Білорусія ініціює скасування російського спецмита на нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія ініціює скасування російського спецмита на нафту

Енергетика
212
Уряд Білорусії ініціює скасування російського спецмита на нафту, з урахуванням якого ця сировина поставляється на білоруські НПЗ.
"Ми порушуємо питання про скасування російського спецмита на нафту для Білорусії", - заявив віце-прем'єр уряду Білорусії Андрій Коб’яков журналістам у п'ятницю в Мінську.
Віце-прем'єр пояснив, що така пропозиція білоруської сторони обумовлена домовленостями президентів Білорусії та Росії створити повноцінний Митний союз до кінця 2010 року. При цьому, за твердженням А.Коб’якова, у цей час із урядом Росії розглядається можливість створення Митного союзу до 1 січня 2010 року.
У зв'язку із цим вивізних мит у Білорусію бути не повинно, у тому числі спецмито на нафту повинно зникнути. "Це рудимент або атавізм у взаємній торгівлі двох країн", - сказав віце-прем'єр.
Росія з 2007 року поставляє нафту в Білорусію, включаючи в ціну спецмито, що являє собою механізм міжбюджетного розподілу експортних мит на білоруські нафтопродукти. Розподіл білоруських експортних мит на нафтопродукти є основною умовою постачання нафти в Білорусію не за світовими цінами. Бюджет Білорусії компенсує нафтопереробникам частину спецмита залежно від цінової кон'юнктури на ринку нафти та нафтопродуктів. Розмір компенсації визначається щомісяця міжвідомчою комісією з імпорту енергоресурсів.
Джерелом компенсації є експортні мита на нафтопродукти, що повністю надходять у білоруський бюджет і розмір яких обов'язково уніфікується з російськими.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас