Висаджений в повітря іраксько-турецький нафтопровід Кіркук-Джейхан — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Висаджений в повітря іраксько-турецький нафтопровід Кіркук-Джейхан

Енергетика
547
В результаті диверсії, влаштованої курдськими бойовиками, експорт нафти по іраксько-турецькому нафтопроводу Кіркук-Джейхан, що сполучає родовища в районі м. Кіркук з турецьким портом Джейхан, повністю зупинений.
Диверсія викликала сильну пожежу на трубопроводі на південному сході Туреччини, передає Associated Press з посиланням на джерела в турецькому міністерстві енергетики і державної трубопровідної компанії Botas.
Подібний інцидент стався у вересні 2005р. Тоді експорт нафти по нафтопроводу Кіркук-Джейхан був повністю зупинений в результаті дій бойовиків на півночі Іраку, приблизно в 100 км. на південний схід від м. Кіркук.
А остання атака на нафтопровід відбулася 6 листопада ц.р. Тоді вибух привів до витоку нафти в радіусі 2 кілометрів від епіцентра.
Нагадаємо, що 8 жовтня ц.р. парламент Туреччини вирішив продовжити військам країни мандат на проведення операцій проти курдських бойовиків на півночі Іраку ще на один рік.
Курдська робоча партія (КРП) з 1984р. бореться за створення незалежної курдської держави на південному сході Туреччини (так званий Північний Курдистан), за цей час жертвами протистояння стали більше 40 тис. людей. Анкара звинувачує членів КРП в організації терактів на території Туреччини.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас