"Газпром" запевняє Європу в надійності постачання газу через Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" запевняє Європу в надійності постачання газу через Україну

Енергетика
552
Незалежно від результатів переговорів з Україною, "Газпром" гарантує європейським споживачам надійне постачання газу. Про це заявив голова правління "Газпрому" Олексій Міллер у надрукованому в понеділок інтерв'ю німецькому економічному виданню Handelsblatt.
За словами Міллера, Україна неодноразово запевнила "Газпром", що буде дотримуватися всіх транзитних зобов'язань.
Нагадаємо, у суботу, 22 листопада, спікер "Газпрому" Сергій Купріянов сказав, що Росія може припинити постачання газу в Україну вже з 1 січня наступного року. Такі загрози злякали країни Європейського союзу, які відчули на собі наслідки суперечки за газ між Україною і Росією на початку 2006 року. Тоді Росія перекрила газовий кран Україні, а та компенсувала втрати з газопроводів, які ведуть у Західну Європу.
Керівник російського газового монополіста відкинув звинувачення в тому, що Росія використовує газ як політичну зброю. Він сказав, що його компанія цілий рік вела переговори з Україною і домовилася про поступове підвищення ціни на газ до 2011 року. Але договори не можуть бути підписані, оскільки не погашені борги. Міллер вважає, що на Заході є тенденція, як він сказав, "демонізувати" країни, які добувають газ.
Тим часом в Україні президент Віктор Ющенко доручив уряду в найближчі дні розрахуватися з газовими боргами. При цьому компанія "Нафтогаз України" говорить, що не має боргів перед "Газпромом", а винна компанії-посередникові "РосУкрЕнерго" майже вдвічі меншу суму, ніж називає російський концерн.
За даними українського тижневика "Дзеркало тижня", в України досить блакитного палива, щоб пережити зиму, у випадку відключення газу російською стороною.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас