Фондовий ринок сохне без приватизації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий ринок сохне без приватизації

Фондовий ринок
133
Незважаючи на відновлення фондового ринку в п'ятницю, за підсумками тижня індекс ПФТС впав на 2,62% - до рівня 267,48 індексного пункту.
"У цілому Україна відображала зовнішню динаміку, хоча практично без обсягів, - розповідає управляючий директор з продажів і нових ринків інвестиційної компанії "Сократ" Костянтин Лісничий. - Основною причиною падіння на початку тижня була новина про обвал індексу ринку житла в США, що впав на 35% у жовтні в порівнянні з вереснем, причому ПФТС просів на 1,3% й 1,6% за перші два дні".
Серед основних аутсайдерів тижня фахівець аналітичного департаменту ІК "Фінаста" Олена Злобіна виділяє представників енергетичних компаній, включаючи "Центренерго" та "Західенерго". "Каталізатором продажів стало повідомлення про скасування Кабінетом міністрів України постанови про приватизацію енергогенеруючих компаній", - відзначила вона. Також продажі спостерігалися в металургійному секторі з акцій Алчевського меткомбінату, Єнакіївського меткомбінату та "Азовсталі". Під тиском також опинилися акції Крюковського та Стаханівського вагонобудівних заводів.
На думку Лісничого, п'ятничне зростання індексу ПФТС на 1,74% можна вважати скоріше технічним, оскільки зростання проходило без обсягів. "Важливо відзначити, що американський індекс Dow Jones впритул наблизився до позначки 7305 пунктів - найнижчого показника кризи 2002 р., - уточнює експерт. - Це свідчить про те, що нове значення буде набагато глибше і криза дійсно буде однією з найтриваліших з часів Великої депресії".
У той же час, на думку аналітиків, Україна продовжує залишатися найменш привабливою для інвесторів, оскільки триваюча девальвація гривні знецінює папери інвесторів і змушує продавати навіть нижче ринку. "Інвесторів відлякують також прогноз ВВП -3-7% на 2009 р., інфляція 20-25% і висока ймовірність дефолтів з облігацій", - говорить Костянтин Лісничий.
На думку Олени Злобіної, ризики повернення національного фондового ринку до вересневих мінімумів 220 пунктів ростуть з кожним днем. "Не варто виключати, що індекс опуститься нижче 260 пунктів на поточному тижні", - вважає вона.
Ольга Галицька
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас