Джерела в "Нафтогазі України" повідомили структуру українського боргу за газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джерела в "Нафтогазі України" повідомили структуру українського боргу за газ

Енергетика
1740
За даними джерел тижневика "Дзеркало тижня" у Національній акціонерній компанії (НАК) "Нафтогаз України", борг за газ, поставлений в Україну газотрейдером RosUkrEnergo A.G. (Швейцарія), оцінюється в $2,25 млрд.
Саме цей борг НАК швейцарській компанії, на думку експертів, міг стати основою для некоректної заяви президента РФ Дмитра Медведєва про український газовий борг Росії в розмірі $2,4 млрд.
За даними джерел видання, НАК "Нафтогаз України", заплативши $285 млн за спожитий у вересні газ, залишилася винна RosUkrEnergo за цей місяць близько $400 млн.
За жовтень компанія ще не починала розраховуватися, тому до вересневого боргу додалося $798,6 млн жовтневого боргу. За листопад RosUkrEnergo уже виставило рахунок у розмірі 835 млн, і при цьому за несвоєчасні розрахунки, що мали місце на початку поточного року, були нараховані штрафні санкції в розмірі $250 млн. Таким чином, загальна сума заборгованості становить $2,25 млрд.
При цьому на сьогоднішній день в українські підземні сховища газу закачано близько 30 млрд. кубометрів газу. З них, за даними джерел "Дзеркала тижня", НАК "Нафтогаз України" належать 17,2 млрд, куб. м RosUkrEnergo - 11 млрд куб. м, інше - власність приватних українських газовидобувників.
У випадку можливих перебоїв з постачаннями російського газу ці запаси, на думку фахівців, будуть достатніми для забезпечення України газом протягом найближчої зими з урахуванням спаду промислового виробництва в умовах світової економічної кризи.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас