Через кризу в країні з'являться десятки "Еліта-центрів"?! — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через кризу в країні з'являться десятки "Еліта-центрів"?!

Нерухомість
2258
Що чекає людей, що вклали гроші в будівництво житла? І, що найважливіше, що збирається робити держава в даній ситуації? Відсутність відповіді на останнє питання турбує і приватних інвесторів, і забудовників у не меншій мірі. Адже їхнє становище тільки погіршується, повідомляє Мегет і Партнери.
Одна з найбільших девелоперських компаній - "XXI століття" привселюдно оголосила, що може і не виконати своїх фінансових зобов'язань, ТММ розраховує тільки на власні ресурси, "Столиця" планує добудувати проекти, що перебувають на стадії реалізації. Нове все планують будувати тільки після закінчення кризи.
"Все йде до того, що з'явиться багато "Еліта-центрів", - говорить Валентин Ісаак, президент будівельної корпорації "Столиця". - В основному це будуть маленькі фірми, які сьогодні призупинили роботи і чекають, що буде далі".
Зараз вони ходять по банках у надії одержати хоч якийсь кредит (за деякими даними, зараз навіть постійним клієнтам фінустанови пропонують короткострокові кредити під 50% річних).
Як зізнався Валентин Ісаак, їм уже неодноразово пропонували купити недобуди. Будівельники просять кредити хоча б на завершення початих об'єктів. Держава могла б допомогти, виділивши з резервного фонду якусь суму комбанкам для рефінансування забудовників, говорить Лев Парцхаладзе, голова УБА і керівник компанії "XXI століття".
"Кредит можна видавати під заставу незавершеного будівництва за собівартістю, - продовжує Ісаак. - Це досить безпечно для банків, тому що вони завжди зможу продати ці об'єкти за собівартістю".
Але все, що ми поки почули, - це недавня пропозиція Президента створити реєстр заморожених будівництв.
У той же час мерія Москви вирішила викуповувати будівництва під соціальне житло, і станом на 15 жовтня викуплено більше 500 тис. кв. м. Про те, що держава повинна викупити подібні об'єкти, говорив керівник "Українського форуму" академік Володимир Семиноженко.
Що робити приватному інвесторові, якщо будівництво будинку, куди він вклав свої кревні, припинилося? Якщо роботи не ведуться більше трьох місяців, можна направити лист забудовникові з вимогою роз'яснити причини затримки, а також направити листа в Держфінпослуг та управителеві фонду (для тих, хто фінансував покупку через ФФБ), Держкомісію цінних паперів і фондового ринку (для тих, хто інвестував через облігації) із проханням перевірити діяльність забудовника.
Якщо компанія буде визнана банкрутом, про це можна довідатися з офіційних видань, наприклад, "Урядовий кур'єр" або "Голос України".
У випадку відкриття справи про банкрутство забудовника протягом місяця потрібно подати заяву з вимогами до компанії. Потім юристи рекомендують об'єднатися в ОСМД або ЖБК, іти на переговори з місцевою владою, щоб виступити замовником завершення будівництва.
Якщо пощастить, можна домогтися від місцевої влади безкоштовного виділення земельної ділянки для нового забудовника, який би натомість взяв на себе зобов'язання завершити почате будівництво.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас