Саміт "великої двадцятки": що він нам приніс? (Огляд фондових ринків за 10 -16 листопада) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саміт "великої двадцятки": що він нам приніс? (Огляд фондових ринків за 10 -16 листопада)

Фондовий ринок
404
Світові ринки
Безперервне падіння цін на нафту, похмурі макроекономічні та корпоративні новини, саміт "великої двадцятки" у Вашингтоні, заяви представників влади - це ще не повний список подій, які були у фокусі фінансових ринків минулого тижня. У більшості випадків новини носили негативний характер, що й призвело до зниження основних фондових індексів в усьому світі. Так, американські Dow Jones, Nasdaq і Sn 500 впали на 4,4%, 7,9% і 6,2% відповідно. Німецький DAX 30, австрійський ATX PRIME і бельгійський BEL 20 знизилися на 5,4%, 14,5% і ,2%. Індекс Лондонської фондової біржі FTSE-100 впав за тиждень на 3,5%, а індекс Токійської біржі NIKKEI 225 - на 1,4%. Одним з лідерів зниження став індекс російської фондової біржі РТС, що звалився відразу на 15,3% слідом за цінами на нафту.
Почнемо з економічної статистики, у цілому досить похмурої. В Європі єдиним проблиском в "царстві тіні" стало несподіване зростання французького ВВП на 0,1% у третьому кварталі, що дозволило уникнути "технічної рецесії" (негативної динаміки ВВП 2 квартали поспіль). Проте, економіки Іспанії, Італії і Німеччині внесли свій вклад у 0,2-процентне зниження ВВП єврозони. У Франції в третьому кварталі зросло безробіття, а промислове виробництво впало на 0,7%. Аналогічна ситуацію в Італії. У підсумку в цілому в зоні євро виробництво в третьому кварталі зменшилося на 0,9%, тоді як у другій чверті року зниження склало 0,6%. У Великобританії у вересні очікувано скоротився дефіцит зовнішньоторговельного балансу - обвал курсу фунта сприяв деякому розморожуванню експортного сектора. Відпускні ціни виробників завдяки падінню цін на нафту впали в жовтні на 1% до вересня. Дослідження Британського роздрібного консорціуму разом з KPMG показало падіння продажів у жовтні в порівнянні з тим же місяцем минулого року. Зайнятість продовжує швидко знижуватися, так що рівень безробіття вже досяг 16-річної вершини. Економісти очікують, що зайнятість у Великобританії буде скорочуватися ще як мінімум 1,5 року. Винятково песимістичним виявився квартальний інфляційний звіт Банку Англії, завдяки якому в подальшому зниженні і без того рекордно низької ставки ніхто не сумнівається.
У США дефіцит зовнішньої торгівлі у вересні так само скоротився, втім, з тих же причин що й скрізь - через обвал цін на нафту. Також очікувалося швидке зростання бюджетного дефіциту в жовтні. Однак дійсність виявилася гіршою навіть за песимістичні прогнози - $237,2 млрд. - це в 4 із зайвим рази гірше торішнього показника. Роздрібні продажі знижуються четвертий місяць поспіль - у жовтні вони звалилися на 2,8% до вересня. Покупки автомобілів у перерахуванні на душу населення показали мінімум за весь післявоєнний період. Так само впали продажі меблів, електроніки та побутової техніки, їжі та одягу, спортивних товарів. Зросли ж тільки покупки в барах і ресторанах, а також споживання ліків. У цілому за останній рік продажі скоротилися на 4,1% у номінальному вираженні і приблизно на 10% з урахуванням інфляції. Число первинних звернень за допомогою з безробіття на попередньому тижні підскочило до 7-річного максимуму і склало 516 тис.
Серед корпоративних новин вочевидь виділялася звістка про різке згортання операцій у США служби експрес-доставки DHL, що належить Deutsche Post. Повідомляється, що DHL припинить всі операції з наземної доставки, а також авіаперельоти між містами США. У зв'язку із цим компанія скорочує 9500 робочих місць у США. Засмутив публіку провал злиття банків HBOS та Lloyds TSB. Багатостраждальна AIG відзвітувалася за третій квартал, показавши збиток в $24,5 млрд. - підсумок виявився більш ніж в 4 рази гіршим за очікування ринку. Цей результат дещо перевершила Freddie Mac, що одержала збиток у розмірі близько $25,3 млрд. Однак, Федеральне агентство житлового фінансування вже випросило в Казначейства $13,8 млрд. на підтримку Freddie. Але, як виявилося запізним і це ще не межа. Друге іпотечне агенство Fannie Mae оголосило про збиток у сумі близько $29,0 млрд., чим повалило ринок у страх. Найбільша роздрібна мережа Wal-Mart Stores, порадувала поточним результатом, однак теж пообіцяла погіршення показників найближчим часом. Прогноз продажів урізав Intel - відразу на $1 млрд., Morgan Stanley має намір скоротити 10% персоналу в ключових підрозділах, а Microsoft близький до угоди з Verizon Wireless на предмет вибору пошукової машини за замовчуванням у його мобільних телефонах, тим самим витісняючи недружелюбного конкурента Google.
Дії уряду також були предметом активного обговорення у фінансових колах. Головною новиною стала несподівана заява секретаря Казначейства Генрі Полсона, який відмовився від ключової ідеї свого плану щодо порятунку світової фінансової системи - ідеї викуповувати "погані активи" у банків. Він заявив, що адміністрація вирішила змістити центр ваги цього плану з фінансового сектора на домогосподарства - і тепер, як видно, основна маса зекономлених грошей піде на заспокоєння іпотечного ринку та сегмента споживчого кредитування. В Європі Похмурі інтерв'ю глав ЄЦБ Тріше та Єврогрупи Юнкера дали чітко зрозуміти, що ставка в грудні буде знову знижена на 0,5%, і можливо, що це ще не закінчення процесу монетарного пом'якшення.
Ну й нарешті, про найголовнішу та, імовірно, найбільш марну подію тижня. У Вашингтоні відбулася зустріч глав країн "великої двадцятки" (G20). Учасники саміту за підсумками зустрічі поширили спільну заяву та план дій, спрямований на боротьбу з поточною економічною кризою і запобігання нового. Причиною кризи, на погляд учасників, є той факт, що інвестори недостатньо усвідомлювали ризикованість своїх дій, однак у спільній заяві немає конкретних згадувань про бум високоризикованих іпотечних кредитів у США, що багато хто вважають епіцентром кризи. У заяві глави держав зобов'язалися при необхідності продовжувати грошові вливання із центральних банків у комерційні для відновлення нормального кредитування, а також стимулювати споживчий попит. Так само лідери "двадцятки" домовилися створити до 31 березня майбутнього року "інспекторські колегії", куди будуть входити всі великі регулятори фінансової системи з усього світу. Колегії будуть регулярно збиратися для обговорення стану найбільших банків, що діють у декількох країнах. Учасники також зобов'язалися поліпшити регулювання деривативів, однак яким чином не уточнили. Лідери заявили, що МВФ і Всесвітній банк необхідно всебічно реформувати, щоб країни, які розвиваються, одержали більше широкий вплив на їх рішення, а також розширити повноваження МВФ з моніторингу економічної політики держав. Протягом найближчого року країнами G20 не будуть створюватися нові торговельні бар'єри. Так само, домовилися про підвищення вимог до адекватності капіталів банків, ризик-менеджменту у фінансових інститутах і стандартам рейтингування компаній.
Однак експерти відзначають, що крім показної єдності розвинених економік та економік, що розвиваються, ніяких реформ та інновацій у фінансовій архітектурі запропоновано не було, ніяких конкретних рішень, здатних ефективно стимулювати економіки, не схвалено. А тим часом у понеділок стало відомо, що економіка Японії ступнула в зону технічної рецесії - ВВП знижується другий квартал поспіль.
Український ринок
Більшу частину тижня український фондовий ринок знижувався, хоча в п'ятницю показав невеликий відскік. Це трохи пом'якшило падіння індексу ПФТС, що за підсумками тижня просів на 4,3%. А другий ешелон навіть виріс у ціні - на 3,3%. Галузі поводилися по різному - гірше було електроенергетиці (-6,4%) і металургії (-3,1%), краще - машинобудуванню (-0,8%).
Основними подіями тижня стали погіршення макроекономічних показників, відставка глави Верховної Ради, а також низка корпоративних новин.
Комітет статистики опублікував досить похмурі дані про промислове виробництво за жовтень - його обсяги впали на 19,8% у порівнянні з жовтнем 2007 і на 7,6% у порівнянні з вереснем поточного року. Серед позитивних, відзначимо повідомлення IMB Group (Кіпр) про намір інвестувати $100 млн. у придбання українських банків. Крім того, Світовий банк прискорює підготовку позики на політику розвитку України, у рамках якого передбачається надання держбюджету фінансування на підтримку структурних реформ, що допоможе пом'якшити наслідки світової кризи і закладе фундамент для швидкого поновлення економічного зростання.
Однак подією, що найбільше заінтригувала на ринку, стало проведення в ПФТС угоди з продажу десятипроцентного пакета акцій Харцизького трубного заводу на рекордну суму для вітчизняного торговельного майданчика - близько $100 млн. При цьому ціна акції зросла на 84,4%. За нашою інформацією, ця угода носить винятково технічний характер, тобто продаж проводився усередині холдингу, у рамках плану з його реорганізації. Так що власником цього пакета як і раніше залишається Метінвест (Ахметов).
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас