Українські надра беруть масштабом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські надра беруть масштабом

Енергетика
975
Мінприроди оголосило наймасштабніший цього року конкурс із продажу дозволів на надрокористування: пропонується 57 ліцензій на розробку нафтогазоносних і вугільних ділянок, а також родовищ сировини для будматеріалів. За них міністерство планує виручити рекордну цього року суму $20,6 млн. Втім, учасники ринку говорять, що, незважаючи на привабливість родовищ, ліцензії, швидше за все, не будуть продані. У зв'язку з фінансовою кризою більшість компаній не тільки не купують нові активи, але й скорочують інвестиції у вже існуючі.
Учора Міністерство охорони навколишнього природного середовища оголосило про проведення найбільш значного цього року аукціону із продажу ліцензій на користування надрами. 16 грудня на конкурс будуть виставлені 57 ліцензій на розробку нафтогазових, вугільних, піщаних, каолінових і гранітних родовищ. Найдорожчою з них є ліцензія на видобуток бурого вугілля на Ново-Дмитрієвському родовищі: його стартова ціна - 70,5 млн грн. На продаж також виставлені дозволи на видобуток формувального піску на Благодатьєвському (9,8 млн грн), первинних каолінів на Новоандріївському (7,9 млн грн), граніту і мігматиту на Конотопському (6 млн грн) родовищах і Снєтинсько-Глибоковській нафтогазоносній площі (4,5 млн грн). Під час аукціону в Мінприроди розраховують виручити до 120 млн грн ($20,6 млн). Цього року проводилося всього два аукціони із продажу ліцензій на надрокористування. 26 вересня Мінприроди продало 14 ліцензій на суму 20 млн грн, а 10 листопада - 11 дозволів на 13,1 млн грн. Причому 10 листопада Мінприроди розраховувало продати 38 ліцензій на 58 млн грн, але покупців не знайшлося.
Незважаючи на масштабність планованого конкурсу, учасники ринку пророкують, що цього разу виторг від продажу ліцензій буде ще меншим. У зв'язку із кризою фактично всі нафтогазові компанії відмовилися від покупки нових активів. "Зараз в 2,5 рази зменшилися інвестиції у вже існуючі родовища нафти та газу, не кажучи вже про покупку нових", - відзначає фінансовий директор "Укрнафти" Володимир Пустоваров. У компанії Regal Petroleum відзначають, що давно цікавилися Снєтинсько-Глибоковською нафтогазоносною площею, але наприкінці жовтня вирішили скоротити інвестиції в розширення бізнесу. Потенційно цікавим для добувачів є й Ново-Дмитрієвське родовище, запевняє гендиректор компанії Coalimpex (займається експортно-імпортними операціями на ринку вугілля) Василь Кононов. "Там дуже низька собівартість видобутку і великі запаси, ринкова вартість ділянки перевищує 100 млн грн, - упевнений він. - Але навряд чи хтось купить родовище зараз, коли попит на вугілля впав на 25% через скорочення виробництва електроенергії".
Член комітету Верховної ради з ПЕК Олег Зарубінський не виключає, що конкурс не відбудеться і Мінприроди перенесе його на наступний рік. "Незважаючи на те, що криза знизила вартість активів і прийшов час купувати, учасники ринку воліють дочекатися кращих часів і, по суті, втрачають можливість придбати активи за невисокою ціною, - міркує начальник аналітичного відділу "Брокеркредитсервісу" Максим Шеїн. - Це говорить про те, що більшість українських компаній жили одним днем і не були готові до економічної кризи".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас