Переговори про приєднання України до Енергетичного товариства можуть завершитися вже в 2009р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Переговори про приєднання України до Енергетичного товариства можуть завершитися вже в 2009р

Енергетика
334
Європейська комісія провела переговори з Україною і Молдавією відносно приєднання до Енергетичного співтовариства.
Європейський комісар з енергетичних питань Андріс Пібалгс вважає, що переговорний процес може бути завершений уже в 2009 році.
Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у середу в Брюсселі в Європейській комісії, перший раунд переговорів "був успішно проведений" у Відні 25 і 26 листопада з українською та молдавською сторонами.
"Обидві країни продемонстрували сильне бажання приєднатися до Енергетичного співтовариства, готовність до імплементації відповідно до європейського законодавства і проведення необхідних реформ на енергетичному ринку", - говориться в повідомленні.
Українську делегацію очолив заступник міністра енергетики Сергій Павлусь, молдавську - заступник міністра економіки і торгівлі Тюдор Копачі, з європейської - керівник переговорної групи Фабрізіо Барбазо (Fabrizio Barbaso).
Другий раунд переговорів відбудеться в лютому наступного року в Брюсселі.
Під час переговорів Україна і Молдавія представили оцінки та тимчасові рамки відносно можливої імплементації Договору Енергетичного співтовариства, які пов'язані з їхньою стратегією енергетичної політики і запланованими в енергетичному секторі реформами. В обох випадках, дискусія була дуже конструктивною, відзначають у Європейській комісії.
А.Пібалгс привітав позитивний результат перших переговорів. "Ця перша зустріч підтвердила можливості для швидкого прогресу і завершення переговорів, швидше за все, в 2008 році. Ми сподіваємося, що початки переговорів з Туреччиною також почнуться незабаром", - сказав він.
Раніше Україна, Молдавія і Туреччина направили запит щодо приєднання до Договору про Енергетичне співтовариство, після чого 15 липня нинішнього року в ЄС відбулася відповідна дискусія, а Рада ЄС видала Європейській комісії мандат на переговори із цими трьома країнами.
Договір про Енергетичне співтовариство набув чинності 1 липня 2006 року. Учасниками договору є Албанія, Боснія та Герцеговина, Хорватія, Македонія, Чорногорія, Сербія, Косово, а також ЄС. Україна, Молдавія, Туреччина, Норвегія і Грузія на даний момент мають статус спостерігача.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас