Кабмін встановив газову межу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін встановив газову межу

Енергетика
1156
Кабмін прив'язав вартість газу для промислових споживачів до курсу долара на міжбанку. Постанова уряду від 30 жовтня передбачає збільшення граничної ціни на газ для промспоживачів з 15 листопада на 23,25% - до 1152 грн. за 1 тис. куб. м (без урахування ПДВ, цільових надбавок та інших витрат).
Збільшення Кабміном граничної ціни більш ніж на 23% з лишком ураховує ослаблення курсу гривні (на 18%), плюс додатково страхує "Нафтогаз України" на випадок подальшого зростання курсу долара в цьому місяці. Крім цього, далі гранична ціна на природний газ буде встановлюватися за допомогою формули. Ця формула дозволяє переглядати граничну вартість газу щоразу, коли встановлений Нацбанком середньомісячний офіційний курс гривні до долара США знизиться більш ніж на 5%. Формульне ціноутворення не буде застосовуватися до підприємств теплоенергетики, у тому числі і модульних котелень.
Нагадаємо, що останній раз уряд переглядав граничний рівень ціни на природний газ у грудні минулого року, після підписання між "Газпромом" і "Нафтогазом" договору на постачання газу на 2008 р. за ціною $179,5. Таким чином, з 1 січня цього року граничний рівень вартості газу для промспоживачів склав 934,7 грн. за 1 тис. куб. м.
У результаті кожного такого перегляду симетрично збільшується комерційна ціна для промспоживачів. На підприємствах поки не коментують нововведення Кабміну. Хоча неофіційно констатують, що в період курсового зміцнення гривні гранична ціна на газ із цього приводу владою не переглядалася убік зниження.
У цілому ж цінова політика Кабміну відносно природного газу останнім часом більш ніж суперечлива. З одного боку, крім збільшення граничної ціни на газ, Мінпаливенерго підвищило розмір надбавки до ціни на природний газ для промспоживачів і бюджетників у вигляді витрат "Нафтогазу" майже на 40% - до 121 грн. за 1 тис. куб. м (без ПДВ). З іншого боку, уряд, підписуючи меморандуми із представниками гірничо-металургійного та хімічного комплексів, зобов'язався забезпечувати їхні підприємства газом за ціною іноземного постачальника лише з урахуванням витрат на його транспортування, звільнивши тим самим хіміків і металургів від оплати цільової надбавки до 1 січня 2009 р.
Уряд також обіцяв не підвищувати тарифи на транспортування газу, уникнути чого через нові обставини вдасться лише завдяки його залізній волі. "Збільшення граничної ціни на 23% прямо відіб'ється в тій частині тарифу на транспортування, у якій передбачаються витрати на газ на технологічні потреби. Це в середньому 31% від усього тарифу", - пояснили в НКРЕ, уточнивши, що найближчим часом перегляд тарифів малоймовірний. Тарифи встановлюються НКРЕ мінімум на півроку, і коректуються достроково лише за виняткових обставин. Втім, за оцінками експертів, саме металурги і хіміки менше від усіх відчують наслідки нової ініціативи Кабміну. Близько 70-80% їхньої продукції поставляється на експорт, от чому основна частина виторгу прив'язана до долара. Варто також сказати, що всі ці знижки і потурання введені на тлі продовження урядом мораторію до 2010 р. на підвищення залізничних тарифів та електроенергію для ГМК і хімпрому.
За словами члена парламентського комітету з ПЕК і радника прем'єра Олександра Гудими, не виключено, що уряд найближчим часом перегляне і відкоригує в цілому свою цінову політику в газових питаннях, усунувши протиріччя між пільгами та підвищенням навантаження. Член комітету Олег Зарубінський упевнений, що уряд поспішив із прийняттям цих заходів і розмір збільшення граничної ціни неадекватний ослабленню гривні. "Швидше за все, Кабмін приведе всі свої останні ініціативи до єдиного знаменника після того, як буде відома ціна на імпортний газ на наступний рік", - припускає директор енергопрограм Центру досліджень ім. Разумкова Володимир Саприкін.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас