ЄС створює Співдружність газового кільця у відповідь на "газову ОПЕК" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС створює Співдружність газового кільця у відповідь на "газову ОПЕК"

Енергетика
357
Європа повинна почати перші кроки, щоб вирватися із замкнутого кола зростаючого споживання енергії, імпорту енергоносіїв і витікання багатств, якими платять постачальникам. Коли існуючі запаси сировини і виробничих потужностей усе більше концентруються в руках небагатьох, - говориться в документі Єврокомісії, поширеному Times.
Єврокомісія підготувала власний план із забезпечення енергобезпеки, що, зокрема, передбачає створення Співдружності газового кільця.
Конкретне джерело небезпеки ніде в документі не фігурує. Однак, мабуть, що мова йде про Росію, що поставляє в Європу приблизно 40% споживаного тут природного газу (більше 150 млрд куб. м) і 30% - нафти (близько 290 млн т). І навіть газ із Середньої Азії і Казахстану теж іде по російських газопроводах. Головна ідея плану - об'єднати всі європейські електричні та газові мережі в єдине "енергетичне кільце". У результаті газ у ньому буде вільно перетікати і досягати будь-якої точки Європи.
Вирішити цю проблему пропонується побудовою двох нових газопроводів - з Південного Кавказу та Ірану ("Набукко") і з Африки (Транссахарський газопровід). Поки обидва газопроводи перебувають у планах будівництва вже 15 років. Основна причина затримки - ціна будівництва і "вибухонебезпечність" регіонів, по яких повинні пройти нові трубопроводи. "Набукко" за все це час існування не отримав навіть точного маршруту.
Аналітики сприймають ці пропозиції як свого роду відповідь на створення міжнародного газового консорціуму за типом ОПЕК.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас