Динаміка російських акцій у п'ятницю була змішаною, негатива ввечері додали новини зі США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Динаміка російських акцій у п'ятницю була змішаною, негатива ввечері додали новини зі США

Фондовий ринок
200
Російські фондові індекси за підсумками торгів у п'ятницю розійшлися в динаміку на тлі різноспрямованих зовнішніх факторів, негатива ввечері додали новини зі США від головного виконавчого директора Citigroup Вікрама Пандита, який заявив, що не планує ділити компанію.
Індекс РТС у п'ятницю виріс на 3,38% - до 580,12 пункту, а індекс біржі ММВБ, де торги завершуються на годину пізніше, впав на 3,14% - до 516,93 пункту.
За тиждень індекс РТС впав на 9,9%, індекс ММВБ - на 12,7%.
Основні фішки змінилися в ціні в п'ятницю в межах 0,7-6%, як убік зниження, так і зростання.
На ФБ ММВБ подешевіли акції "ЛУКОЙЛа" (РТС: LKOH) (-5,8%), "Газпрому" (РТС: GAZP) (-5,5%), ВТБ (РТС: VTBR) (-3,6%), "Норникелю" (РТС: GMKN) (-6%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (-3,3%), Ощадбанку Росії (РТС: SBER) (-5,4%), "Татнафти" (РТС: TATN) (-1,4%).
Виросли папери "Ростелекома" (РТС: RTKM) (+2,9%), "Транснафти" (РТС: TRNF) (+1,2%), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (+4,5%), ФСК "ЄЕС" (+1,1%).
Ринок з ранку підріс, відігравши позитивну корекцію, що відзначалася на світових фондових майданчиках після обвалу напередодні, однак впевненого зростання не вийшло через відсутність покупців. Підтримки ринку з боку державного Внешекономбанку, що виходить з покупками зазвичай ближче до вечора, так і не з'явилося.
Вдень світові ринки коректувалися вгору на очікуваннях можливого продажу частини активів Citigroup, одного з провідних американських банків, щоб запобігти його краху через фінансові проблеми. Тим часом заява В.Пандита повернула песимізм у настрої інвесторів, які порахували, що ймовірний крах Citigroup зруйнує залишки довіри на ринках.
На нафтовому ринку в п'ятницю ціни стабілізувалися в районі $50 за барель, що не надало серйозної підтримки російській нафтянці. Ф'ючерси на суміш WTI у п'ятницю виросли на $0,4 у порівнянні із закриттям торгів у четвер і склали $49,82 за барель, напередодні ціна звалилася на $4,68.
За словами головного стратега ІГ "Норд Капітал" Олександра Баранова, ринок відкривався зростанням слідом за Азією, але потім все швидко "здулося". "Відкриття з "гепом" вгору виявилося за фактом занадто оптимістичним, тому що майже відразу почалися продажі - гравці фіксували хоч якийсь прибуток на відскоку. В умовах, коли середньостроково всі налаштовані на спадний тренд, будь-які відскоки є гарною можливістю для продажів. Зовнішнє тло, незважаючи на корекцію фондових майданчиків, залишається поганим, негатив зі США задовольняє над ринками", - сказав він агентству "Інтерфакс-АФІ".
"Американський ринок зараз підійшов до нижньої риси, пробиття якої може підсилити обвал акцій по усьому світі. У випадку з індексом Dow Jones областю підтримки є 7400-7500 пунктів. Однак якщо рівні встоять, то в грудні ми можемо побачити спроби влаштувати передноворічну гру на підвищення", - додав О.Баранов.
Начальник аналітичного управління ІФ "Олма" Володимир Детинич також відзначає, що ринки перебувають на роздоріжжі. "За даними технічного аналізу, можливі кілька сценаріїв, найбільш сприятливим з яких може стати формування "подвійного дна" поблизу рівня 550 пунктів по індексу РТС. Несприятливий сценарій - пробій рівня 550 пунктів по індексу РТС і наступний сильний рух униз. Який зі сценаріїв буде реалізований у дійсності, багато в чому залежить від зовнішнього тла. Подій, які могли б стати приводом до відновлення оптимізму інвесторів відносно ринків акцій, поки не спостерігається", - говорить він.
Як відзначає аналітик компанії "Атон" Наталя Вигодіна, нафтовий ринок виглядає слабко: до зламування семирічного тренда залишилися лічені долари (ціна нафти марки WTI повинна протестувати оцінку $44 за барель). "Навряд чи варто очікувати істотного відскоку до моменту торкання нижньої межі тренда. А це у свою чергу може бути додатковим пресом для зростання акцій російських нафтових компаній", - вважає вона.
Аналітик Промсвязьбанка (РТС: PRSB) Олег Шагов пов'язує невелику корекцію цін на нафту вгору із заявами президента ОПЕК Шакиба Хеліля, який вважає, що картель на нараді в Алжирі 17 грудня може прийняти "важливе рішення" про більш суттєве скорочення видобутку нафти для запобігання подальшого падіння цін на "чорне золото". Крім того, деяку підтримку ринку акцій надало поліпшення ситуації з рублевою ліквідністю - ЦБ РФ на беззаставному аукціоні надав банкам 277,5 млрд рублів, причому ще 500 млрд рублів Банк Росії запропонує в понеділок і вівторок терміном на 3 місяці і 5 тижнів відповідно. Разом з тим деяку напруженість на грошовому ринку наступного тижня можуть викликати повернення коштів банками в бюджет, Банку Росії і Фонду ЖКГ на загальну суму близько 600 млрд рублів, а також майбутні податкові виплати.
Аналітик ВТБ 24 (РТС: GUTB) Станіслав Клещев виділив серед фішок упалий "Норникель", що пояснюється негативними корпоративними новинами - на папери натискає відмова компанії виплачувати дивіденди, а також негативні фінансові та операційні прогнози на 2009 рік.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ у п'ятницю сильніше за інших виросли акції "РусГідро" (РТС: HYDR) (+21,6%), "Уралкалія" (РТС: URKA) (+11%), "ВСПМО-Авісма" (РТС: VSMO) (+5,9%), "Магніту" (РТС: MGNT) (+4%).
Зростання акцій "РусГідро", на думку О.Шагова, відбулося на тлі повідомлень про збільшення статутного капіталу компанії шляхом розміщення додаткових акцій номінальною вартістю 1 рубль за відкритою підпискою з оплатою коштами, які будуть розміщатися переважно на користь РФ для фінансування інвестпрограми компанії.
Подешевіли в п'ятницю папери Трубної металургійної компанії (РТС: TRMK) (ТМК) (-29,7%), ТГК-10 (РТС: TGKJ) (-14,6%), Магнітогорського металургійного комбінату (РТС: MAGN) (ММК) (-10,9%).
Сумарний обсяг торгів на класичному ринку РТС у п'ятницю склав $19,112 млн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас