Іран пропонує постачати в Європу туркменський газ в обхід Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран пропонує постачати в Європу туркменський газ в обхід Росії

Енергетика
532
Іран запропонував здійснювати постачання газу з Туркменії в Європу, підвищуючи ставки в конкурентній боротьбі Росії і Заходу за контроль над потоками газу, повідомляє Reuters.
Туркменістан, найбільший виробник газу в Центральній Азії, планує збільшити видобутки газу в майбутні кілька років і має намір диверсифікувати експорт газу, вивівши його з-під контролю Росії, що, навпаки, хотіла б всіма силами зберегти свій контроль над поставками туркменського газу.
США і Євросоюз просувають проект будівництва газопроводу Nabucco, що повинен пройти в обхід Росії через територію Туреччини в той час, як Москва пропонує провести газопровід через свою власну територію.
У цих умовах Іран, що межує із Туркменістаном, пропонує своє власне вирішення питання, заявляючи, що він може здійснювати постачання через свою територію або проводити угоди обміну продукції з використанням свого власного газу.
"Маршрут поставки газу із Центральної Азії в Європу через Іран є найкоротшим і найбільш вигідним", - заявив Саедреза Казаізадех (Seyedreza Kasaeezadeh), генеральний директор Національної іранської газової експортної компанії на енергетичній конференції в Ашхабаді.
Туркменія та Іран виявилися залучені на початку цього року в голосний скандал у зв'язку з тим, що Туркменістан відмовився під час надзвичайно холодної зими поставляти газ своєму південному сусідові, оскільки виникли розбіжності щодо ціни постачання.
Іран і Туркменістан мають намір завершити роботу над новою угодою щодо постачання у наступному місяці.
Туркменістан виробляє за рік близько 70 млрд. куб.м. газу, з яких 50 млрд. куб.м. продає Росії.
Для країни, що збирається побудувати газопровід у Китай і поставляти по ньому приблизно 40 млрд. куб.м. газу на рік, передчасно говорити, чи зможе вона задовольнити всі експортні потреби, однак аналітики сумніваються в тому, що така стратегія може бути реалізована.
"Туркменістан протягом майбутніх місяців повинен ухвалити рішення щодо Транскаспійського газопроводу, що представляє собою відгалуження газопроводу Nabucco і визначитися щодо своїх планів постачання газу в Європу", сказав аналітик компанії Platts Джон Робертс (John Roberts), виступаючи на тій же конференції. "Зволікання із прийняттям цього рішення було б помилкою", - додав він.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас