Індекс ПФТС показав несподіване зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекс ПФТС показав несподіване зростання

Фондовий ринок
216
За оцінками аналітиків, у грудні українські цінні папери мають майже рівнозначні шанси як подешевіти на 5-20%, так і підвищити свою ринкову капіталізацію ще на 3-17%, спробувавши показати при цьому і один з кращих результатів по року, що йде.
Вітчизняний фондовий ринок завершив торговельний тиждень нейтрально: у п'ятницю індекс ПФТС піднявся всього на 0,44% (1,27 індексного пункту), досягши за підсумками торгів оцінки 289,63 індексного пункту. Втім, на думку Олени Дегрик, трейдера ІК Phoenix Capital, сьогодні ринок чекають набагато більш різкі рухи.
"Як і передбачалося, результат п'ятничних торгів не зміг змінити тижневу картину національного фондового ринку - індексу ПФТС так і не вистачило сили перебороти зону опору 290-300 пунктів. Індекс як і раніше залишається в діапазоні останніх двох тижнів, обмеженому 265-290 пунктів", - відзначила фахівець аналітичного департаменту ІК "Фінаста" Олена Злобіна.
За підсумками тижня обсяги торгів склали 250019,63 тис. грн., при цьому було укладено майже 600 угод. "Помітне зростання показали представники металургійної галузі, включаючи Алчевський металургійний комбінат, "Азовсталь", Єнакіївський металургійний комбінат і Маріупольський меткомбінат ім. Ілліча, - уточнила пані Злобіна. - Також попитом користувалися акції енергетичних компаній, зокрема, "Центренерго" та "Західенерго".
За словами гендиректора КУА "Інеко-Інвест" Олега Моркви, у листопаді Україна в черговий раз виявила свою унікальність, і на тлі серйозних проблем у національній економіці, при відсутності системної і збалансованої державної політики з виведення країни з фінансово-економічної кризи і гострого дефіциту фінансування показала один з кращих світових результатів щодо зростання фондових індексів: за місяць більшість ліквідних українських паперів за ціною покупки виросли в середньому на 5-35%, а фондовий індикатор ПФТС підріс на 14%, що стало кращим результатом за всі 11 місяців поточного року.
Раніше максимальне зростання в 2008 р. український біржовий ринок демонстрував ще в травні, коли індексний кошик ПФТС виріс на 6,67%. Але певний внесок у настільки істотне зростання цін на акції вніс валютно-курсовий дисбаланс у країні.
На думку Олени Дегрик, не виключено, що український ринок акцій зараз може продовжити зростання. "На користь такого сценарію розвитку подій говорить те, що в цілому ситуація на світових фінансових ринках зараз виглядає помітно більше сприятливою, ніж в останні місяці", - вважає вона.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас