Азіатські акції швидко дешевшають у четвер слідом за падінням світових фондових ринків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азіатські акції швидко дешевшають у четвер слідом за падінням світових фондових ринків

Фондовий ринок
93
Акції азіатських компаній дешевшають у четвер слідом за падінням світових фондових ринків на тлі зниження японського експорту та рекордного зниження споживчих цін у США, повідомило агентство Bloomberg.
Зведений індекс Азіатсько-Тихоокеанського регіону MSCI Asia Pacific, що враховує ситуацію на 14 ринках, упав на 4,5%, до 75,67 пункту, менш одного пункту відокремлює його від мінімуму за 5 років. Японський Nikkei 225 втратив 4,5%, гонконгський Hang Seng - 5,1%, південнокорейський Kospi - 5,7%.
"Довгочасним інвесторам зараз краще триматися подалі від фондового ринку, тут немає нічого позитивного", - вважає головний економіст T&D Asset Management Co. Такасі Камія.
Японський експорт, що останні роки був основним фактором зростання економіки, скоротився в жовтні на 7,7% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, що є рекордним падінням за майже 7 років. Вперше за три роки знизилися поставки на китайський ринок. Різко - на 17% - впав експорт до Європи, економіка якої вступила в рецесію. Вивіз товарів у США зменшився ще сильніше - на 19%.
Вартість акцій виробника ігрових приставок Nintendo Co. і Sony Corp., другого у світі виробника побутової електроніки, опустилася більш ніж на 4% на побоюваннях охолодження попиту в Північній Америці, на яку доводиться приблизно чверть їх продажів.
Американські фондові індекси в середу звалилися до найнижчих рівнів за 5,5 років слідом за кредитними ринками, на яких ціни корпоративних облігацій та облігацій, забезпечених заставними на нерухомість, впали до мінімальних позначок більш ніж за 20 років.
Інфляція в США (індекс CPI) у жовтні сповільнилася до 3,7% у річному вирахуванні в порівнянні з 4,9% у вересні, повідомило міністерство праці країни. Аналітики прогнозували цей показник на рівні 4%. У порівнянні з попереднім місяцем споживчі ціни знизилися на 1% - рекордне падіння з 1947 року, тоді як експерти очікували зниження на 0,8%. Декілька експертів побоюється, що в США найближчим часом почнеться дефляція.
"Це кінець того світу, який ми знаємо, - заявив головний інвестиційний директор CIMB-Principal Asset Management Bhd. Реймонд Танг. - Це найгірший економічний спад у світових масштабах з тих, що я бачив, і регіони не допомагають один одному".
Знецінення акцій на 52% в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні з початку січня змусило страхові компанії переглянути прогнози прибутку. Японські страховики урізали очікуваний прибуток за поточний фінансовий рік, що закінчується 31 березня 2009 року. Страховий підіндекс Topix Insurance обвалився в четвер на 15%.
Курс цінних паперів T&D Holdings Inc., найбільшого японського страховика життя, чиї акції котируються на біржі, звалився на 14% після зниження прогнозу прибутку на 95%. Провідна компанія в області страхування від нещасних випадків Tokio Marine Holdings Inc. втратила 15% ринкової капіталізації, урізавши прогноз прибутку на 72%.
Сировинні ціни падають на тлі погіршення економічної ситуації в США і тягнуть на дно акції видобувних компаній АТР. Індекс 19 сировинних товарів Reuters/Jefferies CRB знизився в середу на 0,7%, до мінімуму з вересня 2003 року. Індекс 6 основних металів Лондонської біржі металів опустився на 3,9%. Вартість нафти впала до $52,96 за барель.
Котирування акцій третьої за величиною гірничодобувної компанії світу Rio Tinto Group обвалилися на 9,8%, папери провідної рудної компанії світу BHP Billiton Ltd. подешевіли на 7,7%.
Світові обсяги продажу напівпровідників скоротяться за підсумками 2008 року приблизно на 2% через економічний спад, стверджує аналітична фірма ISuppli Corp. У вересні вона прогнозувала зростання продажів. Вартість паперів другого за величиною виробника комп'ютерних плат пам'яті Hynix Semiconductor Inc. звалилася на 15%.
Японська брокерська компанія Nomura Holdings Inc., що викупила операції збанкрутілого Lehman Brothers за межами США, втратила 9,2% ринкової вартості на побоюваннях, що її плани глобальної експансії призведуть до зростання збитків. Глава компанії Кеніті Ватанабе заявив, що Nomura не буде скорочувати робочі місця, щоб відновити свою прибутковість.
Ціна паперів провідного виробника малотоннажних вантажівок в Японії Isuzu обвалилася на 10% на інформації про скорочення виробництва і робочих місць. Акції Mazda подешевіли на 9,9% після заяви про звільнення більше 1300 працівників.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас