Ринок російських акцій впав у область річного дна, торги на біржах були зупинені на годину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок російських акцій впав у область річного дна, торги на біржах були зупинені на годину

Фондовий ринок
1071
Російський ринок акцій удень у вівторок скотився в область мінімальних значень основних індексів з початку року, зафіксованих наприкінці жовтня; падіння відзначалося по всьому спектру blue chips під тиском розпродажів на тлі негативної динаміки світових майданчиків і за відсутності активної підтримки з боку державного Внешэкономбанка.
До 12:35 на біржах РТС і ФБ ММВБ основні фішки впали в межах 10%, індекс РТС скотився до 575,73 пункту (-4,93%), індекс ММВБ - до 533,29 пункту (-4,92%).
Торги на біржах РТС і ФБ ММВБ були припинені на годину з 12:35 МСК через падіння технічних індикаторів майданчиків більш ніж на 5%.
Річний мінімум індексу РТС був зафіксований під час торгів 28 жовтня - 549,06 пункту, індексу ММВБ - 24 жовтня - 509,17 пункту.
Ф'ючерс на індекс РТС удень у вівторок знижується до базового активу на 8,1 пункту, що говорить про помірковано негативні очікування спекулянтів.
На ФБ ММВБ подешевшали акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (-4,7%), ВТБ (РТС: VTBR) (-6,1%), "Лукойла" (РТС: LKOH) (-4,9%), "Норнікеля" (РТС: GMKN) (-6,8%), "Ростелекому" (РТС: RTKM) (-4,5%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (-4,9%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (-5,4%), Ощадбанку Росії (РТС: SBER) (-5,6%), "Татнафти" (РТС: TATN) (-7,3%), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (-2,5%).
Падіння цін акцій відзначається по усім світі: напередодні впали індекси в США, у вівторок продовжилося зниження в Азії, Європі (європейські індекси втрачають 1-3%) і в секторі американських фондових ф'ючерсів (контракт на індекс S&P 500 упав на 2,2%).
Негативу напередодні додали статдані зі США (індекс виробничої активності Empire Manufacturing від ФРБ Нью-Йорка впав у листопаді до мінус 25,43 пункту - мінімального значення з початку відстеження цих даних в 2001 році) і новини про намір Citigroup скоротити 52 тис. робочих місць.
На нафтовому ринку після локальної позитивної корекції, спровокованої очікуваннями збільшення попиту на паливо після публікації даних про зростання виробництва в США в жовтні, зниження цін продовжилося. Ціна ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI вранці у вівторок піднімалася в район $56 за барель, а вдень пішла "у мінус" на $0,42 до рівня понеділка і склала $54,53 за барель, що відповідає мінімумам з кінця січня 2007р.
Як відзначає аналітик ІГ "Універ" Ксенія Поляк, зовнішнє тло знову негативне, що не сприяє покупкам. "Нафта залишається нижче позначки $60 за барель, тому розраховувати на підтримку з боку покупців у нафтовій сфері не варто. Увечері в США виходить блок статистики в США, що визначить динаміку російського ринку під завісу торгів", - вважає вона.
Аналітик ВТБ 24 (РТС: GUTB) Станіслав Кліщєв також відзначає, що російський і західні фондові ринки все ближче підходять до своїх мінімумів поточного року, а це викликає цілком обґрунтовану нервозність серед інвесторів. "Усі пам'ятають, наскільки агресивним був розпродаж активів не далі як місяць тому, коли нескінченна лавина "маржин-коллів" обрушувала ринки. Тому, можна чекати посилення волатильності торгів при наближенні до мінімальних позначок - як по "фішках", так і по індексах", - вважає він, рекомендуючи в поточних умовах зосередитися на внутрішньоденних спекуляціях.
З подій, які здатні додати інтриги в перебіг сьогоднішніх торгів, варто відзначити очікуваний виступ голови ФРС Бена Бернанке і міністра фінансів США Генрі Полсона в Конгресі. Можливо, вони зможуть розповісти щось нове про стан американської економіки.
Аналітики ІК "Файненшл Бридж" очікують, що російський ринок оновить річні мінімуми: індекс РТС, наприклад, продовжить рух униз у район 500 пунктів. Важливі дані щодо інфляції в США в жовтні надійдуть о 16:30 МСК, пізніше вийде статистика припливу капіталу і стану американського ринку житла, від яких поки складно чекати підтримки. Єдиним помірковано позитивним фактором могло стати часткове відновлення цін на нафту, але й тут взяв гору песимізм, відзначають експерти.
Старший фінансовий радник ІК "БКС" Євген Тупікін звертає увагу на те, що, незважаючи на відчутне падіння котирувань акцій, обсяги продажів у конкретних паперах залишаються незначними. Імовірно, на поточних рівнях у низці паперів "критичний рівень" уже пройдений, в інших же (наприклад, в "Газпромі") пресинг зберігається, що може вилитися в короткострокове "прослизання" ціни вниз. Це може викликати локальні провали індексів нижче попередніх мінімумів, установлених наприкінці жовтня. Можливе досягнення більш низьких позначок у районі 400-500 пунктів індексу РТС, вважає він.
Для "ловців дна" Тупікін рекомендує щоденне виставляння наказів на далеких рубежах на випадок провалу з відхиленням від ціни закриття більш ніж на 10%. Планового позитиву найближчим часом нема, а от зростання міжбанку і податкові виплати ускладнюють ситуацію, констатує він.
Індекси в США напередодні впали більш ніж на 2%. Папери Citigroup подешевшали на 6,6% - до $8,89, мінімального значення із травня 1996 року. Головний виконавчий директор банку Вікрам Пандіт заявив про намір скоротити в наступному році 52 тис. робочих місць у банку, що вдвічі більше від спочатку оголошених планів, відзначивши збільшення втрат по кредитах та ослаблення економіки.
Підіндекс S&P 500, у розрахунок якого входять акції фінансових компаній, упав за підсумками торгів на 6%. Акції Bank of America подешевшали на 8,5%, Goldman Sachs - на 6,4%.
Фондові майданчики Азії у вівторок також упали другий день підряд, оскільки світова рецесія змушує компанії скорочувати робочі місця та обсяги виробництва. Японський індекс Nikkei 225 знизився на 2,3%, корейський Kospi втратив 3,9%. Падіння відзначене на всіх фондових ринках Азії, крім Шрі-Ланки, подешевшали приблизно три чверті всіх акцій, що котируються на біржах регіону.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ сильніше від інших впали акції "Аптечної мережі 36,6" (-15,5%), ТГК-4 (РТС: TGKD) (-14,3%), "Разгуляя" (-12,9%), ТГК-10 (РТС: TGKJ) (-12,4%), "Якутськенерго" (РТС: YAEN) (-11,4%).
Виросли акції МОЭСК (РТС: MSRS) (+4,9%), "Кузбасенерго" (РТС: KZBE) (+2,5%).
Сумарний обсяг торгів на класичному ринку РТС до 12:35 МСК склав $5,688 млн, на ФБ ММВБ оборот досяг 7,896 млрд руб. (лідер - "Газпром" - 3,61 млрд руб.).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас