ФРС прагне підтримати кредитування, питання в тому, хто від цього виграє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС прагне підтримати кредитування, питання в тому, хто від цього виграє

Фондовий ринок
207
Федеральна резервна система (ФРС) США у вівторок оголосила про виділення $800 млрд на реалізацію нових заходів, метою яких є підтримка кредитування домовласників, споживачів, студентів і малого бізнесу.
ФРС планує в найближчі кілька місяців придбати боргові зобов'язання, випущені або гарантовані іпотечними компаніями, створеними при участі держави, зокрема Fannie Mae, Freddie Mac, Ginnie Mae і Federal Home Loan Banks, на загальну суму $600 млрд.
Крім цього, американський ЦБ має намір витратити $200 млрд на підтримку ліквідності ринку боргових зобов'язань, забезпечених такими активами, як студентські кредити, автокредити, позички з кредитних карток, а також кредити малому бізнесу. Цей крок, на думку ФРС, підтримає випуск цінних паперів, забезпечених активами, і допоможе фінансовим компаніям краще задовольняти потреби американців у різних кредитах.
Ставки з іпотечних кредитів впали
Повідомлення про запуск нової програми призвело до падіння процентних ставок з 30-річних іпотечних кредитів більш ніж на 0,5 відсоткового пункту у вівторок - до 5,5%, пише The Wall Street Journal. До цього ставки з іпотеки вперто залишалися високими, незважаючи на значне зниження базової процентної ставки ФРС.
Прибутковість з 30-річних іпотечних облігацій Fannie Mae звалилася на 60 базисних пунктів - до 4,81% - мінімального рівня із січня минулого року.
Попит на кредити збільшився головним чином за рахунок позичальників, які прагнуть рефінансувати свою заборгованість, однак більш низькі процентні ставки, як очікується, будуть залучати й потенційних покупців житла, що підтримає слабкий ринок нерухомості.
Плани регуляторів щодо підтримки фінансової системи не зможуть вирішити всі проблеми ринку житла і кредитної сфери, вважають експерти. Крім того, поки незрозуміло, чи зможуть останні ініціативи ФРС утримати низький рівень процентних ставок протягом тривалого періоду часу. Зниження ставок з іпотеки торкнулося поки лише клієнтів, які мають гарну кредитну історію і значну частку в нерухомості, під заставу якої залучався кредит, відзначають представники банків та іпотечних брокерів.
В той же час більше низькі ставки не допоможуть 11,8 млн позичальників, які не можуть рефінансувати свої позики, оскільки їх заборгованість перевищує поточну вартість житла, заявив головний економіст Moody's Economy.com Марко Зенді.
"Я не думаю, що все це докорінно змінить ситуацію на ринку іпотечного кредитування, - говорить Метт Вернон з Bank of America. - Вжиті заходи можуть допомогти лише тим, у кого є можливість рефінансувати кредит".
Однаково, що плювати проти вітру
Новий план американського ЦБ щодо подолання фінансової кризи розроблений для того, щоб зробити кредити більше доступними для споживачів, які, однак, не впевнені в тому, чи хочуть вони знову влазити в борги, говорять аналітики.
Відповідь домовласників і банків на цю програму, на думку економістів, може бути зовсім не такою, як сподівається ФРС, з огляду на скорочення добробуту населення останнім часом в умовах падіння цін на нерухомість і фондові ринки, а також поглиблення економічного спаду. Все може прийти до того, що отримана від ФРС ліквідність будуть повертатися на депозити банків у ЦБ, вважають експерти.
"Це однаково, що плювати проти вітру, - сказав головний економіст MKM Partners LP Майкл Дарда. - Банки навряд чи будуть видавати значне число кредитів, коли вони бояться, що кредити можуть бути не погашені, і це зовсім виправдано".
Полсон підтримує ініціативи ФРС
Міністр фінансів США Генрі Полсон високо оцінив ініціативу ФРС зі створення програми, спрямованої на стимулювання кредитування споживачів і бізнесу, повідомило агентство Bloomberg.
Ця програма "підкреслює нашу підтримку ринку житла", заявив Полсон. "Найбільш важливим для стабілізації житлової ситуації в цей момент є забезпечення доступності іпотечного фінансування", - додав міністр. Він повідомив у ході прес-конференції, що $200 млрд стануть лише "відправною точкою" для подальших заходів у цьому напрямку.
"Ми з моїми колегами-регуляторами прагнемо використати всі наявні в нашому розпорядженні інструменти, щоб зберегти міцність наших фінансових установ і стабілізувати фінансові ринки, щоб мінімізувати негативні наслідки для іншої економіки", - сказав глава Мінфіну. "Я б хотів, щоб ми обійшлися однією програмою, яка привела б до закінчення всього цього і зміни ситуації у фінансовій системі, - сказав він. - Однак це неможливо в нинішніх умовах. Ми намагаємося протистояти історичним проблемам, які виникають лише один або два рази на 100 років".
Міністерство фінансів надасть $20 млрд "кредитного захисту" програмі кредитування ФРС зі схваленого в жовтні Конгресом "плану порятунку" на $700 млрд.
ФРС запускає друкований верстат
Незважаючи на очікувані позитивні наслідки, той факт, що ФРС знову пішла на такі заходи, у черговий раз підкреслив всю серйозність кредитної кризи і підвищив побоювання серед декількох аналітиків, що ФРС, можливо, бере на себе надто високий ризик і змушений друкувати занадто багато грошей для реалізації цих заходів.
"Замість того, щоб реалізовувати запропоновані заходи через TARP, кошти для якої залучаються за рахунок запозичень міністерства фінансів, ми просто запускаємо чарівний друкований верстат і збільшуємо і без того роздутий баланс ФРС", - заявив головний економіст RBS Greenwich Capital Стівен Стенлі. "Мінфін власне кажучи просто переклав на ФРС функції з викупу неліквідних активів", - цитує слова експерта газета Financial Times.
Розширення програм кредитування призвело до збільшення балансу ФРС із $900 млрд у серпні цього року до нинішніх більше $2 трлн. З урахуванням нових планів баланс американського ЦБ виросте ще більше.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас