За неофіційними даними, країни-експортери газу узгодили статут організації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За неофіційними даними, країни-експортери газу узгодили статут організації

Енергетика
321
Комітет високого рівня неформальної організації країн-експортерів газу в середу 26 листопада виробив проект статуту, що 23 грудень буде переданий на підписання міністрам з 16 країн, повідомляє Reuters з посиланням на джерело, близьке до переговорів.
"Проект статуту, пророблений комітетом високого рівня з 16 країн, вноситься на обговорення міністрів, які зберуться 23 грудня в Москві. Проект статуту вироблений. Мова йде про те, що ця організація буде міжнародною, стане майданчиком для обміну інформацією", - сказало джерело.
Форум країн-експортерів газу в цей час об'єднує Алжир, Болівію, Бруней, Єгипет, Індонезію, Іран, Лівію, Малайзію, Нігерію, Тринідад і Тобаго, ОАЕ, Катар, Росію, Венесуелу, а також двох спостерігачів - Екваторіальну Гвінею та Норвегію.
Ідея створення організації країн-екпортерів газу викликала критику Євросоюзу і США, які побачили в ній спробу створити подобу ОПЕК, але газової, котра стала б диктувати світові ціни на блакитне паливо.
Російська влада, що уникає формулювання "газова ОПЕК", неодноразово підкреслювала, що організація буде лише обмінюватися думками. Так, напередодні заступник міністра енергетики Анатолій Яновський заявив, що нова організація не стане регулювати видобуток. За його словами, в організації повинен буде з'явитися свій бюджет і секретаріат, а кошти, які будуть надходити у вигляді внесків країн-учасниць, будуть іти на утримання секретаріату та оплату дослідницьких робіт.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас