Польща може перенести своє виробництво електроенергії на ТЕС в Україну і Білорусію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща може перенести своє виробництво електроенергії на ТЕС в Україну і Білорусію

Енергетика
509
Польща планує перенести виробництво електроенергії на теплових електростанціях країни в сусідні Україну та Білорусію, якщо Європейська комісія не погодиться на польські пропозиції з так званого "кліматично-енергетичного пакета". Про це заявив віце-прем'єр уряду Польщі Вальдемар Павляк у Брюсселі, повідомляє польський Dziennik.
Єврокомісія пропонує впровадити продаж квот з емісії CO2 при виробництві енергії на спеціальних аукціонах, починаючи з 2013 року.
"Їхня висока вартість (квот емісії - ред.) повинна стимулювати закриття теплових електростанцій (ТЕС) і початок виробництва електроенергії за більш сприятливими для середовища технологіями", - відзначає видання.
Для Польщі, виробництво електроенергії в якій на 94% забезпечується ТЕС (що працюють на вугіллі), впровадження "кліматично-енергетичного пакета" загрожує подорожчанням електроенергії аж до 90%.
"Якщо буде дуже висока вартість (квот), то ми можемо інвестувати в Україну або Білорусію і там побудувати ТЕС, де не будемо плати за емісію, і безпосередньо зможемо імпортувати електроенергію", - сказав В.Павляк. Єврокомісія раніше для недопущення перенесення енергоємного виробництва із країн ЄС установила певні пільги для таких підприємств, але вони не поширюються на сферу енергетики.
"ЄК розраховувала, що перенести ТЕС за кордон буде не так легко, як металургійний завод або завод з виробництва цементу", - відзначає видання. Тим часом, В.Павляк, що став віце-прем'єром за квотою Польської аграрної партії (PSL), відзначив, що, наприклад, шахта "Богданка" (північ Польщі) знаходиться ближче до білоруської ТЕС, ніж до найближчої польської. "Польща розраховує, що такими аргументами переконає ЄК погодитися на корисне для нас рішення", - пише газета.
"Кліматично-енергетичний пакет", що повинен забезпечити скорочення емісії CO2 на 20% до 2020 року, планується прийняти на саміті Євросоюзу в грудні ц.р.
Довідка Україна експортує електроенергію в Польщу з 1995 року. За даними польської фірми Zomar, що має підписаний контракт із "Укрінтеренерго" на постачання електроенергії, щомісяця Польща одержує від 140 до 215 МВТ електроенергії, що становить менше 1% польського ринку електроенергії. Україна з жовтня 2007 року по квітень 2008 року припинила поставки в Польщу через те, що ціна її продажу була нижчою, ніж на оптовому ринку електроенергії (ОРЕ) у країні.
У березні Zomar підписав новий контракт із "Укрінтеренерго" на 3 роки, відповідно до якого польська фірма повинна була оплачувати електроенергію за фіксованою ціною в 2008 році, а з 2009 року за ринковою формулою на базі ціни ОРЕ. Міністр палива та енергетики Юрій Продан заявляв про намір припинити постачання електроенергії в Польщу з листопада, але поставки не припинилися.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас