BHP Billiton відкликала свою пропозицію на покупку Rio Tinto, ринок очікує збереження ціноутворення на руду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

BHP Billiton відкликала свою пропозицію на покупку Rio Tinto, ринок очікує збереження ціноутворення на руду

Фондовий ринок
168
Негативна динаміка світових сировинних ринків не дала відбутися агресивному злиттю BHP Billiton Ltd. і Rio Tinto Group, що спочатку планувалася як безпрецедентна угода в гірничодобувній галузі і могла стати однією з найбільших угод в історії світових злиттів і поглинань.
Поглинання Rio Tinto не відповідає інтересам акціонерів ВНР
BHP Billiton Ltd., найбільша гірничодобувна компанія світу, у вівторок відкликала свою пропозицію на покупку Rio Tinto Group, третьої за величиною компанії сектора, за $66 млрд.
"Керівництво компанії більше не впевнене в тому, що поглинання Rio Tinto відповідає інтересам акціонерів BHP, - говориться в повідомленні голови ради директорів BHP Billiton Дона Аргуса, спрямованого на австралійську фондову біржу. - У нас є побоювання, що стосуються триваючого погіршення глобальної економічної ситуації, нестачі визначеності відносно часу, який буде потрібний для поліпшення умов, а також ризиків для вартості акцій, пов'язаних з цими проблемами".
Потужна фінансова криза "заморозила" кредитні ринки, що привело до скорочення попиту на сировинні товари і падіння їхніх цін. Покупка Rio збільшила б борг BHP, при цьому продати активи було б дуже важко, відзначає головний виконавчий директор BHP Маріус Клопперс.
Небагато історії
Rio Tinto Company (майбутня Rio Tinto Group) була створена в 1872 році для розробки мідних рудників у Південній Іспанії.
BHP Billiton Ltd. починалася з невеликої австралійської компанії Broken Hill Minig Company, яка була заснована в 1883 році і займалася видобутком сировини для чорної металургії.
Протягом більш ніж ста років компанії співіснували в гірничодобувній галузі, періодично конкуруючи за першість то на одному, то на іншому ринку. В 1999 році в них виникла думка про створення загальноавстралійського спільного підприємства з видобутку залізної руди, але Rio Tinto через якийсь час відмовилася від цієї ідеї.
Розквіт їхнього суперництва почався в 2002 році зі зростанням китайського попиту на залізо, мідь і багато інших металів. Гірничодобувні концерни стали нарощувати виробництво і здобувати невеликі компанії, практично вихоплюючи їх один в одного з-під носа.
У лютому 2005 року ринкова капіталізація BHP вперше перевищила $100 млрд, і Rio не сповільнила піти за нею в грудні того ж року.
BHP зробила конфіденційну пропозицію Rio Tinto про злиття з нульовою премією у квітні 2007 року, але вона була відразу ж відкинута. 8 листопада 2007 року провідний гірничодобувний концерн світу підтвердив свою зацікавленість в Rio та озвучив нові умови поглинання, які, на думку останньої, її значно недооцінювали.
У ході напружених переговорів до лютого 2008 року BHP була готова віддати 3,4 власної акції за кожну акцію Rio. Вартість угоди на той момент оцінювалася в $150 млрд, 19 травня вона досягала $194 млрд. На закриття торгів 24 листопада в результаті знецінення акцій ціна угоди становила вже $66 млрд.
Вплив економічного спаду
Коли BHP складала плани поглинання Rio Tinto, ціни на сировину стабільно били всі рекорди, а американський індекс Standard & Poor's 500 (поряд з іншими фондовими показниками світу) впевнено підвищувався до пікового значення. Дванадцять місяців по тому, втративши $450 млрд коштів акціонерів, в умовах, коли ціни на мідь звалилися на 50%, вартість нафти обвалилася на 45%, а світова економіка вступила в рецесію, керівництво компанії було змушено переглянути своє рішення.
"ВНР необхідно зосередитися на поточних операціях, і я думаю, що в умовах економічного спаду їм варто відмовитися від всіх витрат, яких можна уникнути, і максимально збільшити грошові потоки", - думає один з керівників фонду Investors Mutual Ltd. Джейсон Те. Фонд володіє акціями як ВНР, так й Rio Tinto.
Компаніям всіх секторів економіки доводиться зосереджувати увагу на внутрішніх проблемах, і вони відмовляються від інвестиційних проектів та угод зі злиття та поглинання. У березні бразильська Cia. Vale do Rio Doce відкликала пропозицію про покупку швейцарської Xstrata Plc. На початку листопада російський Новолипецький металургійний комбінат (НЛМК) розірвав угоду про покупку в Carlyle Group американського виробника сталевих труб John Maneely Company.
Потенційні наслідки угоди, що не відбулася
Поглинання Rio Tinto Group могло зробити BHP чи не монополістом на багатьох ринках металів. Найбільш стурбовані цим фактом були представники чорної металургії. Вони справедливо побоювалися зростання цін на залізну руду і вимагали від антимонопольних регуляторів заборони на здійснення такої угоди.
"Ринок залізної руди вже є віртуальною монополією, і ця угода може зробити його надмірно концентрованим", - думав глава європейської лобістської група в чорній металургії European Confederation of Iron and Steel Industries (Eurofer) Гордон Моффат.
"У сталевій галузі багато гравців, однак залізну руду поставляють деякі, і ця угода привела б до створення монополістичного ринку", - стверджує управляючий директор третьої за величиною сталеплавильної компанії Індії JSW Steel Ltd. Саджан Джиндал.
Проте, влади Австралії та США схвалили поглинання, хоча й з деякими застереженнями. Антимонопольне відомство Євросоюзу 4 листопада направило BHP відкликання на угоду зі своїми запереченнями. Багато експертів стверджували тоді, що до заборони поглинання ЄС залишається зробити лише один крок.
21 листопада європейські регулятори заявили ВНР, що її прагнення змінити систему ціноутворення на ринку залізної руди є одним з факторів, які можуть перешкодити схваленню угоди.
"З відкликання європейських регуляторів із запереченнями з приводу угоди було ясно, що не існує способу, яким можна завершити це злиття таким чином, щоб задовольнити й вимоги Євросоюзу, і дотриматись інтересів BHP", - заявив Моффат. Він додав, що BHP використала погіршення економічної обстановки як привід для відмови від поглинання, що у кожному разі було б заборонене Євросоюзом.
Як жити далі?
Сталеливарники радіють: вони розраховують, що під час відсутності монополії на ринку залізної руди ціни на неї будуть рости повільніше.
"Якби BHP успішно придбала Rio Tinto, це мало б негативні наслідки для переговорів про ціну залізної руди на наступний рік", - заявив головний перемовник найбільшої сталевої компанії Китаю Baosteel Group Corp. Дін Шоуху.
Вартість акцій BHP підскочила у вівторок на 12% - до 26,22 австралійського долара, але заява про відкликання пропозиції була зроблена вже після закриття торгів в Австралії. На торгах у Великобританії акції BHP додали 15%.
Падіння ціни акцій Rio Tinto стало у вівторок рекордним з 1988 року, коли вона була вперше зареєстрована на Лондонській фондовій біржі, - 40%.
"В Rio величезні борги, і це приводить до продажу її акцій. . . Обидві компанії втратили можливість стати незаперечними лідерами в цій галузі, і, імовірно, цей шанс їм більше ніколи не надасться", - відзначив аналітик Charles Stanley & Co. Ltd. у Лондоні Том Гідлі-Кітчен.
Кредитні дефолтні свопи BHP впали на 130 базисних пунктів, до 320 базисних пунктів. Вартість страхування зобов'язань Rio Tinto від дефолта підскочила у вівторок на 50 базисних пунктів - до 800 базисних пунктів.
Нова система ціноутворення
BHP продовжить боротися за створення нової системи ціноутворення на ринку залізної руди, що буде відображати постійно мінливу динаміку попиту та пропозиції в реальному часі, заявив у вівторок глава концерну Маріус Клопперс. Він додав, що "украй складно формувати ціни на щорічній основі, з огляду на постійні коливання попиту та пропозиції".
Традиційно ціни на залізну руду встановлюються в ході щорічних переговорів між найбільшими виробниками сировини та азіатських сталевих компаній, його основними споживачами. Однак зараз деякі виробники залізної руди міркують про можливості створення нової моделі визначення цін.
"Ми ніколи не говорили, що це відбудеться швидко. . . У нас пішли роки з неспішного старту на вугільному ринку і до того часу, коли вугілля стало сировинним товаром, що вільно звертається, у країнах Атлантичного басейну", - нагадав Клопперс.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас