Хто гривню рушить — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто гривню рушить

Валюта
12434
Заступник міністра економіки Анатолій Максюта спростував інформацію про те, що в Програмі соціально-економічного розвитку України закладений курс долара на рівні 7 гривень. "Таких показників у наших розрахунках нема", - підкреслив він. Також Максюта відзначив, що відповідно до прогнозних макроекономічних показників, гривня буде значно міцнішою відносно долара, ніж прогнозують багато експертів. "У мене таке відчуття, що це хтось дезінформує суспільство", - відзначив Анатолій Максюта.
У свою чергу народний депутат Сергій Терьохін підтвердив, що цифра 7 гривень за долар "узята зі стелі". Терьохін уточнив, що програма перебуває на стадії розробки і незабаром її нададуть на розгляд Кабміну. "Між іншим, у програмі, коли вона буде в підсумку створена, не буде встановлений гривневий коридор. Це справи НБУ, а він поки немає прогнозів", - відзначив Терьохін.
Сірий кардинал
Як стало відомо "Делу", на сьогоднішньому засіданні Кабінету Міністрів питання прогнозних макроекономічних показників розглядатися не буде. "Міністрові фінансів Віктору Пинзенику не сподобалися цифри. Очевидно, він зацікавлений в інформації про падіння гривні, з нинішнім курсом він не в змозі виконати бюджет", - відзначили джерела в Кабміні.
Народний депутат, почесний президент корпорації "УкрАВТО" Таріел Васадзе також звинуватив Міністерство фінансів у намірах девальвувати нацвалюту. За його словами, Мінфін вважає найбільш дієвим механізмом поліпшення платіжного балансу країни здешевлення гривні.
РНБО не вірить гривні
На думку екс-голови Нацбанку Сергія Яременка, інсинуації з курсом гривні будуть тривати доти, поки "уряд не надасть громадськості текст Меморандуму, підписаного із МВФ". А от заступник голови РНБО Андрій Пишний вважає, що курс долара до гривні на рівні 7 гривень цілком реальний наступного року. "Потрібно буде докласти великі зусилля, щоб зробити гривню міцнішою", - відзначив Пишний. Разом з тим депутат від "НУ - НС" Олександр Бондар упевнений, що поширення інформації про падіння гривні вигідно багатьом. "Те, що говорять співробітники Нацбанку, потім відбувається в точності до навпаки", - заявив нардеп.
Голова офісу Моrgan Stenley в Україні Ігор Мітюков висловив думку, що у випадку неадекватних дій уряду існує ризик того, що гривня може впасти і нижче 7 гривень за долар.
Вчора в ЗМІ з'явилася інформація про те, що уряд у своїх розрахунках заклав прогнозний курс на 2009 рік - 7 гривень за долар. Нібито такий прогноз міститься в проекті Програми соціально-економічного розвитку на 2009 рік. У другій половині дня керівники Мінфіну і Мінекономіки спростували цю інформацію, назвавши її спланованою провокацією проти національної валюти. Зате в Секретаріаті президента та Раді національної безпеки впевнені: утримати нацвалюту навіть на рівні 7 гривень буде досить складно.
Ольга Василевська
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас