Купріянов: Борги України роблять неможливим укладання з нею довгострокових газових контрактів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Купріянов: Борги України роблять неможливим укладання з нею довгострокових газових контрактів

Енергетика
569
Україна не дотримується умов, при яких було б можливим підписання з нею довгострокових контрактів на постачання і транзит російського газу, заявляють у ВАТ "Газпром".
"Останні півтора місяці ми дуже інтенсивно працювали з нашими колегами з "Нафтогаз України" щодо реалізації на практиці положень меморандуму, що був підписаний 2 жовтня двома прем'єрами. У ньому було чітко обумовлено, що основною умовою для підписання довгострокових прямих контрактів на постачання і транзит газу через територію України та поступового переходу на ринкове ціноутворення для України було повне і беззастережне погашення всієї наявної заборгованості українською стороною. Однак поки цього так і не відбулося", - заявив офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов в інтерв'ю телеканалу "Вести-24" у суботу.
"Меморандумом передбачений перехід на прямі контракти, але це можливо тільки після того, як всі борги, вся заборгованість буде повністю погашена", - пояснив він.
"Ми завжди орієнтуємося саме на економічні аспекти нашої діяльності, і беззастережне погашення заборгованості та відсутність будь-яких затримок з поточними платежами, завжди було для нас пріоритетом", - додав представник "Газпрому".
Він підкреслив, що неправомірно пояснювати український борг нинішніми кризовими явищами в економіці. "Що стосується кризи: якщо знижується обсяг споживання в Україні, то відповідно будуть знижуватися й обсяги наших поставок, але поки цього не відбувається. Газ як згоряв у топках на підприємствах України, так і продовжує згоряти. Виходить, криза тут ні при чому", - відзначив представник "Газпрому".
Він також заявив, що "Газпром" хотів би уникнути припинення постачання газу Україні після Нового року, але без контракту поставляти газ не зможе. "Ми хотіли б уникнути такого розвитку подій, ми хотіли б встигнути за дні, що залишилися, до Нового року про усе домовитися, але, як ви розумієте, поставляти газ без контракту ми не можемо", - сказав С.Купріянов.
Коментуючи озвучену головою "Газпрому" Олексієм Міллером прогнозовану ціну за газ для України $400 за 1000 кубометрів, С.Купріянов сказав: "Ця ціна названа не просто так. Якщо ми переходимо на ринкові відносини не в 2011 році, а зараз, то саме така ціна складеться для України з 1 січня".
Він пояснив, що відповідно до меморандуму, що кілька місяців тому підписали прем'єр-міністри Росії та України, передбачений поступовий перехід на ринкове ціноутворення, однак умовою такої поступовості є відсутність в України заборгованості за постачання газу.
"Меморандумом передбачений поступовий перехід на ринкове ціноутворення - сходи такі - 2009-2010 роки. І якщо умови меморандуму будуть все-таки виконані, то, відповідно, можна буде говорити і про інші умови (крім ціни $400 за 1000 кубометрів - ІФ)", - відзначив С.Купріянов.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас