Прив'язка внутрішньої ціни газу до курсу долара приведе до зупинки хімічних підприємств — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прив'язка внутрішньої ціни газу до курсу долара приведе до зупинки хімічних підприємств

Енергетика
401
Рішення уряду України прив'язати ціну природного газу українським промисловим споживачам до курсу гривні до долара серйозно погіршить становище хімічним підприємств, що використовують газ як сировину, вважає президент Союзу хіміків України Олексій Голубов.
"Якщо прив'язати ціну газу до курсу долара, то станемо остаточно", - сказав він журналістам.
Голубов підкреслив, що донедавна хімічні підприємства і без того купували газ, імпортований по $179,5 за тис. куб. м, по $300, хоча витрати на постачання хімікам, що є великими споживачами, мінімальні.
Зокрема, відзначив голова Союзу хіміків, не піддається поясненню включення у вартість газу вартості зберігання.
"Ми вже зараз цю ціну не тягнемо. Багато хто в збиток працює, аби тільки не зупиняти виробництво", - сказав Голубов.
Як повідомлялося, у зв'язку зі зростанням курсу долара уряд 30 жовтня вирішив підвищити внутрішню ціну газу для промисловості на 18,7% - до 1857,3 грн за тис. куб. м, а також прив'язати її до офіційного курсу долара, який за підсумками листопада збільшиться мінімум на 17%.
У цій ціні на природний газ як товар припадає 1152 грн, тоді як 152,8 грн становить цільова надбавка, 121 грн - витрати НАК "Нафтогаз України", 285,2 грн - ПДВ на газ і цільову надбавку, 48,8 грн і 97,6 грн - тариф на транспортування магістральними та розподільними газопроводами відповідно. (Для хіміків і металургів з жовтня ціна нижча - 1674 грн через скасування цільової надбавки).
З початку року внутрішня ціна газу для промисловості при незмінній імпортній ціні зросла, за даними Мінекономіки, на 44,9%.
Голубов спрогнозував, що в четвертому кварталі очікуване скорочення споживання газу хіміками складе понад 20%, або близько 0,5 млрд куб. м.
За його словами, криза в хімічній галузі практично досягла дна. "Дна кризи ми вже досягли. Судячи із цін, думаю, у першій половині 2009 року щось повинно відбутися: адже сіяти, будувати у світі не припинять", - сказав він.
Говорячи про можливість підтримки галузі з боку уряду, Голубов підкреслив важливість фінансування в умовах кризи основних споживачів хімічної продукції - аграріїв, будівельників, транспортників. На його думку, вжиті заходи з підтримки банків поки не дали результату, тому що банки направили отримані кошти на покупку валюти, а кредити, навпаки, подорожчали до 28% річних.
"Прибуток банків за дев'ять місяців виріс на 63% - до 8 млрд грн, тоді як вся хімія одержала за дев'ять місяців прибуток менше 2 млрд грн", - додав голова Союзу хіміків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас