Європейські індекси знижуються в п'ятницю, падіння Stoxx 600 з початку цього року досягло 50% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські індекси знижуються в п'ятницю, падіння Stoxx 600 з початку цього року досягло 50%

Фондовий ринок
124
Європейські фондові індекси падають у п'ятницю на тлі негативних прогнозів Goldman Sachs для американської економіки, а також на зростаючих побоюваннях щодо ситуації в Citigroup, повідомило агентство Bloomberg.
Dow Jones Stoxx 600 впав у ході торгів на 3,7%, за тиждень індекс звалився на 13%, з початку 2008 року - на 50%.
Згідно з прогнозом експертів Goldman Sachs, падіння ВВП США в поточному кварталі складе 5% у річному вирахуванні, а в наступні два квартали - 3% й 1% відповідно. Безробіття в країні до четвертого кварталу 2009 року досягне 9%, очікують аналітики.
"Я б не чекав стійкого ралі на європейських ринках у короткостроковій перспективі, - відзначає Пітер Ярвіс з F&C Asset Management у Лондоні. - Ринку потрібний значний каталізатор, який би показав, що ситуація в економіці поліпшується, а зараз нічого такого немає".
Акції Vodafone, найбільшого оператора мобільного зв'язку в Європі, подешевіли в ході торгів на 7%, мережі магазинів роздрібної торгівлі Royal Ahold NV - на 4,3%.
Папери європейських компаній, імовірно, продовжать дешевшати до другої половини наступного року, оскільки чекаючи затягування періоду скорочення корпоративних прибутків інвестори воліють вкладати коштів у більш прибутковий інструмент - в облігації.
Зниження активності у виробничому секторі і сфері послуг єврозони в листопаді було максимальним за останнє десятиріччя, що підвищує ймовірність подальшого скорочення базової процентної ставки Європейським центральним банком (ЄЦБ).
ЄЦБ може знову знизити ставку на наступному засіданні, що відбудеться 4 грудня, заявив глава банку Жан-Клод Тріше.
"Ми вже казали, що можемо скоротити ставку, і з того часу нічого не змінилося", - сказав Ж.-К.Тріше в ході конференції у Франкфурті-на-Майні.
Дані, що свідчать про поглиблення рецесії як у виробничому секторі, так й у сфері послуг, "не стали сюрпризом, з огляду на те, що ми вже визнали, що темпи економічного зростання сповільнюються", відзначив він.
Котирування акцій фінансових компаній Європи падають після повідомлення про те, що головний виконавчий директор Citigroup Вікрам Пандит не планує ділити компанію. Папери Citigroup на цьому повідомленні подешевіли на 19%.
В.Пандит і головний фінансовий директор банку Гері Криттенден перед початком майбутнього засідання ради директорів провели нараду, у ході якої було заявлено, що керівництво Citigroup не планує ділити компанію або продавати її брокерський підрозділ Smith Barney, сказало джерело, що брало участь у нараді.
Вартість паперів HSBC опустилася на 3,3%, ING Groep - на 6,6%.
Котирування акцій гірничодобувних компаній Європи ростуть у ході торгів, що стримує падіння основних фондових індексів.
Ціна паперів BHP Billiton підскочила на 5,4%, Rio Tinto - на 3,2%, Vedanta Resources - на 14%.
Коефіцієнт відношення котирувань акцій гірничодобувних компаній до прибутків опустився в четвер до 5,6 - мінімального рівня з початку відстеження цих даних в 1995 році.
Індекс найбільших підприємств Європи Dow Jones Stoxx 50 знизився на 18:57 мск у п'ятницю на 80,23 пункту (3,6%) - до 2145,76 пункту.
Британський FTSE впав на 110,66 пункту (2,86%) - до 3764,33 пункту.
Французький індекс CAC 40 зменшився на 108,48 пункту (3,64%) і склав 2871,94 пункту.
Німецький DAX опустився на 149,59 пункту (3,54%) - до 4070,61 пункту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас