Гуртожитки стануть приватними — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гуртожитки стануть приватними

Нерухомість
1470
Міністерство з питань житлово-комунального господарства оприлюднило проект постанови уряду про внесення змін у постанову Кабміну №572, прийняту в 1992 році. Документ містить нові правила використання власниками приміщень житлових будинків, у тому числі гуртожитків. У випадку його прийняття мешканці гуртожитків будуть мати право на відшкодування збитку, завданого їхній власності, у повному обсязі; ремонт або перепланування кімнати в гуртожитку; користування підсобними приміщеннями житлового комплексу гуртожитків; створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків; здачу кімнат в оренду. При цьому мешканців зобов'яжуть установити лічильники води і тепла або оплачувати комунальні послуги за спеціально розробленими для гуртожитків тарифами. Проект постанови буде затверджений на одному з найближчих засідань уряду.
Житлова площа в гуртожитках, призначених для проживання сімей і самотніх громадян, включена в перелік об'єктів, які можуть бути безкоштовно приватизовані її користувачами, у лютому цього року. Згідно ст. 2 закону №1240 "Про внесення змін у закон 'Про приватизацію державного житлового фонду'", правом приватизації запропоновано наділити людей, які зареєстровані в гуртожитку більше п'яти років, не забезпечені власним житлом і перебувають на квартирному обліку. Винятки становлять лише гуртожитки навчальних закладів, соціальні, а також розташовані на території військових частин. У випадку банкрутства, зміни форми власності або повної ліквідації підприємства житловий фонд, що перебував у його віданні, передається в комунальну власність.
За даними Фонду держмайна, в Україні налічується 1991 гуртожиток, що ввійшов у статутні фонди організацій в 1990-і роки. Станом на 1 жовтня в 14 тис. гуртожитках країни (без урахування студентських) проживають близько 1,5 млн сімей, або 4 млн осіб.
Постанова Кабміну повинна усунути проблеми, які з'явилися після того, як була дозволена приватизація гуртожитків. За словами заступника голови Всеукраїнської асоціації міст Юрія Саприкіна, муніципальна влада зараз вправі змінити статус гуртожитку і затвердити його знесення. "Місцеві ради можуть змінити статус гуртожитку на соціальний (що не підлягає приватизації.- ред.) і списати під знесення як застарілий житловий фонд, а потім продати земельну ділянку на аукціоні", - розповів він. Генеральний директор Global Solutions Сергій Тумасов говорить, що це можливо, якщо відомчий гуртожиток визнають аварійним. У такому випадку мешканців виселяють у законному порядку.
У Фонді держмайна (ФДМ) ініціативу уряду сприймають позитивно, хоча й відзначають, що однієї постанови мало. За словами прес-секретаря ФДМ Ніни Яворської, у фонді вважають помилковим рішення про передачу гуртожитків у статутний фонд при приватизації підприємств і намагаються в судовому порядку повертати ці об'єкти в комунальну власність. "Сьогодні ми створюємо регіональні відділення і представництва ФДМ в містах і районах, які контролюють випадки незаконного виселення людей з гуртожитків", - розповіла пані Яворська.
Марія Цатурян
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас