Індекси Європи показали в понеділок найбільш значне зростання за 6 тижнів, злетівши на 8-10% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекси Європи показали в понеділок найбільш значне зростання за 6 тижнів, злетівши на 8-10%

Фондовий ринок
108
Європейські фондові індекси продемонстрували в понеділок найбільш значне зростання за шість тижнів, злетівши на 8-10%, на новинах про допомогу Citigroup Inc. і розробці командою обраного президента США Барака Обами нового плану з порятунку економіки, повідомило агентство Bloomberg.
Значення індексу Dow Jones Stoxx 600 збільшилося вперше за чотири дні на 8,4% - до 197,51 пункту.
Підтримку ринку надали новини, що влада США ухвалила рішення щодо надання екстреної допомоги Citigroup, що містить у собі "пакет гарантій" з проблемних активів банку обсягом $306 млрд. Мінфін також інвестує ще $20 млрд у капітал Citigroup - у рамках схваленої в жовтні Конгресом Troubled Asset Relief Program.
"Citigroup занадто великий, щоб можна було дозволити йому збанкрутувати, - відзначає глава підрозділу інвестиційної стратегії Clariden Leu AG у Цюріху Роджер Кунц. - З одного боку, це гарна новина, яка трохи стабілізує ситуацію, оскільки ще один ключовий гравець врятований. З іншого боку, вся ця ситуація показує, що довіра так і не повертається на ринок".
На повідомленні про Citigroup вартість акцій найбільшого банку Німеччини Deutsche Bank AG піднялася на 21%, Credit Suisse AG, одного з провідних банків Швейцарії - на 16%.
Папери німецького банку Hypo Real Estate подорожчали на 20% на повідомленні, що він одержав урядові гарантії з боргу в розмірі 20 млрд євро.
Котирування акцій гірничодобувних компаній зросли слідом за підвищенням цін на мідь, цинк і нікель. Папери BHP Billiton Ltd., найбільшої гірничодобувної компанії світу, подорожчали на 23%, Anglo American Plc - на 20%.
Ціна нафти з поставкою в січні підскочила на торгах у Нью-Йорку на 9,2% і склала $54,5. На цьому тлі котирування цінних паперів BP Plc, найбільшої нафтової компанії Європи, піднялися на 11%, Total SA - на 9,6%.
У той же час ціна акцій Standard Chartered впала на 5,5%. Британський банк оголосив про плани залучення капіталу в розмірі 1,8 млрд фунтів ($2,7 млрд) за рахунок розміщення акцій серед своїх акціонерів. Банк пропонує своїм акціонерам 30 нових паперів на кожну 91 вже приналежну їм акцію за ціною 390 пенсів, що нижче вартості паперів на закриття ринку в п'ятницю на 48,7%.
Вартість паперів Anheuser-Busch InBev, найбільшої пивоварної компанії світу, впала на 6,9%. Компанія розмістить серед своїх акціонерів папери на 6,36 млрд євро, отримані кошти плануються направити на погашення частини боргу, залученого для фінансування InBev угоди з покупки Anheuser-Busch. Компанія запропонує інвесторам 986,1 млн нових акцій за ціною 6,45 євро за кожну, що на 69% нижче вартості паперів на закриття ринку в п'ятницю, що становила 20,6 євро.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас