Азіатські акції дешевшають у понеділок на поглибленні ознак світової рецесії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азіатські акції дешевшають у понеділок на поглибленні ознак світової рецесії

Фондовий ринок
73
Фондові майданчики Азіатсько-Тихоокеанського демонструють у понеділок знижувальні тенденції, оскільки падіння цін на сировину привело до зниження котирувань акцій видобувних компаній, а число банкрутств в Японії виросло до рекордного значення, повідомляє агентство Bloomberg.
Зведений індекс Азіатсько-Тихоокеанського регіону MSCI Asia Pacific (крім Японії), що враховує ситуацію на 14 ринках, опустився на 0,5%. Гонконгський Hang Seng виріс на 1,7% на тлі зростання в сфері нерухомості.
Японський Nikkei 225 втратив 2%, після того як міністр економіки країни Каору Йосано заявив в інтерв'ю Financial Times, що пропонована програма стимулювання економіки навряд чи буде успішною.
Ф'ючерси на американський індекс S&P 500 знизилися на 0,8%.
"Оцінку вартості зараз не можна використовувати для ухвалення рішення про покупку акцій через неясні прогнози прибутку на друге півріччя, - заявив головний аналітик MU Investments Co. Хіросі Морікава. - Я рекомендую залишатися у відносній безпеці валютних ринків та облігацій".
Про поглиблення рецесії в Японії в листопаді свідчить скорочення заробітної плати на 0,1% у порівнянні з роком раніше. Компанії знижують обсяги виробництва найбільш стрімкими темпами за 35 років. Споживачі зменшують свої витрати. Японські підприємці планують звільнити близько 30 тис. тимчасових працівників і сумісників до кінця фінансового року (31 березня 2009 року).
Експерти очікують подальшого зниження цін на сировинні товари. BHP Billiton Ltd. і Rio Tinto Group можуть бути змушені зменшити договірні ціни на вугілля майже на третину в наступному році, прогнозують аналітики. Індекс шести металів Лондонської біржі металів, що включає мідь і ЦІК, опустився в п'ятницю на 1,4%. Мідні ф'ючерси знизилися на 0,7% у ході електронних торгів у понеділок.
"Перспективи світової економіки, що погіршуються, продовжать тягти вниз ціни на сировину", - стверджує Х.Морікава з MU Investments.
Котирування акцій BHP Billiton знизилися в понеділок на 3,6%, Rio Tinto втратила 4% капіталізації.
Японська будівельна компанія Morimoto Co. подала заяву про захист від кредиторів ввечері 28 листопада. Її борги оцінюються в 162 млрд ієн ($1,7 млрд), при цьому з моменту IPO пройшло всього дев'ять місяців. Кількість банкрутств в Японії виросло цього року до найвищого рівня з часів закінчення Другої світової війни.
Курс акцій Japan General Estate Co., що будує житлові будинки і кондомініуми, обвалився в понеділок на 12%, до рекордно низького рівня за весь час існування компанії. Акції Mitsui Fudosan Co., найбільшого девелопера Японії, подешевіли на 3,8%.
Вартість паперів найбільшої авіакомпанії "економ-класу" у Південно-Східній Азії Air Asia Bhd. опустилися на 6,3% на інформації про квартальний збиток вперше з 2004 року та очікуваннях погіршення ситуації в туристичній галузі регіону.
Ціна акцій найбільшого світового виробника кінопроекторів і запчастин для них Ushio Inc. звалилася на 10%, оскільки компанія очікує зниження попиту на свою продукцію майже на 60% у наступному році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас