Торгівля доларом: інші правила — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торгівля доларом: інші правила

Валюта
7217
На найбільш непередбаченому ринку України - чергові нововведення. НБУ вирішив провести інтервенцію на міжбанку у формі валютного аукціону. Комерційні фінансові установи відразу відреагували на дії регулятора. У відповідь на звуження валютного коридору вони ввели комісію на валютні операції. До чого призведе такий фінансовий креатив, дізнавалася інтернет-газета "СЕЙЧАС".
Валютний ринок України щільно підсів на інтервенції Національного банку. Варто було регулятору один день, у вівторок, не вийти з доларом на міжбанк, курс американської валюти відразу підскочив на кілька копійок. Нововведення у вигляді валютного аукціону навряд чи допоможе збити ажіотаж. Принаймні, у найближчій перспективі, вважають експерти.
Під маскою аукціону
Новину про перший валютний аукціон банкіри порахували гарним знаком. Це була можливість самостійно впливати на валютний курс - хоча б і в рамках установленого НБУ коридору. Як було сказано в телеграмі Нацбанку, потенційний покупець повинен подати заявку, в якій вказати курс іноземної валюти до гривні з точністю до двох знаків після коми в межах 5,8854 грн./$ (офіційний курс на 19 листопада п.р.) +/- 2%. Тобто заявки на покупку валюти повинні були бути в межах 5,77 - 6,0 гривень за 1 долар США. Передбачалося, що заявки будуть задовольнятися, починаючи з найвищого курсу.
Але на ділі вийшло так, що НБУ продавав валюту за єдиним для всіх охочих курсом - 5,98 грн./$. Навіть ті, хто мав бажання заплатити більше, не мали такої можливості. Аукціон в результаті виявився звичайною інтервенцією. Але банкіри задоволені і таким результатом. Будь-яка можливість купити валюту - вже добре. "Проведення валютних аукціонів НБУ дозволить більш виважено встановлювати валютний курс гривні. Хотілося б, щоб НБУ при цьому не обмежував істотно обсяги продажів валюти, тому що це здатне викликати прискорену девальвацію гривні. У перспективі було б добре, щоб ці аукціони стали постійними і НБУ не тільки продавав валюту, але й купував її в банків", - розповів радник голови правління "Укргазбанку" Олександр Охрименко.
Проводити торги саме у формі аукціону вигідно в першу чергу самому Нацбанку. Насамперед, щоб визначити реальну потребу ринку у валюті. На думку керівника інформаційно-аналітичного центру "Форекс-клуб" Миколи Івченка, аукціони дозволять НБУ побачити реальну, а не спекулятивну, потребу у валюті. "Вони не можуть зрозуміти, звідки береться попит щодня на $1 млрд. За рахунок аукціону вони хочуть побачити, звідки він. Швидше за все, спекулятивні пропозиції будуть ігноруватися", - припустив експерт . На його думку, цим методом можна знизити попит на валюту з боку імпортерів та експортерів реального, а не фіктивного, товару.
Можливо, цим і пояснюється небажання Нацбанку продавати долар на аукціоні вище встановленого курсу. Але швидко зробити ринок прозорим не вийде. І щоб розібратися в його структурі, регулятору знадобиться кілька тижнів, вважає експерти.
Націнка вовка для вівці
Тим часом фінансові установи, пристосовуючись до правил НБУ на міжбанку, встановлюють власні закони для клієнтів. От вже кілька днів купити валюту не тільки в обмінниках, але й у банківських касах проблематично. Торгувати доларом, євро і навіть рублем невигідно. Правила Нацбанку, що встановили обмеження прибутку в 1,5% вартості, за якою він продає банкам валюту, зробили процес продажу вкрай невигідним, пояснив фінансовий директор "Простобанк-консалтинг" Олександр Сєдих. " Банки можуть заробити максимум 9 коп. за існуючого курсу НБУ. Раніше це було 20-25 коп. Але вони зазнають втрат - потрібно завезти валюту, виплатити зарплату співробітникам", - пояснює експерт ринку.
Єдиний вихід для банкірів досягти колишніх прибутків - ввести комісію на продаж валюти в касах. Зараз вона коливається в межах 1,5-3,5%. Це дозволяє банкам і виконувати обмеження НБУ, і заробити свої 25 коп.
Експерти вважають, що незабаром валюта в банківських касах припинить бути дефіцитом. Комісія з продажу знову зробить цю операцію прибутковою. І відмовлятися від неї найближчим часом банкіри не мають наміру. "У майбутньому, якщо НБУ зніме тверді обмеження з відхилення готівкового курсу від офіційного, можна буде відмовитися і від отримання банками комісії за продаж валюти", - припустив Охрименко.
Всі в тінь
Поки банки налагоджують продажі валют за новою схемою, у комісійних з'явилися гарячі супротивники. Своє категоричне несхвалення висловив парламентський комітет з питань банківської діяльності. Його члени вважають подібний заробіток незаконним. "Витрати банків на проведення операцій з продажу валюти не змінилися, а встановлена Нацбанком курсова маржа на операції купівлі-продажу валюти повністю забезпечує їх прибутковість", - говориться в повідомленні комітету.
Парламентарії закликають Нацбанк втрутитися, але регулятор поки не вбачає в поведінці комерційних банків нічого поганого. А от покупці шукають альтернативу обмінникам і касам. Менеджер однієї зі столичних компаній Андрій Радченко розплачується за орендовану квартиру американськими грішми. Митарства з пошуку долара в банках та обмінних конторах змусили його шукати інший спосіб обміну. "У мене є знайомий, який одержує зарплату в доларах. Ми з ним домовилися, що він буде міняти мені потрібну суму щомісяця. Поки за 6 гривень за долар, а там видно буде", - розповів Андрій.
Попит народжує пропозицію. У кого немає знайомих - щасливих власників валютних зарплат, ті йдуть до мінял. Чорний валютний ринок активно відроджується. Це вже визнають і банкіри, і представники НБУ. От тільки методи боротьби з конкурентом на валютному ринку поки не придумали.
Олена Павленко
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас