Падіння індексів у США в середу склало близько 5%, ф'ючерси в четвер також знижуються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння індексів у США в середу склало близько 5%, ф'ючерси в четвер також знижуються

Фондовий ринок
83
Американські фондові індекси завершили торговельну сесію в середу падінням і межах 5%, причому тенденція до зниження зберігалася на ринку вже третій день поспіль.
Негативний вплив на ринок зробив план американського Мінфіну про використання коштів з програми порятунку фінансової системи на кредитування споживачів, а також зниження Best Buy прогнозу прибутку, повідомило агентство Bloomberg. Значення індексу Nasdaq Composite знизилося до мінімальної за п'ять років позначки.
Котирування ф'ючерсів у четвер також демонструють падіння: контракт на Dow Jones подешевів до 8:35 на 0,7% і на Standard & Poor's 500 - на 0,8%.
Найбільша в США мережа магазинів електроніки Best Buy заявила 12 листопада, що її прибуток у поточному фінансовому році буде нижчим, ніж очікувалося, через нестабільну ситуацію на фінансових ринках і спад в американській економіці. Прибуток за фінрік, який завершиться в лютому 2009 року, складе $2,3-2,9 розраховуючи на акцію при виторзі на рівні $43,7-45,5 млрд. У вересні компанія прогнозувала прибуток на рівні $3,25-3,4 розраховуючи на акцію, виторг - $47 млрд.
Зниження прогнозу обумовлене "швидкими, подібними до землетрусу змінами в поведінці споживачів", говориться в повідомленні компанії. "За 42 роки роботи в сфері роздрібних продажів ми ніколи не бачили таких складних часів для споживачів, - заявив президент і головний виконавчий директор Best Buy Брайан Дан. - Люди роблять істотні зміни у своїх витратах, і в нас немає імунітету проти цього".
Ціна акцій Best Buy впала за день на 8% - до $21,97, при цьому вона знижується вже сьому сесію поспіль.
Міністр фінансів США Генрі Полсон у середу оголосив про те, що планує використати другу частину зі схваленої Конгресом програми порятунку фінансової системи на $700 млрд для допомоги в ослабленні тиску на споживче кредитування, відмовившись від спроб викупити проблемні іпотечні активи.
"Неліквідність у цьому секторі підвищує вартість і скорочує доступність кредитів на покупку автомобілів, студентських кредитів і кредитних карт, - заявив міністр, виступаючи в середу у Вашингтоні. - Це лягає важким тягарем на американців і зменшує число робочих місць у нашій економіці".
Покупка неліквідних активів, пов'язаних з іпотекою, більше не розглядається, відзначив він.
На цій новині котирування акцій Citigroup впали на $1,16 - до $9,64, що є найнижчою позначкою за 12 років. Ціна паперів Bank of America, Goldman Sachs й Fifth Third Bancorp звалилася більш ніж на 9%.
Також знизилися котирування паперів American Express Co. - на 10%. Лідер світового ринку пластикових карт звернувся до влади США за допомогою в розмірі $3,5 млрд.
Крім того, вартість нафти впала на 5,3% - нижче позначки в $57 за барель, чекаючи зростання комерційних запасів палива в США. У результаті, подешевіли акції Exxon Mobil (на 5,1%) і Occidental Petroleum (на 11%).
У той же час зросла на 5,5% вартість акцій провідної автомобілебудівної компанії США General Motors Corp. Спікер Палати представників Ненсі Пелосі попросила голову комітету з фінансових послуг нижньої палати Конгресу Барні Френка почати розробку законопроекту, що дозволить уряду надати екстрену допомогу виробникам автомобілів.
Прибуток компаній, акції яких входять до розрахунку індексу S&P 500, що відзвітувалися за третій квартал, впав в середньому на 19%. За прогнозами аналітиків, в 2008 році даний показник зменшиться на 8,5%, а в 2009 році - зросте на 12%.
Індекс Dow Jones Industrial Average за підсумками торгів у середу знизився на 411,3 пункти (4,73%) - до 8282,66 пункту.
Standard & Poor's 500 зменшився на 46,65 пункту (5,19%), склавши 852,3.
Значення індексу Nasdaq Composite опустилося на 81,69 пункту (5,17%) - до 1499,21 пункту.
Активність торгівлі 12 листопада була на звичайному рівні. Оборот торгів на Нью-йоркській фондовій біржі склав близько 1,5 млрд акцій, що збігається із середньоденним значенням за останні три місяці.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас