Валютний ажіотаж: де взяти валюту? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютний ажіотаж: де взяти валюту?

Валюта
10499
НБУ скасував вимоги до банків продавати готівкову інвалюту за курсом не вище 1,5% офіційного. Але "обмінники" як і раніше пустують, а курс долара на "чорному" ринку наприкінці листопада вже досяг 7,3-7,4 грн.
Валюти немає
Купити долари або євро вкрай складно - в "обмінниках" і касах банків просто відмовляються їх продавати. "Мені потрібно було обміняти кілька тисяч гривень на долари. Купити їх ніде не зміг, так що змушений був звернутися до свого знайомого. Здійснили обмін на якійсь заправці, у кращому стилі гангстерського кіно, з пересаджуванням з машини в машину і мало не з відкриванням валізок із грішми. Таке враження, що купуємо наркотики або Батьківщину продаємо іноземним шпигунам", - розповідає підприємець Сергій.
У період з 24 по 28 листопада складно було купити навіть досить невеликі суми (до сотні доларів або євро). Пошуки €70 кореспондентом "Денег" увінчалися успіхом тільки після того, як були оббиті пороги більше десятка банків та обмінних пунктів у центрі Києва.
У касах в один голос відповідали: "Валюти у вільному продажі немає. Ніякої". Лише один банк згодний був продати близько €40, а в одній з "обмінок" касир мала у своєму розпорядженні потрібну суму, але відмовлялася продавати валюту до приходу нового клієнта: "Потрібно, щоб був резерв. Я ж не можу залишити порожню касу". Нам пощастило лише в одному банку. Звичайно, курс виявився не з легких (8,16 грн. за €1, на 25 листопада), плюс комісія 5%, але гроші, принаймні, були.
Цікаво, що досить часто валюта в касах все-таки є. Однак її не продають. "Я здавала $500 в "обмінник", і за мною відразу ж підійшла жінка, якій були потрібні долари. Однак касир сказала, що валюти нема", - наводить приклад менеджер Тетяна.
Де взяти?
В умовах тотального дефіциту банкіри радять перечекати і взагалі не купувати валюту (хіба що в друзів або родичів і за нормальним курсом). "Але якщо долари або євро потрібні дуже терміново, доведеться систематично обходити обмінні пункти і купувати валюту невеликими сумами. Якщо ж є можливість, краще почекати трохи, поки в населення закінчаться вільні гривні і люди побіжать здавати долари. Це цілком імовірний сценарій", - радить заступник голови правління банку "Контракт" Сергій Алексєєнко.
У пошуках альтернативних шляхів "Деньги" виявили, що деякі банки пропонують купити долари без комісії і за гуманним курсом, але за умови розміщення придбаних валютних коштів на один з депозитів терміном на три місяці і більше. На питання, чи є можливість купити валюту без відкриття депозиту, відповідь була цілком очікувана: "На жаль, у вільному продажі валюти немає. Тільки для співробітників банку або вкладників".
Звичайно, через можливе скасування обмежень Нацбанком (на момент підготовки статті офіційної телеграми в банкірів ще не було) можна сподіватися, що незабаром готівкові долари і євро знову з'являться в продажі. Але що буде з курсом? На думку валютних дилерів, найближчі дні вочевидь "заспокоять" долар близько 7 грн., а євро дотягне 9 грн. "Це їх реальна вартість, сформована "чорним" ринком, - вважають експерти.
Щоправда, сам НБУ обіцяє в найближчі дні зняти проблему з дефіцитом валюти, а з Нового року - "прикрити" "обмінники" і вивести весь валютний ринок з "тіні". "Гривня радикально почне зміцнюватись із середини наступного року", - запевняє заступник голови Нацбанку Олександр Савченко.
А поки повсюдно біля обмінних пунктів все так само пасуться "міняли", які при будь-якій погоді мають у своєму розпорядженні потрібну суму. "Кидали", втім, пасуться теж.
Три чесні способи дістати долари
1. Відкрити "гнучкий" депозит у валюті, внести гроші в гривнях (доведеться заплатити невелику комісію). Через якийсь час зняти долари в касі (до незнижуваного залишку).
2. Знайти співробітника банку або "обмінника", який погодиться продати валюту за дещо більшим курсом. Якщо в касі відповідають: "Валюти нема", то це тільки привід запитати: "А за яким курсом є?".
3. Знайти родичів, друзів і знайомих, яким долари знадобилося обміняти на гривні, запропонувавши їм середній курс.
Усе вище і вище
Як ріс долар з 24 по 28 листопада 2008 року:
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас