнішніми платежами золотовалютні резерви можуть знизитися до $28-30 млрд., а валютні інтервенції НБУ на міжбанку складуть $1,5-3 млрд.
При цьому офіційне курсове співвідношення гривні до долара скоріше всього буде перебувати в діапазоні 6,5-7,8 грн./$.
У фінальний місяць року головними стримуючими факторами для інвестиційної активності і зростання на світових фондових ринках, як це й було практично протягом всього третього і четвертого кварталів, залишаться загальносвітова фінансова нестабільність, слабкі показники у фінансово-виробничому секторі національних економік, падіння цін на товарних ринках і недостача довіри системних інвесторів.
У випадку істотного погіршення середньострокових макроекономічних прогнозів у світовій економіці, відтік інвестиційних ресурсів з фондових інструментів продовжиться, а загальносвітова капіталізація за грудень знизиться ще на 3-7%.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас