Політолог: У рішенні Москви стягнути з України борг за газ нема політичного підґрунтя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Політолог: У рішенні Москви стягнути з України борг за газ нема політичного підґрунтя

Енергетика
470
Доручення президента РФ Дмитра Медведєва голові "Газпрому" почати стягнення з України боргу за поставлений газ – не політичне і не означає, що Москва ставить крапку в переговорах з Києвом щодо газової проблеми, сказав президент Фонду ефективної політики Глєб Павловський.
"Медведєв досить жорстко сформулював питання. Але це не означає, що він закінчив переговори з Україною, переговори тривають", - вважає російський політолог
Раніше в четвер Д.Медведєв віддав розпорядження голові правління "Газпрому" Олексію Міллеру стягнути з України борг за газ, що перевищує 2,4 млрд доларів.
"З боргом України потрібно остаточно визначитися і стягнути його або в добровільному порядку, або в примусовому. Так, як це встановлено чинним законодавством та у рамках наших двосторонніх відносин", - заявив Д.Медведєв.
Президент підкреслив, що треба вжити всі заходи впливу, які існують у рамках двосторонніх відносин - договірні та адміністративні. Він нагадав, що погашення боргу є частиною пакета угод у газовій сфері, досягнутих під час візиту в Москву прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко.
На думку Г.Павловського, примусовий порядок стягнення боргу може означати "звернення Росії в міжнародні судові інстанції та арешт якоїсь власності України". "Це звичайні речі. Інакше як чинити із країною, що не платить борги і не хоче їх реструктуризувати", - відмітив політолог.
При цьому Г.Павловський закликав не шукати ніякого політичного підґрунтя в словах російського президента.
"Це питання фінансової стабільності. Мова йде про суму, що вважається великою навіть у звичайні часи, не кажучи вже про час кризи. Зараз ні в кого немає зайвих грошей. З одного боку, Україна звертається за фінансовою допомогою до МВФ та одержує її. А з іншого боку, є гроші, які вона винна Росії. І виходить, що Росія нарівні із МВФ субсидіює Україну на абсолютно необумовлених умовах. Це немислима зараз ситуація", - сказав голова ФЕП.
Крім того, як нагадав Г.Павловський, "уже кінець листопада, підходить час урегулювати газове питання по наступному році, а в Києві немає взагалі ніякого уряду, що за щось відповідав би".
"А в Новий рік у Києві скажуть, що Росія хоче знову відключити газ Україні, що мерзне. Хоча Росія говорила про це рівно стільки разів, скільки зустрічей було з українським керівництвом", - відмітив політолог.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас