Ціни на російському ринку житла можуть впасти на 25% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на російському ринку житла можуть впасти на 25%

Нерухомість
424
Глобальна кредитна криза змушує інвесторів бігти з російського ринку нерухомості, що раніше демонстрував гарну прибутковість. І хоча темп інвестування був досить сильним цього року, ситуація швидко змінюється, пише видання Forbes.
У перші 9 місяців цього року на ринку житла були виконані майже усі раніше заплановані обсяги будівництва, але важкі умови при одержанні кредиту швидко змінюють динаміку ринку. Так, девелопери відзначають, що вартість фінансування збільшилася в 2 рази, а для деяких навіть і в 3.
Завдяки цим умовам великі гравці на ринку нерухомості, що мають доступ до іноземного капіталу, почувають себе краще. Кредитна криза також дозволила інвесторам більш прискіпливо вибирати активи або проекти, що перебувають на заключному етапі будівництва. При цьому, знайти кошти на нові проекти стає набагато важче.
Російська група компаній Mirax Group підтвердила важку ситуацію на ринку, скасувавши нових проектів на $4 млрд. При цьому, девелопер відзначив зростаючі витрати на фінансування своїх боргів, які підскочили з колишніх 8,5% до нинішніх 25%.
На ринку комерційної нерухомості відзначаються позитивні довгострокові перспективи, оскільки багато російських регіонів у стані підняти ринок, ослаблений Москвою і Санкт-Петербургом. Однак, кредитна криза продовжує тиснути на ціни комерційного сектора житла і на прибуток від нього. Декілька девелоперів уже оголосили про те, що вони очікують падіння цін на 25-30% у найближчій перспективі.
Ринок житлової нерухомості також зазнає спад. Інтерес до квартир падає через жорстку політику банків при видачі іпотечних кредитів споживачам. Банки Санкт-Петербурга повідомили про падіння інтересу до іпотеки в III кварталі на 30%. Москвичі також нервують і місцевим фахівцям залишається лише реєструвати сплеск пропозицій на вторинному ринку житла. Жителі столиці за останні 3 місяці вирішили продати на 70% квартир більше, що може спровокувати падіння цін на квадратний метр майже на 25% уже найближчим часом.
Закордонні інвестиції цього року зайняли на російському ринку нерухомості частку 73%. Традиційна форма спільного підприємства, що усе ще є основним форматом для іноземців, що вкладають капітал у російську власність, може стати джерелом деяких проблем. Закордонні інвестори можуть порахувати, що співробітництво з деякими російськими партнерами може бути небезпечним для них через неясну фінансову перспективу російських бізнесменів.
Імовірно, така ситуація приведе до того, що серед фінансової метушні на російському ринку зможуть устояти лише кілька компаній. У довгостроковій перспективі в російського сектора нерухомості є сильні моменти, але навіть при цьому він не зможе уникнути наслідків глобальної фінансової кризи. Очікувані експертами різкі падіння цін, разом з дорогим або недоступним кредитом, можуть привести до сильного струсу на ринку нерухомості найближчим часом.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас