Лихварі замінили банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лихварі замінили банки

Валюта
3369
Ще навесні ломбарди переживали не кращі часи, їхніми нечисленними клієнтами були люмпени, що збувають крадені речі, або старі, що перебувають на грані виживання. Економічна криза не тільки повертає ломбарди до життя, але й дає їм непогано заробити, про це повідомляє "Газета 24"
Активний розвиток банківського кредитування серйозно підірвав бізнес ломбардів. Рекламовані під 0% річних, але реально видавані під 20-30%, банківські позики однаково були дешевшими від позики в ломбарді, де, за даними Держфінпослуг, середня процентна ставка дорівнює 148% річних. Саме тому торік ломбарди втратили п'яту частину своїх активів.
Цього року справи в ломбардів теж ішли не особливо успішно. За підсумками другого кварталу 311 ломбардів, зареєстрованих у Держкомісії з регулювання ринків фінансових послуг, видали кредити на суму 589 млн. грн. У порівнянні з 14,661 млрд. грн., виданих за той же період банками, - це мізер.
Усе змінила фінансова криза. Банки погіршили умови кредитування, зробивши кредити дорогими, а їхнє одержання майже неможливим, на підприємствах й у компаніях почалися масові звільнення та затримки з виплатою заробітної плати. Все це змушує людей згадати про ломбарди. Найчастіше українці готові закласти в ломбарді одну річ, щоб виплатити банку кредит на автомобіль або квартиру. "До останнього часу люди практично не зверталися в ломбарди, але з урахуванням того, що багато хто має заборгованість перед банками і все частіше чутно про скорочення, - є ймовірність, що люди підуть у ломбард", - говорить консультант з банківських послуг www.finance.ua Антон Фролов.
Поки не всі ломбарди відчули великий наплив клієнтів. "Є збільшення кількості клієнтів за рахунок людей, яким затримують зарплату, але воно незначне, порядку 5%", - стверджує генеральний директор ломбарду "Дарс" Сергій Рибальченко. У найбільшій українській мережі ломбардів "Скарбниця" не кажуть про наплив клієнтів, однак ведуть до нього серйозну підготовку. За вересень-листопад вони відкрили шість відділень по всій Україні.
Фінансові труднощі змушують людей нести в ломбарди не тільки коштовності і побутову техніку. Збільшилася кількість тих, хто віддає в заставу автомобілі і квартири. "Клієнтів стало більше на 20%. В основному почали закладати авто середньою вартістю $20 тис.", - говорить генеральний директор ломбарду "Альянс автоіпотечних кредиторів" Сергій Стецков. Такі клієнти одержують на руки всього 30-40% вартості свого автомобіля і в 20% випадків не повертаються за своїм майном.
Експерти стверджують, що виросла кількість охочих віддати в заставу земельні ділянки. Їхня вартість зараз стрімко падає. За словами заступника голови правління великого комерційного банку, вартість земельних ділянок упала на 70%. Однак, на думку Стецкова, ломбарди зараз воліють не мати справи із землею, вважаючи її занадто небезпечним і переоціненим товаром.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас