Тодійчук: Україна і РФ утримаються від цінового екстремізму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тодійчук: Україна і РФ утримаються від цінового екстремізму

Енергетика
287
Україна мінімізує політичні чинники тиску з боку Росії, якщо зможе відстояти застосування європейської формули при визначенні ціни на газ. Таку думку висловив президент Київського міжнародного енергетичного клубу "Q-club", член Правління УНП Олександр Тодійчук.
Коментуючи хід газових переговорів, де нині вирішується питання, чи визначатиметься ціна на газ відповідно до домовленостей між Україною та РФ, або за чіткою формулою, як в країнах ЄС, експерт зазначив: "Кожна зі схем має свої "цінові" ризики. Слід взяти до уваги, що РФ традиційно використовує газове питання як політичний важіль тиску".
"Разом з тим, чітка постійна формула зводитиме ці політичні ризики до мінімуму", - вважає він.
О.Тодійчук підкреслює, що під час газових переговорів обом сторонам об'єктивно вигідно йти на певні цінові поступки один одному, не переходячи до екстремальних кроків.
На його думку, росіянам невигідно пропонувати газ за високими цінами, оскільки це призведе до максимального підвищення тарифів Україною, а потім - до значних збитків з боку РФ.
"На тлі незворотних перспектив скорочення споживання газу в Україні, а також падіння цін на газ майже удвічі тарифна складова набуває значної ваги для Росії", - вважає О.Тодійчук.
Експерт не сумнівається, що "рівень споживання газу в Україні падатиме, оскільки після останнього "цінового" стрибка українські підприємці переходитимуть на інші види енергоносіїв і вводитимуть енергозбережні технології".
При цьому експерт підкреслює, що "Україні немає сенсу різко збільшувати тарифи на прокачування газу з території РФ, оскільки це посилюватиме позиції обхідних проектів - Північного і Південного потоків".
Разом з тим, О.Тодійчук упевнений, що тарифи на зберігання газу, які в Україні на порядок менші за європейські, є "аномально низькими", і тому їхнє "підняття в 2009 році навіть не обговорюється".
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас