Мінфін продав облігацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін продав облігацію

Фондовий ринок
767
Мінфін учора зміг продати всього одну облігацію внутрішньої позики із прибутковістю 12% річних. Експерти вважають, що через низькі ставки та дефіцит ліквідності в банків Мінфіну доведеться і далі поштучно продавати свої облігації, поки він не збільшить капітал Ощадбанку та Укрексімбанку.
За минулі два тижні держбанки купили ОВДП на 6 млрд. грн., а потім перепродали їх НБУ через біржу ПФТС. У результаті план з розміщення ОВДП був виконаний на 97,3%. Однак Мінфін цього року не зміг розмістити єврооблігації, і в бюджеті недовиконаним залишається план зовнішніх позик на 8,1 млрд. грн.
Як повідомило джерело в Кабміні, попередньо обговорювалася можливість продажу ще однієї порції облігацій на 2-3 млрд. грн. Ощадбанку та Укрексімбанку. На прикладі держбанків Мінфін повинен був відкатати технологію рекапіталізації банків за допомогою ОВДП (на минулому тижні Кабмін повинен був затвердити збільшення капіталу Ощадбанку на 4 млрд. грн. та Укрексімбанку - на 2 млрд. грн.).
Однак у справу втрутився Нацбанк, що рекомендував Кабміну визначати суму рекапіталізації держбанків тільки за допомогою аудита, як й інших найбільших 15-ти банків. Говорять, що до такої ідеї чиновників НБУ підсунув менеджмент Укрексімбанку, що був незадоволений порівняно маленьким розміром виділюваного капіталу.
"Ми повинні здійснювати рекапіталізацію винятково на підставі висновків аудиторів, щоб розуміти точну суму уливань, яких потребує кожен банк", - пояснив заступник міністра фінансів Володимир Литвин. За його словами, рішення про строки та розмір рекапіталізації банків буде прийнято по завершенні їхньої діагностики.
Після визначення необхідного рівня додаткової капіталізації існуючі акціонери мають першочергове право викупу додаткової емісії акцій. У випадку відсутності бажання або можливості існуючих акціонерів щодо участі в емісії, таке право одержують інші інвестори.
Тільки за відсутності інтересу до рекапіталізації системних банків в існуючих акціонерів або інших інвесторів держава буде ухвалювати рішення щодо власної участі в додатковій емісії акцій таких банків. Крім того, банки другого рівня також мають право звертатися до аудиторів із проханням про діагностику для власного розуміння потенційних проблем і прийняття адекватних рішень.
Як повідомили учасники ринку, діагностика або аудит проблем найбільших 17-ти банків, на основі якої буде визначена сума капіталу, яку потребує кожен комерційний банк, протриває два-три тижні. Тільки після цього держбанки одержать гроші і зможуть купувати держоблігації в Мінфіну.
Інші ж учасники ринку купувати папери держпозики зі ставками близько 12% річних в умовах дефіциту ліквідності не можуть і не будуть - така прибутковість на 3% нижча, ніж ставка рефінансування НБУ по забезпечених кредитах овернайт, і на 6-8% менша від міжбанківської ставки кредитування. Тому з такою ставкою Мінфін покупців не дочекається, поки не поповнить капітали держбанків. Будуть відбуватися хіба що технічні угоди. Приміром, у понеділок була виконана тільки одна заявка на покупку держоблігацій - банк із іноземним капіталом (приблизно "ІНГ Банк Україна") купив одну п'ятирічну облігацію.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас