Як витягти гроші з фінансової структури, що працювала без ліцензії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як витягти гроші з фінансової структури, що працювала без ліцензії

Валюта
1555
Вкладники компаній King's Capital і Lionebank вимагають повернення своїх вкладів. Мова вже йде про мільйони гривень. Як витягти гроші з фінансових структур, які довгий час працювали без ліцензії, "Деньги" з'ясували в юристів.
"Деньги" ще в серпні 2007 року забили на сполох, довідавшись про компанії King's Capital, що обіцяла вкладникам 35% річних - на інвестуванні в будівництво котеджів. Ще більш сумнівною структурою нам здався Lionebank, про який ми писали в березні 2008 року.
Нові пірамідобудівельники були значно щедріше та обіцяли громадянам "навар" вже до 67,5% річних. Правда, система "розведення" клієнтів була й зовсім незбагненною: кошти переводилися сумнівним кіпрським компаніям через систему WebMoney, при цьому з нульовою гарантією і надходження їх на рахунок компанії, і повернення інвесторам.
Нагадаємо, що обидві компанії, фактично будучи трастами, сміло працювали без ліцензій на управління активами, залучення вкладів та інвестування за рубіж. І проробили, як бачимо, довго. King's Capital, уклала близько 6 тис. договорів (сума вкладу коливалася від 2,5 тис. грн. до 555 тис. грн.). Lionebank, за різними оцінками, залучила більше 46 млн. грн.
І тільки восени 2008 року на керівництво King's Capital слідчими Шевченківського районного управління МВС була заведена кримінальна справа. Банком Lionebank також займається прокуратура. Телефони компаній поки не відповідають.
Тим часом вкладники цих структур вже починають хвилюватися, збираючись юрбами навколо офісів "королів" і "ліонців" і вимагаючи повернення вкладених грошей.
УБЕЗ раніше привселюдно не реагувало на публікації журналістів про ці компанії, та й зараз відмовляється що-небудь коментувати.
Але постраждалим вкладникам безглуздо зараз сидіти і чекати в моря погоди. Можна, звичайно, спробувати повернути свої "кровні" самостійно. Хоча, відверто зізнаємося, шансів на успішний результат справи зовсім небагато.
Кому скаржитися?
"Деньги" звертали у свій час особливу увагу на те, що обидві компанії працювали, не маючи відповідних ліцензій Держфінпослуг, Нацбанку і Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР). Власне, ця обставина і робила передачу грошей двом зазначеним фігурантам вкрай ризикованою операцією.
King's Capital більше року тому укладала з клієнтами договір позики, а Lionebank - взагалі договір про надання консультаційних послуг. І от розпочаті перевірки і порушені кримінальні справи. Але на що можуть розраховувати клієнти обох компаній?
МВС або прокуратура хоч і ведуть перевірки, але не мають для повернення клієнтських грошей потрібних повноважень. Тому вкладникові доведеться йти до суду, що є єдиною інстанцією, яка дає хоча б якусь можливість повернення вкладу.
"До суду можна подати позовну заяву, вказавши суть проблеми, тобто потрібні підстави (позивачеві не повернули гроші за його заявою, порушуються умови договору). Також у судовому позові обов'язково потрібно просити суд про накладення арешту на рахунки компанії як забезпечення позову", - радить начальник відділу аналітики та корпоративного права юридичної компанії "Консалтинг Груп" Ірина Дедковська.
До речі, діючим процесуальним законодавством обмовляється двомісячний термін для розгляду такого роду справ. Але цих термінів суди далеко не завжди дотримуються. Таким чином, вкладник може одержати необхідне судове рішення про стягнення з боржника належної грошової суми лише через три-чотири місяці. При цьому відповідач може подавати апеляції. У результаті така гра в "пінг-понг" іноді затягується на місяці, а те й роки.
Розбити піраміду
Але навіть якщо судове рішення про повернення коштів вже отримано, виконати його буде непросто. "Це пов'язане з тим, що, швидше за все, у добровільному порядку рішення суду компанія виконувати не буде. Примусове виконання судових рішень встановлено Законом України "Про виконавче проведення", що без активного втручання з боку кредитора може тривати досить довго", - пояснює старший юрист юридичної компанії "Никитченко і Партнери" Андрій Попов.
І швидше за все, за час позовів кошти з рахунків компанії витечуть у нікуди. Тому не варто забувати про можливості грошових вимог у межах справи про банкрутство боржника, що звичайно є наслідком діяльності фінансових пірамід.
Однак й у цьому випадку гроші, отримані від продажу майна банкрута, на задоволення претензій вкладників направляються лише в другу чергу. Відповідно до законодавства, банкрут спочатку зобов'язаний повернути кошти за вимогами, забезпеченими заставою, а також компенсувати витрати, пов'язані зі справою про банкрутство і виплату заборгованості по заробітній платі перед своїми співробітниками.
Коротше кажучи, якщо після всіх цих виплат у компанії ще будуть якісь гроші, залишиться й можливість задовольнити вимоги вкладників - відповідно до рішення суду, якщо таке буде винесено.
До речі, цілком реально в цьому випадку вимагати також відшкодування морального збитку. Приміром, у тому випадку, коли вкладені гроші могли бути спрямовані на лікування важко хворого родича, і їхня відсутність привела до погіршення його стану або навіть смерті.
А взагалі, майже всі опитані "Деньгами" юристи радять піднімати "шерех" і говорять, що зовсім незайвою буде, крім звернення до суду, подача заяв в усі можливі інстанції - у Держспоживчстандарт, прокуратуру, СБУ, ДКЦПФР, Держфінпослуг, Держфінмоніторинг, ДПАУ і, звичайно ж, у ЗМІ. Як мінімум для того, щоб підвищити шанси на швидке винесення судом правочинного рішення на користь скривджених вкладників.
Врятуйте наші гроші!
Що робити потерпілим від дій фінансових структур, що працюють без ліцензії:
1. Піднімати "шум", звертаючись до правоохоронних органів та інстанцій фінансового нагляду (Держфінпослуг, Нацбанк, ДКЦПФР).
2. Подавати позов до суду з чітким обґрунтуванням претензій.
3. Вимагати від правоохоронних органів, щоб заморозили рахунки компанії, поки на них ще залишилися кошти.
4. Якщо на компанію заведена кримінальна справа, паралельно з нею суд може розглянути й цивільний позов з вимогою матеріального відшкодування втрат вкладника.
5. На початку процедури банкрутства необхідно заявити свої вимоги, які повинні бути задоволені після визнання компанії неплатоспроможною.
6. Також можна подавати позов про відшкодування морального збитку.
Що за компанії?
King's Capital - компанія, створена у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю. Залучає кошти громадян під договір позики, нібито для інвестування в будівництво котеджів під Києвом. Ліцензій на управління активами не має.
Lionebank - компанія, створена у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю. Залучає кошти громадян, нібито для інвестування на закордонному фондовому ринку. Ліцензії Нацбанку на інвестування за рубіж не має. Ліцензії на управління активами не має.
Разом: "Вибити" свої гроші з фінансових структур, що працюють без ліцензії, дуже непросто. Головне - вчасно забити на сполох, звернутися до міліції, суду і домогтися арешту рахунків і майна компанії до того, як все буде переховане і украдено.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас