Україна зекономить на газі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна зекономить на газі

Енергетика
1918
Борг України перед "Газпромом" у розмірі $2,4 млрд сформувався не тільки через неплатежі, але й у результаті зниження споживання газу в країні. Таким чином, НАК "Нафтогаз України" доведеться оплатити непроданий газ. Але це виявиться вигідним, якщо ціни в 2009 році виростуть. Додатково заощадити Україна зможе в результаті продовження зниження закупівель газу. За попередніми оцінками, в I кварталі недобір може скласти 30%.
Учора голова правління НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина під час круглого столу "Енергетична політика України в умовах світової економічної кризи", проведеного ВД "Коммерсантъ-Украина", уточнив причини появи газового боргу компанії. За словами топ-менеджера, Україна знизила споживання газу: у вересні - на 300 млн кубометрів, у жовтні - на 1,5 млрд, а в листопаді - на 1,9-2 млрд кубометрів. За даними Міністерства промислової політики, у листопаді підприємства хімічної галузі країни скоротили споживання газу на 18-20%, металургії - на 40%. Гендиректор "Металургпрому" Василь Харахулах пояснив, що з 43 українських доменних печей простоює 18.
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко підтвердила, що "сьогодні Україна внаслідок фінансово-економічної кризи істотно зменшила споживання природного газу". За словами пані Тимошенко, також вплинула тепла погода. У результаті накачування газу в підземні сховища довелося продовжити "і в жовтні, і протягом усього листопада". Такого не було з 1992 року: дотепер накачування газу в сховища припинялося 15 жовтня, а потім ішов технологічний підйом газу, стверджує прем'єр. Це підтвердили в RosUkrEnergo, що є постачальником газу в Україну і на 50% належить "Газпрому".
Невибраний газ законтрактований, і "Нафтогазу" доведеться у будь-якому разі розрахуватися за нього. Олег Дубина пообіцяв завтра знайти $550 млн першого траншу платежів із загального боргу $2,4 млрд. Однак ситуація може обернутися вигодою для України, якщо в 2009 році "Газпром" підвищить для неї ціни на газ.
Зараз "Нафтогаз" платить $179,5 за тисячу кубометрів. Нова ціна поки не затверджена. Минулого тижня голова "Газпрому" Олексій Міллер говорив, що вона може перевищити $400 за тисячу кубометрів, українська сторона говорить про $100-150 за тисячу кубометрів з урахуванням падіння ціни нафти. Як розповів Дубина, п'ять-шість тижнів тому "у робочій кореспонденції 'Газпрому'" "Нафтогаз" одержав проект договору, у якому мова йде про прив'язку ціни на газ до формульних категорій. "За цією формулою ціна газу прив’язується до вартості мазуту, газойля ARA з певними коефіцієнтами, прив'язаними до котирувань Platts, - пояснив голова 'Нафтогазу'. - Ми попросили роз'яснити певні моменти у формулі, але відповіді поки не одержали". Підсумкова цифра буде залежати від того, на яких умовах "Газпром" домовиться купувати газ у Туркменії - формально саме він перепродується Україні. Монополія планує закінчити переговори з Туркменією протягом двох тижнів.
Додатково заощадити Україна може в результаті загального зниження закупівель газу. "Збільшення споживання газу прямо залежить від нарощування виробництва, але коли це відбудеться - невідомо", - відзначив Харахулах. За прогнозами Міністерства економіки, спад у промисловості буде зупинений наприкінці I кварталу 2009 року. За оцінками Дмитра Хорошуна з ІГ "Сократ", зниження споживання газу в Україні в січні-березні може скласти "мінімум 30%". Олег Дубина уточнив, що в 2009 році НАК "Нафтогаз України" планує закупити в Росії 42 млрд кубометрів газу. Цього року Україна імпортувала близько 55 млрд кубометрів газу.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас