Головною задачею ОПЕК стане питання співробітництва з країнами, що не входять у картель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Головною задачею ОПЕК стане питання співробітництва з країнами, що не входять у картель

Енергетика
150
Основною темою позачергового засідання Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК), що відбудеться в суботу 29 листопада в Каїрі, може стати питання координації скорочення видобутку із країнами, що не входять в картель, тому що зниження квот видобутку в рамках організації вже не приносить бажаних результатів.
З 24 жовтня, коли було ухвалено рішення про скорочення видобутку на 1,5 млн. барелів на добу з 1 листопада ціни на нафту впали приблизно на 16% до $64 до $53 за барель, а за останні два місяці "чорне золото" подешевшало вдвічі. Причина ослаблення влади ОПЕК над ринком полягає в усе більш очевидному уповільненні глобального економічного зростання та ігноруванні членами картелю встановлених квот.
"Одним з питань, які будуть обговорюватися на зустрічі в Каїрі, буде залучення країн, що не входять в ОПЕК до співробітництва", - цитує агентство ISNA заяву міністра нафти Ірану Голямхоссейна Нозарі (Gholamhossein Nozari). "Ринкові умови складаються таким чином, що відмова від співробітництва країн, що не входять в ОПЕК, зашкодить їм самим", - відзначив міністр нафти Ірану, що є другим за розміром нафтовидобувником у картелі після Саудівської Аравії.
Нозарі уточнив, що представники країн, що не входять в ОПЕК, не були запрошені на майбутню зустріч, але пообіцяв, що картель направить делегації для переговорів із ключовими виробниками "чорного золота". Міністр також згадав, що Росія, другий за розміром у світі виробник нафти, недавно заявила про готовність співробітничати з ОПЕК.
Дійсно, напередодні президент Росії Дмитро Медведєв під час візиту у Венесуелу заявив про таку можливість, погодившись із колегою Уго Чавесом у тому, що комфортний рівень цін на нафту перебуває в діапазоні $80-100 за барель.
"Ми готові до обговорення і координації в рамках нафтового ринку із країнами ОПЕК, але це не означає, що ми збираємося організувати закритий клуб. Ми говоримо про відповідальні дії ключових гравців енергетичного ринку", - заявив Медведєв. "Звичайно, нас турбують ціни на нафту. Ціни на неї не можуть бути занадто низькими або спекулятивно високими", - відзначив він.
25 листопада міністр енергетики Сергій Шматко під час візиту в Індію також не виключив можливості скоординованого з ОПЕК скорочення обсягів видобутку "чорного золота". "Росія буде проводити дії в координації з ОПЕК для дотримання своїх власних інтересів", - заявив Шматко журналістам. На початку листопаді віце-прем'єр Ігор Сечін, що у вересні представляв Росію як спостерігача на сесії ОПЕК у вересні, заявив, що країна має намір продовжувати співробітництво з картелем, але буде проводити власну політику в сфері енергоресурсів. "Треба намагатися не працювати собі в збиток і це, напевно, саме головне. Росія буде координувати, займати свою власну позицію", - заявив Сечін. "Росія в цей час ділить перше і друге місце з видобутку нафти і має право на визначення власної позиції. Звичайно, ми будемо взаємодіяти з усіма гравцями в нафтогазовій сфері у світі", - додав віце-прем'єр з ПЕК.
Востаннє спільні дії ОПЕК та інших виробників мали місце в 2002 році, коли Росія, Мексика і Норвегія погодилися на пропозицію картелю про скорочення видобутку з метою підтримати ціни, що впали тоді нижче позначки $20 за барель.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас