Тимошенко: "Нафтогаз" просить у "Газпрому" відстрочку для погашення боргу за газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко: "Нафтогаз" просить у "Газпрому" відстрочку для погашення боргу за газ

Енергетика
1056
НАК "Нафтогаз України" просить у ВАТ "Газпром" відстрочку на кілька місяців для погашення заборгованості за газ.
Про це сьогодні на урядовому засіданні заявила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, передає кореспондент РБК-Україна.
Прем'єр-міністр уточнила, що ця заборгованість виникла в жовтні 2008 р. за газ, який був закачаний в підземні газові сховища. "Раніше, до 1995-1996 рр., завжди закладалася відстрочка виплати за газ, який закачаний в ПСГ, але ще не був спожитий. Зараз Російська Федерація поставила нам дуже жорстку умову – оплачувати весь газ. Щодо цього зараз йдуть дискусії. Ми хочемо отримати невелику відстрочку на декілька місяців", - сказала прем'єр.
Тимошенко виразила переконання, що взаєморозуміння з російською стороною з цього питання буде знайдено в ході переговорів. За дорученням прем'єр-міністра сьогодні делегація НАК "Нафтогаз України" терміново відбуває в Російську Федерацію для з'ясування ситуації навколо газового боргу і ухвалення подальших рішень. Тимошенко також відзначила, що НАК "Нафтогаз" - могутня і стабільна компанія, газові посередники з українського ринку усунені, а Україна готова до осінньо-зимового опалювального сезону, в газосховищах достатньо газу - на рівні 17,5 млрд куб. м.
Раніше сьогодні повідомлялося, що "Газпром" підготував документи для звернення в один з міжнародних судів з скаргою на Україну за несплату боргу. Про намір відстоювати інтереси "Газпрому" в суді повідомив перший заступник голови правління монополії Олександр Медвєдєв. В той же час він виразив надію, що сторони зможуть знайти компроміс.
Президент Росії Дмитро Медвєдєв також не виключив судового стягнення боргів з українських компаній, що купують російський газ. Проте, президент не чекає різкого погіршення російсько-українських відносин через неповернення боргів і сподівається, що "Новий рік Москва і Київ зустрінуть спокійно".
Нагадаємо, 20 листопада ц.р. глава "Газпрому" Олексій Міллер під час зустрічі з президентом Росії сказав, що борг української сторони за постачання газу складає 2,4 млрд дол., причому заборгованість не тільки не погашається, але і росте. При цьому він відзначив, що не бачить прогресу в переговорах з Києвом в рішенні цього питання. У свою чергу Д.Медвєдєв доручив керівникові "Газпрому" стягнути цей борг з України в "добровільному або примусовому порядку".
У свою чергу Президент України Віктор Ющенко заявив, що уряд за 5 днів повинен розрахуватися з боргом за російський газ. При цьому він підкреслив, що борг НАК "Нафтогаз України" у розмірі 2 млрд дол. - це відповідальність Кабміну.
У відповідь на це прем'єр-міністр Юлія Тимошенко повідомила, що Україна не має заборгованості за спожитий природний газ. "Я думаю, що Президент повинен знати, що борги, про які він говорить, - не борги України, а борги RosUkrEnergo, які залишилися з попередніх періодів. Україна RosUkrEnergo нічого не винна", - сказала вона. При цьому прем'єр відзначила необхідність розібратися в питанні корупції в газовому секторі і перейти на прямі прозорі контракти.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас