Нацбанк умиває руки: долар бере ринковий курс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк умиває руки: долар бере ринковий курс

Валюта
25723
Якщо гора не йде до Магомету, Магомет іде до гори. Якщо Нацбанк не утримує ринковий курс на рівні офіційного, виходить, ринок і формує офіційний курс. З 28 листопада НБУ відмовляється від того, щоб самостійно встановлювати ціну долара щодо гривні. Набирає чинності постанова №351, що віддає міжбанку кермо володіння офіційним курсом. Експерти ринку одностайно вважають, що це призведе до подальшого подорожчання американської валюти.
Мрії НБУ про єдиний курс збуваються. Планами відмовитися від твердої прив'язки гривні до долара регулятор ділився ще навесні. Тоді ж експерти МВФ рекомендували відпустити національну валюту на волю. За останні півроку побажання поступово втілювалося в життя. Спочатку все ширше ставав валютний коридор. Наприкінці жовтня глава Нацбанку Володимир Стельмах офіційно пообіцяв "привести тріаду курсів до єдиного", припускаючи в такий спосіб зменшити амплітуду коливань валюти. На ділі возз'єднання офіційного і міжбанківського курсів призведе до прямо протилежного результату.
Долар на виріст
В останні місяці ситуація склалася таким чином, що на міжбанківському ринку долар оцінювався вище офіційного курсу. Особливо в ті дні, коли НБУ не виходив з інтервенціями. Продаж валюти Нацбанком дещо збивав ажіотаж, але ненадовго. Тепер долар однозначно подорожчає, прогнозують експерти. До якої межі - ніхто передбачити не береться. Це все ще залежить від регулятора.
"Якщо НБУ буде проводити валютні аукціони або інтервенції, він у змозі суттєво впливати на встановлюваний курс", - заявив аналітик Міжнародного центра перспективних досліджень Олександр Жолудь. І навів приклад останніх торгів минулого тижня. У п'ятницю, 21 листопада, долар на міжбанку продавався за 6.30 грн., поки НБУ не вийшов зі своєю валютою за 6.17 грн./$/ і на кілька пунктів не збив курс. Саме цей курс у понеділок вранці був заявлений як офіційний. Варто було Нацбанку в понеділок відмовитися від участі в торгах, долар миттєво подорожчав. 24 листопада торги на міжбанку закрилися на рівні 6,5-6,6 грн./$.
На інтервенції Нацбанку сподіваються й самі учасники валютного ринку. Адже якщо немає кому буде збивати курс, на міжбанку поширяться валютні операції, вважає заступник голови банку "Фінанси і Кредит" Ігор Львов. "Я сподіваюся, що НБУ все-таки буде виходити і регулювати ринок", - відзначив він.
Ненаситний ринок
Від активності НБУ залежить не тільки ціна американської валюти, але й сама її наявність на міжбанку і, як наслідок, у касах фінансових установ. "Заради того й зробили прив'язку до міжбанківського курсу, щоб трохи наситити ринок. Девальвація може призвести до того, що на міжбанку з'явиться більше валюти і банки будуть продавати її один одному, а не тільки чекати інтервенцій НБУ", - розповів аналітик "Простобанк-консалтинг" Ростислав Майкович. Останнім часом фінустанови практично не торгують між собою, а тільки чекають інтервенцій Нацбанку.
При цьому ні інтервенції, ні аукціон не змогли поки збити апетити учасників ринку. Пояснюючи причини підвищеного попиту на валюту, експерти розходяться в думках. За однією з версій, на міжбанку сильні спекулятивні тенденції, виявити їх допоможуть валютні аукціони. Друга причина попиту полягає в тому, що вливання Нацбанку в ринок попросту недостатні.
Національний девальватор
Постійне здешевлення гривні, недостатні інтервенції на міжбанківський ринок від національного регулятора і при цьому наявність достатніх золотовалютних запасів, посилених свіжим траншем від МВФ, наводять на думки про те, що Нацбанк попросту не зацікавлений у зміцненні національної валюти.
"Це спроба абстрагуватися від валютного ринку і не підтримувати національну валюту. НБУ не хоче впливати на цей процес. З огляду на наявний обсяг резервів, є можливість якщо не повернути курс у докризові рамки, то хоча б підтримувати його від різких стрибків", - вважає директор Центра політичного і економічного аналізу Олександр Кава. Гривня девальвується в інтересах національних експортерів, відзначив він. Це підсилить їх позиції на міжнародних ринках.
Але є і більш радикальні версії щодо планів Нацбанку. Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала на прес-конференції заявив, що девальвація гривні - результат "спецоперації" оточення Віктора Ющенка, спрямованої на дискредитацію уряду Юлії Тимошенко. Секретаріат Президента поки не відреагував на заяву, але, як би там не було, мета ця буде досягнута незалежно від того, ставив таке завдання Президент чи ні.
Адже, за прогнозами експертів, у доступному для огляду майбутньому до твердого валютного курсу НБУ не повернеться.
Олена Павленко
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас